Consuminderen als onderdeel van een (meer) zelfvoorzienend leven

3 maart 2022
672
minder kopen

Consuminderen. De hedendaagse maatschappij is erg gericht op consumeren. Je moet de nieuwste gadgets, auto’s en telefoons hebben, de nieuwste mode dragen en in de meest hippe en trendy huizen wonen. Dit staat haast haaks tegenover de mindset die nodig is om (meer) zelfvoorzienend te kunnen leven. Want wanneer je zelfvoorzienend leeft, dan wil dit zeggen dat je volledig zelf in je eigen levensonderhoud kunt voorzien en steeds meer willen consumeren helpt je niet om dit doel te bereiken. Wat kun je wel doen om steeds meer zelfvoorzienend te kunnen leven en minder te consumeren? Hiervoor bestaat een handig hulpmiddel genaamd de ‘Piraminder’. In de Piraminder zie je alle stappen staan die je kunt nemen voor je overgaat tot het kopen van het nieuws. Want iets nieuws kopen is niet altijd nodig.

De vijf stappen van de Piraminder om te consuminderen

consuminderen

Stap 1: Gebruik wat je hebt in plaats van te kopen

De eerste stap van de Piraminder is gebruik wat je hebt.

Zorg dat je goed inzicht hebt in de spullen die je hebt en ook waar je ze bewaart. Minder spullen bezitten kan je helpen om dit overzicht beter te bewaren.

Een voorbeeld hierbij: wanneer je weet waar je je gereedschap kunt terugvinden wanneer je het nodig hebt, dan ben je minder snel geneigd om een nieuw exemplaar te kopen met tweelingitems (= dubbele items) tot gevolg.

Ook kun je de spullen die je hebt multifunctioneel inzetten, want minder bezitten maakt je creatief. De planten in huis hoef je echt niet persé water te geven met een gieter. Die kun je ook prima water geven met bijvoorbeeld een maatbeker die je normaal gesproken gebruikt voor het afmeten van ingrediënten. Of gebruik de waterkoker (maar dan met koud water uiteraard) om dit klusje te klaren.

Lees ook:  10 Survival skills om te overleven + filmpjes

De T-shirts en hemdjes die je in de zomer draagt kunnen in de winter prima functioneren als onderkleding, dus daar hoef je geen speciale hemdjes voor te kopen.

Zomaar wat voorbeelden van multifunctioneel gebruik. Doordat je gebruik maakt van de spullen die je toch al hebt, hoef je niets nieuws te kopen wat er voor zorgt dat je naast meer creativiteit ook financieel beter af bent.

Lees ook Wat kan je allemaal recyclen

piraminder

Stap 2: Deel of ruil

Je hoeft niet alles zelf te bezitten. Je kunt ook iets delen met je buren of lenen van je buren als dit iets is wat je maar weinig gebruikt. Of koop met je familie een bepaald stuk (groter) gereedschap en deel dit item met elkaar.

En heb jij een moestuin met veel groenten en je buurman een moestuin met veel fruit? Ruil dan met elkaar eens een bloemkool voor een bakje aardbeien bijvoorbeeld.

Andere mooie initiatieven voor delen en ruilen is een ruilkast of minibieb op je erf. In de ruilkast zet je producten (levensmiddelen) die jij niet gebruikt. Een ander kan hieruit meenemen wat hij of zij nodig heeft en hier vervolgens ook weer producten in achterlaten. Zo kun je door te delen en met elkaar te ruilen voedselverspilling tegen gaan en elkaar helpen.

Met een minibieb op je erf deel je boeken met anderen. Je kunt er boeken uit meenemen om te lezen, maar er ook boeken in achter laten die je niet meer leest, zodat je een ander daar weer blij mee kunt maken. Het is toch veel leuker dat boeken gelezen worden in plaats van dat ze stof liggen te verzamelen in een boekenkast? Het scheelt je ruimte in huis en ook hoef je op deze manier niet zelf steeds nieuwe boeken te kopen of een abonnement te nemen op de bibliotheek, dus het levert je financieel zeker ook voordeel op.

Lees ook:  Preppen wat is het?+ hoe begin je met preppen

Niet alleen spullen of levensmiddelen kun je delen of ruilen, dit geldt bijvoorbeeld ook voor kleding. Heb jij kleding die niet meer lekker zit en kun je wel iets nieuws gebruiken? Organiseer dan eens een kledingruil in je buurt of met vriendinnen. Zo kom je zonder geld toch weer aan leuke nieuwe items in je kledingkast.

Ook kun je diensten met elkaar ruilen. In ruil voor de reparatie van de dakgoot van de buurman, lost hij een probleem met je computer op.

CONSUMEER MINDER

Stap 3: Maak zelf

Wanneer je iets niet hebt en niet kunt delen of ruilen, dan kun je er ook voor kiezen om het zelf te maken.

Heb je bijvoorbeeld nog geen ren voor je kippen, maar wel nog een restant hout liggen waarmee je het zou kunnen maken? Maak het dan vooral zelf in plaats van een kant-en-klaar pakket te kopen.

Ook kleding kun je zelf maken wanneer je handig bent met een naaimachine. Misschien is er nog wel iemand die (een restje) stof voor je heeft in ruil voor verse groenten uit jouw moestuin (zie stap 2).

En is er iets stuk? Er zijn ontzettend veel YouTube filmpjes te vinden over hoe je huishoudelijke apparaten repareert, gaten in sokken stopt en vele andere handige DIY’s.

Probeer eerst iets zelf te maken, voordat je overgaat op de aanschaf van iets nieuws.

TWEEDEHANDS WINKELEN

Stap 4: Koop het tweedehands

Als je iets niet kunt oplossen met één van bovenstaande stappen, kijk dan eerst op een tweedehands platform of je het daar kunt vinden.

Kleding, huishoudelijke apparaten, auto’s etcetera. Het wordt allemaal tweedehands aangeboden. Zo geef je een product wat al bestaat en waarvoor dus geen nieuwe grondstoffen nodig zijn om het te maken, een tweede of misschien wel derde leven.

Lees ook:  9 manieren om koffiedik te gebruiken

Soms kun je iets niet direct vinden en moet je wat geduld hebben wanneer je iets tweedehands zoekt.

Deze drempel kan ervoor zorgen dat je nog een keer extra nadenkt of je iets wel echt nodig hebt, want misschien kun je het toch ook wel anders oplossen.

Stap 5: Koop

Mocht je na het doorlopen van bovenstaande stappen tot de conclusie komen dat er echt niets anders op zit dan kopen en dat je het écht nodig hebt, dan is dit in ieder geval wel een weloverwogen keuze die niet voorkomt uit consumeren, maar uit noodzaak. Gun het jezelf in dit geval dan ook om het onderdeel, het apparaat of dat kledingstuk te kopen.

Wanneer je steeds meer bovenin de Piraminder blijft hangen en het kunt oplossen door iets te gebruiken wat je al hebt, iets te delen of te ruilen of het zelf te maken in plaats van iets (tweedehands) te kopen, dan zul je zien dat je leven steeds meer zelfvoorzienend wordt en je minder afhankelijk bent.

In het begin zal dit veel tijd kosten, maar uiteindelijk zul je merken dat het steeds meer een ‘way of life’ zal worden.

Lees ook 31 tips om te onstpullen

Deze gast blog is geschreven door professional organizer @natuurlijkpatty 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2024