Druiven kweken is zeker mogelijk in Nederland! En ze zijn nog lekker ook! Druiven moeten in het vroege voorjaar worden geplant en kunnen meestal in de late zomer worden geoogst. Onthoud wel dat het snoeien van de druiven in de winter erg belangrijk is! Lees verder om alles te weten te komen over het kweken, verzorgen en snoeien van druiven.
Het planten van een aantal vaste eetbare planten zoals druiven, aardbeien, bramen en fruitbomen is altijd verstandig bij een zelfvoorzienend leven. Bekijk hier: 10 beste vaste moestuinplanten – eetbare vaste planten
Druiven zijn krachtige groeiers en met de juiste snoei zullen ze gemakkelijk binnen een paar jaar fruit produceren en dit een jaar of 30 blijven doen! Afhankelijk van de soort kun je van alles maken van de druiven van lekkere snacks tot zelfgemaakte sap, jam en wijn!
Druiven zijn niet moeilijk te kweken, of je de druif nu langs een prieel, pergola of draad opstelling laat groeien, ze zullen zeker een prachtig zicht zijn met hun grote bladeren en kleurrijk fruit.
Welke soort druiven is het beste?
De soort druif dat je gaat planten hangt af van wat je met de druiven wilt gaan doen. In Nederland zijn er echter een aantal soorten die het goed doen:
Vitis vinifera Bianca – Witte druif
De Vitis Vinifera Bianca is een witte tafeldruif met een lekkere zoete smaak. Deze druivensoort is zeer geschikt voor het maken van druivensap, rozijnen, wijn, druivenpitolie en om vers op te eten.
Vitis Vinifera Aurora – Witte druif
De Vitis Aurora is zeer geschikt voor de Nederlandse tuin en is zeer gemakkelijk te kweken. Zelfs op het noorden in de tuin zal dit ras nog kleine maar lekkere druiven produceren. De druiven zijn zeer geschikt voor wijn maar ook als tafeldruif.
Vitis Vinifera Nero – Blauwe druif
De Vitis vinifera Nero is een andere zeer winterharde druiven soort met blauwe druiven. Dit ras produceert trossen met heerlijke grote en zoete tafeldruiven die ook zeer geschikt zijn om wijn van te maken.
Vitis Regent – Blauwe druif
Vitis regent is een andere blauwe druif met smakelijke vruchten. Deze is zeer geschikt om wijn van te maken.
Druiven kweken
Beste standplaats voor de druif
Druiven houden van zon, het is dus belangrijk dat je een plek kiest waar veel zon op staat. De ideale standplaats voor een druiven plant is dan ook een plek waar zowel in de ochtend als in de middag zon op staat. Is het niet mogelijk om een plek te vinden met zoveel zonuren? Dan kun je nog altijd druiven krijgen, maar dan wat minder.
Wanneer kun je het beste druiven planten?
De beste periode om een druif te planten is van september tot en met maart.
Welke grond voor een druivenplant?
Druivenplanten groeien in veel grondsoorten. De ideale grond voor een druivenplant is goed gedraineerde, vruchtbare leem. Maar ook in zand en klei kunnen druivenplanten goed gedijen.
- Het is vooral belangrijk dat er goede drainage is, druiven houden niet van natte voeten
- De diepte van de bodem moet minimaal 70 cm zijn, omdat druiven zich diep wortelen
- Maak de grond goed los en vermeng de grondlagen tot ver onder de diepte waar de plant komt
Lees ook Olijfboom - Olea Europaea
Druiven planten
Nu je weet wat de beste plaats is om de druif te gaan planten, is het tijd om aan de slag te gaan.
- Houdt er rekening mee dat een druivenplant steun nodig heeft om tegenop te groeien. Je kunt hier een prieel, pergola of draden voor spannen
- Laat de wortels eerst een paar uur in water weken, voordat je de druif plant.
- Plant druivenplanten minstens 2 meter uit elkaar
- Graaf een gat van minimaal 30 cm diep en 30 cm breed (liefst dieper zoals vermeld bij welke grond)
- Plant de druivenplant iets dieper dan de pot waar die in zat
- Bedek de wortels met 6 cm aarde en stamp dit aan, vul het gat vervolgens aan met aarde maar stamp dit niet aan.
- Geef meteen water
- Snoei de plant gelijk terug naar drie knoppen
Verzorging druif
In het eerste jaar heeft de druif geen extra voeding nodig, tenzij je een arme bodem hebt. In het tweede jaar kun je licht bemesten.
Om te zorgen dat er een gelijkmatige hoeveelheid vocht rond de bodem blijft kun je mulchen.
Zodra de druif fruit begint te produceren kun je een net gebruiken om te voorkomen dat de vogels met de oogst ervandoor gaan, maar meestal is er genoeg voor iedereen.
Druiven snoeien
Snoeien is erg belangrijk bij de druif. Een druivenplant produceert namelijk fruit op de eenjarige scheuten. Als je te veel oude scheuten hebt, heb je een heleboel schaduw en weinig vruchten.
Je kunt de druif daarom het beste twee keer per jaar snoeien. In de zomer kun je lange scheuten inkorten. In de winter kun je een grote snoeibeurt houden, dit doe je als alle bladeren eraf zijn, meestal in december. De plant bestaat uit een aantal hoofdscheuten en kleine zijscheuten.
Deze zijscheuten kun je allemaal inkorten tot op twee knoppen. Dit zijn namelijk de takken die volgend jaar weer vruchten maken.
Lees ook