fazanten houden

7 februari 2023
630
fazant houden

Veel mensen hebben het idee dat vogels houden een eenvoudig en onderhoudsarme hobby is. Hoewel er vele makkelijk te houden vogels zijn, zoals kanaries en dwergkwartsieren, is het belangrijk om te weten dat elke vogel anders en uniek is. Fazant houden is hier geen uitzondering op. Hoewel het fokken van fazanten een populaire hobby is, zijn er veel zaken die je moet weten voordat je deze majestueuze vogels thuis hebt.

De fazant

Fazanten zijn prachtige, kleurrijke vogels die in veel verschillende gebieden voorkomen. De meeste fazanten hebben een mooie donsachtige vacht die bruin, grijs, blauw of zelfs geel kan zijn. Veel van de fazanten die vandaag de dag worden gehouden door hobbyisten, zoals de Ree-, Fazant en Japanse fazant, zijn ofwel kunstmatige kruisingen of een specifieke soort die is gedomesticeerd.

Fazanten zijn unieke vogels, ondanks dat ze van nature diervoeder eten, ook van allerlei kleine, zoete eetwaren houden zoals oranje en vers, fruit. Ook deze factoren bijdragen aan de aantrekkelijkheid die ze hebben voor hobbyisten.

Lees ook onze blog over kwartel houden

Huisvestiging om fazant houden

Omdat fazanten een open ruimte willen en nodig hebben om te kunnen vliegen, is het belangrijk om ze in een ruimte te huisvesten die luchtig, ruim en licht is. Als je jouw fazanten tuinhuisjes of andere kleine omgevingen geeft, zou de lucht erin om de paar dagen moeten worden ververst door hem terug te brengen naar buiten.

Hoewel fazanten in hokken kunnen worden gehouden, is het beter als ze de ruimte hebben om vrij te lopen en met hun soortgenoten te spelen. Fazanten die vrij in een tuin lopen, hebben meer ruimte om te bewegen. Fazanten houden ook van een ruimte die afgeschermd is en schaduwrijke plekken heeft waar ze kunnen eten en rusten.

Welke voeding eet de fazant?

Fazanten hebben sowieso veel ruwe groenten en fruit nodig in hun dagelijkse dieet. Verder zouden zaden, noten, buitenlandse groenten, meelwormen en insecten toegevoegd kunnen worden. Fazanten hebben een evenwichtige voeding nodig en het is aan te raden om twee of drie keer per dag een vers mengsel te voeren. In het wild eten wilde fazanten zaden, granen, kruiden, fruit en bladeren.

Lees ook:  Kan je een konijn alleen houden? - konijnen en gezelschap

Fazanten vereisen een speciaal dieet dat afhankelijk is van de groep waartoe de soort behoort. Als basisvoeding geef je een geperste fazantenkorrel of sierhoendervoer, ongeveer een handvol per dag. Soorten: tragopanen, oorfazanten, glansfazanten, koklasfazanten en wallichfazanten, vereisen een vezelrijke, eiwitarme voeding. Vul de basisvoeding aan met groenten, fruit en onkruid en pas op met koolhydraatrijke bronnen zoals gerst, tarwe en haver.

Soorten: kraagfazanten, hoenderfazanten en langstaartfazanten, hebben behoefte aan een vezelrijke voeding, maar ook aan eiwitten. Voer voor siervogels en groenvoer zoals grassen, onkruid, sla, andijvie en witlof mogen niet ontbreken.

Soorten: argusfazanten, pauwfazanten en vuurrugfazanten, moeten een eiwitrijke voeding krijgen aangevuld met voer voor insecteneters en meelwormen. Dit kan worden aangevuld met fruit zoals appels, peren, druiven en bananen. Om het voer goed te kunnen verteren, bied je maagkiezel en schelpengrit aan.

Verzorging en hanteren van fazant

Hoogwaardige verzorging is van het allergrootste belang voor een goede gezondheid van fazanten. Zorg er daarom voor dat het hok en de omgeving waarin het hok is geplaatst regelmatig wordt schoongemaakt en onderhouden. Bovendien moet er gevoerd worden met vers voedsel dat de juiste voedingsvoordelen biedt. Liefhebbers hebben er ook voor te zorgen dat de omgeving vrij is van ziekteverwekkers en parasieten zoals vlooien en mijten.

Houd er ook rekening mee dat fazanten die dagelijks worden gehanteerd, bijna emotioneel kunnen worden met de mens en een mate van vertrouwen kunnen opbouwen. Als fazanten geen liefde, verzorging en menselijke interactie krijgen, kan dit ervoor zorgen dat ze teruggetrokken en nerveus worden.

Wees elke dag alert en zorg dat je de volgende taken uitvoert om de fazanten gezond en veilig te houden: verwijder bederfbare voederresten, voer de fazanten, controleer of er nog voldoende water is en ververs het indien nodig, controleer of de dieren zich normaal gedragen en er gezond uitzien en controleer of de volière intact is en er geen ontsnappingsmogelijkheden zijn.

Lees ook:  Hoe we voor €100 een (eenden)vijver hebben aangelegd

Verzorg je vogels wekelijks door het binnenhok grondig te reinigen en de vuile bodembedekking te verversen, met name onder de zitstokken. Verwijder daarnaast het ontlasting uit de volière, door bijvoorbeeld een hark te gebruiken. Vergeet niet om de drinkemmer uit te wassen met zuiver water en ook de voerbak schoon te maken. Tot slot is het ook belangrijk om de grit en maagkiezel aan te vullen.

Zorg ervoor dat je een paar keer per jaar de volgende taken uitvoert: vervang het bodemmateriaal in het hok, behandel het hok tegen parasieten zoals rode vogelmijt en reinig en ontsmet de zitstokken.

fazant houden

Ziekte en aandoeningen

Net als bij de meeste andere vogels, is het erg belangrijk om regelmatig de gezondheid van fazanten te controleren. Net als bij alle dieren hebben fazanten risico op verschillende ziekteverwekkers en infecties wanneer ze niet een schone omgeving hebben.

Fazanten lijden vaak aan hoest, diarree en andere luchtwegaandoeningen. Als deze ziektes binnen een korte tijd niet worden behandeld, kunnen de aandoeningen ernstig worden. Daarom is regelmatige controle van vetkleppen, snavelvorming, huid, poten en ogen van iedere fazant essentieel.

Een aantal van de meest voorkomende ziektes bij fazanten zijn:

  • newcastle virus of pseudo vogelpest
  • ziekte van marek
  • zwartkopziekte
  • wormen
  • coccidiose

Waar haal je fazant en wat kost het?

Fazanten kunnen gekocht worden bij lokale kwekers, tuinwinkels, veeteeltbedrijven of hobbyvogelkwekerijen. De prijs van een fazant varieert van 10 tot 100 euro, afhankelijk van de soort. Bouw je een volière voor hen? Dan kost dat al snel meer dan 1000 euro. Daarnaast is er nog eer een voerbak en drinkemmer voor zo'n 35 euro. Daarnaast heb je nog voer en verzorging nodig, wat gemiddeld 4 euro per fazant per maand kost. Bij sommige soorten die insecten en fruit eten en die in de winter verwarming nodig hebben, lopen de kosten snel op.

Lees ook:  Gemakkelijk je eigen verse eieren verkopen

Fazant eieren

Als je gepaste huisvesting hebt en fazanten hebt gekozen die geschikt zijn voor fokken, dan kun je hun eieren verzamelen en ze inkuilen. Fazanteneieren zijn rijk aan voedingsstoffen en hebben enkel voedingsstoffen die voor het lichaam van de kip goed zijn. Niet alleen bevatten ze een goede hoeveelheid eiwitten, maar zijn het ook een goede bron van ijzer en vitaminen.

Fazantvlees

Fazantvlees is erg licht, maar heeft een bijzondere, delicate smaak. Fazanten die worden gefokt voor voedsel hebben lichte, luchtige huid en mals vlees. Bovendien zijn zij zeer voedzaam, gezond en voelen ze zich goed met andere kleine kippen. Fazantvlees is perfect voor het bereiden van gerechten zoals rijst, salades en pastas.

Samenvatting

Fazant houden is niet zo makkelijk als het lijkt. De verzorging en huisvesting is van groot belang voor de gezondheid van de vogels. De voeding is anders dan voor andere kippen omdat fazanten ook zoete gevoelige voeding eten. Er zijn verschillende ziektes en infecties waar fazanten kwetsbaar voor zijn. Fazanten en fazanten eieren zijn populaire voedsel bronnen. Fazantvlees is gezonder dan andere kleine kippenvlees. Al met al is het duidelijk dat het houden van fazanten zorg vraagt, maar het kan een leuke, leerzame en lonende hobby zijn.

© Doepserleven - 2025