Broccoli is echt een geweldige groente om te kweken, het is niet alleen super voedingsrijk en veelzijdig, maar het is ook nog eens niet heel moeilijk om broccoli te kweken. Zolang je een paar eenvoudige kweektips voor broccoli volgt, natuurlijk!
Soorten broccoli kweken
Voordat we verder gaan over het zaaien, verzorgen en kweken van broccoli, gaan we het eerst even hebben over de verschillende soorten broccoli. Je kunt namelijk kiezen uit verschillende soorten broccoli en ze kunnen zelfs in kleur verschillen. Naast verschil in smaak en kleur, is er ook verschil in de oogst tijd van de verschillende soorten. Er zijn namelijk vroege soorten en late soorten, maar de groene calabrese is de meest gangbare soort, dat geschikt is voor elk jaargetijden.
Wanneer moet je broccoli zaaien?
Lees de volgende stappen voordat je broccoli gaat zaaien.
- Voor een vroege oogst vanaf begin tot eind juni, kun je vanaf begin februari tot begin maart binnen koud glas zaaien.
- Voor een oogst in de zomer, vanaf begin juli tot eind augustus, kun je vanaf eind maart tot eind mei buiten in de volle grond zaaien.
- Voor een oogst in de herfst vanaf begin september tot eind oktober, kun je vanaf begin juni tot begin juli zaaien op een zaaibed.
- Wanneer je ze al in de volle grond zaait (in de zomer) zaai dan de zaden op 1 cm diepte met een plantafstand van 50 cm op een plek met halfschaduw.
- Zodra de zaden ontkiemt zijn is het belangrijk om de planten uit te dunnen als er meerdere zaailingen op dezelfde plaats groeien. Dit heet verspenen en zorgt ervoor dat de planten genoeg ruimte hebben om uit te groeien tot stevige plant.
- Zodra de zaailingen wortels krijgen en je ze niet meteen kunt uitzetten, kan je ze het beste in een grotere pot zetten.
- Verhard de in de kas gekweekte zaailingen een paar dagen, voordat je ze in de tuin verplant.
Lees ook In 6 stappen een moestuin beginnen
6 Tips voor het kweken van broccoli in de moestuin
1. Broccoli houdt van een voedingsrijke bodem
Voordat je de broccoli planten in de grond zet, is het belangrijk om de bodem eerst goed voor te bereiden. Broccoli heeft veel voedingsstoffen nodig, dus wees royaal met compost en een uitgebalanceerde organische meststof bij het voorbereiden van de bodem.
2. Broccoli planten houden van een dichte klei/leem grond
Grote broccoliplanten schommelen in de wind, maar niet als ze stevig verankerd zijn in hun favoriete grondsoort, dat is dichte, op klei gebaseerde leem met een bijna neutrale pH.
3. Plaats de broccoli planten onder stolpen
Wind, hagel, konijnen en eekhoorns kunnen jouw broccoli niet saboteren als zaailingen worden beschermd met stolpen of worden gekweekt onder rijoverkappingen.
4. Mest en water
Als er diep in de planten kleine koppen ter grootte van een muntstuk beginnen te vormen, is het tijd om te bemesten. Vanaf dit moment is het ook belangrijk om onnodige bevochtiging van de opkomende koppen te voorkomen, dit kan namelijk leiden tot ongewenste rotplekken.
5. Mulch
Om te voorkomen dat er rotplekken komen, is het belangrijk om genoeg mulch toe te voegen, zoals oude stro en bladeren, om de wortels tussen de gietbeurten in koel en vochtig te houden. Dit houdt ook de groei van onkruid tegen.
Lees alles over Diepe mulch in de moestuin
6. Bescherm broccoliplanten in hete zomers
In hete zomers, wanneer de koppen de helft van hun volwassen grootte bereiken, gebruik ik een houten wasknijper om de punten van drie of vier lange bladeren vast te maken in een puntige hoed die de zon weg filtert en regen afweert, gedurende de laatste week of zo voor de oogst. Als alternatief kan je een stoffen kap over de rijpende broccoliplanten plaatsen wanneer de koppen bijna klaar zijn om te oogsten.