5 Gemakkelijke en mooie bodembedekkers tegen onkruid

20 juli 2022
1695
bodembedekkers

Het onderhouden van een mooie siertuin vereist tijd, moeite en geld. Er is een manier om te bezuinigen op deze drie punten, namelijk door bodembedekkers toe te voegen aan je siertuin. Bodembedekkers verspreiden zich over de kale bodem, daarmee vullen ze legen plekken op en onderdrukken stof en onkruid. Ook zorgen bodembedekkers ervoor dat de aarde langer vochtig blijft en voegen ze wat kleur toe aan je tuin. Als je op zoek bent naar gemakkelijk te onderhouden bodembedekkers, lees dan snel verder! In deze blog geven we je namelijk 5 gemakkelijke én mooie bodembedekkers tegen onkruid, maar eerst de voor- en nadelen van bodembedekkers.

De voordelen van bodembedekkers

Planten die zich snel verspreiden om een ​​dichte bodem te vormen, staan ​​bekend als bodembedekkers. Een bodembedekker regelt de groei van onkruid en maakt het onderhoud van een tuin gemakkelijker. Een eenvoudig voorbeeld is "gras". Er is een grote verscheidenheid aan grassen die zich snel kunnen verspreiden en ook de groei van onkruid voorkomen. Er zijn echter gebieden die niet geschikt zijn voor het kweken of onderhouden van grassen. Op deze plaatsen kunnen planten die bekend staan ​​​​als bodembedekkers worden geplant. Deze planten zouden niet alleen de finishing touch geven aan elke tuin, maar ook het onderhoud van een tuin effectief verminderen.

bodembedekking makkelijk

Bodembedekkers tegen onkruid

Ze helpen de kieming van onkruid te verminderen, omdat ze de hele bodem als een tapijt bedekken.

Een bodembedekker vermindert bodemerosie en waterverlies

Hierdoor zijn bodembedekkers ideaal voor steile hellingen, omdat ze grond sparen.

Bodembedekkers brengt geeft isolerende laag aan de bodem

Omdat het de grond koel houdt in de zomer en warm tijdens de wintermaanden.

Lees ook:  Alles over je moestuin bemesten

Bodembedekkers bouwen het humusgehalte in de bodem op en werkt als levende mulch

Enkele soorten zijn een goede begeleider van bollen (bijv. lelie) en andere planten. Deze bodembedekking biedt ook leefgebieden voor nuttige insecten.

Veel bodembedekkers hebben medicinale gezondheidsvoordelen

Er zijn ook enkele "voedsel" bodembedekkers, zoals spinazie.

Sommige bodembedekkers zijn wintergroen

Er zijn bepaalde soorten die wintergroen zijn. Bij echt strenge vorst kunnen de planten alsnog verdorren, dan kun je ze het beste afknippen zodat ze fris terug kunnen komen.

Een bodembedekker is praktisch voor gebieden waar het kweken van graszoden niet mogelijk is

Droogtebestendige bodembedekkers kunnen worden geplant in de buurt van trottoirs en steile hellingen, waar het niet mogelijk is om ze regelmatig te irrigeren of water te geven.

De nadelen van een bodembedekker

Een bodembedekker heeft tal van voordelen, maar er zijn ook enkele nadelen die je moet overwegen voordat je een bodembedekker aanschaft:

  • Slakken en ongedierte maken deze planten tot hun leefgebied. Als je veel slakken in de tuin hebt, is het niet aan te raden om ze te kweken.
  • Ze concurreren om water en mest met andere planten.
  • Je moet ze zorgvuldig kiezen voor je tuin. De reden is dat als de bodembedekker zeer krachtig groeit, deze de planten die je wilt laten groeien, kan overwoekeren.
  • Het is een feit dat het onkruidbestrijders zijn, maar totdat deze planten zich vestigen, moet je de tuin landschap onkruidvrij houden.
bodembedekkers

1. Schildzaad (Aurinia saxtalis)

Schildzaad heeft heldere gele bloemen die de zonnestralen lijken te reflecteren. De bloemetjes zijn heel klein, maar groeien in grote trossen die de tuin kleur geven. De bodembedekker wordt zo’n 30cm hoog en 60cm breed en staan graag op zonnige gebieden.

Lees ook:  9 Veel voorkomend onkruid & wat onkruid zegt over de bodem
gemakkelijke bodembedekkers

2. Korenbloem (centaurea Montana)

De korenbloem is een variabele maar aantrekkelijke plant die inheems is in de bergweiden en bossen van continentaal Europa. Het heeft meestal grijsgroene, lancetvormige bladeren en grote, diepblauwe of violette bloemen, die in de vroege zomer verschijnen. De korenbloem groeit het beste op een vochthoudende grond in de zon of halfschaduw.

Het draagt ​​paarse spinachtige bloemhoofdjes met een violet-paars centrum. Het is perfect voor het kweken in zonnige borders en siertuinen. De korenbloem gemakkelijk te kweken, met bosjes midden groene bladeren die perfect passen bij de zomerbloemen.

bodembedekkers planten

3. Parelzaad, steenzaad – Lithodora Diffusa ‘Heavenly blue’

Parelzaad is een laagblijvende bloeiende bodembedekker die het goed doet in de buurt van paden en langs de randen van bloemperken en in rotstuinen. Het doet het ook goed in bloembakken. Parelzaad is winterhard en produceert van de late lente tot de midden- of late zomer uitbundig kleine, levendig blauwe, stervormige bloemen, hoewel de bloei later in het seizoen meer sporadisch is. Hij groeit dicht en zijn donkergroene bladeren blijven het hele jaar door groen.

grondbedekkers

4. Waldsteinia Ternata – Goudsaardbei

Waldsteinia ternata is een matvormende plant die een geweldige bodembedekker is voor de tuin. De plant is onderhoudsarm, maar kan lastig zijn om zich te vestigen. Hij kan in halfschaduw (bij voorkeur) en in de volle zon groeien en staat het liefst op een beschutte plaats met een redelijk vruchtbare grond die niet te alkalisch is. Deze laagblijvende, tapijtvormende, semi-groenblijvende plant groeit van nature in bosjes en kan zich gemakkelijk verspreiden vanuit zijn stengels of wortelstokken.

Lees ook:  6 Tips om je tuinvogels te helpen in de winter & hoe je vogels uit je moestuin houd!

Hoewel dit ideaal is voor een bodembedekkende plant, moet je er rekening mee houden dat het wat moeite kost om deze onder controle te krijgen en in sommige gebieden invasief kan worden. Planten worden meestal ongeveer 10 tot 15 cm hoog en kunnen na ongeveer vijf jaar groei een breedte bereiken van maximaal 60 cm.

bodembedekker tuin

5. Kleine maagdenpalm – Vinca Minor

Vinca minor is een sterke, onderhoudsarme plant dat weinig last heeft van ongedierte. De kleine maagdenpalm heeft mooie breedbladerige bladeren en blauwe bloemen. Het heeft een gemiddelde groeisnelheid en wordt meestal in het vroege voorjaar geplant; de winterharde plant zal echter tolereren dat hij in de herfst wordt geplant. Vinca minor is giftig voor huisdieren!

Lees ook 10 beste vaste moestuinplanten – eetbare vaste planten

© Doepserleven - 2024