Help, ik heb een broedse kip!

4 februari 2023
679
broedse kip

Broedse kip - Als je kippen houdt, is de kans groot dat je ten minste één kip hebt die graag op eieren gaat zitten om ze uit te broeden. Dit kan handig zijn voor degenen die bevruchte eieren willen laten uitkomen, maar het kan ook lastig zijn voor mensen die alleen eieren willen consumeren. In deze blog gaan we het hebben over kippenrassen dat sneller broeds worden, hoe je voorkomt dat je kippen broeds worden en hoe je het broedgedrag kunt stoppen.

Wat is een broedse kip?

Een broedse kip is een kip die op eieren gaat zitten om ze uit te broeden. Dit is een natuurlijk instinct dat bij veel kippen voorkomt en kan helpen bij het voortplantingsproces. Als een kip broedend is, zal ze gedurende een langere periode op eieren zitten, waarbij haar lichaamstemperatuur stijgt en ze vaak minder eten en drinken dan normaal.

Is mijn kip broeds?

Er zijn een aantal manieren waarop je een broedse kip kunt herkennen:

  • Ze zit vaak op eieren
    Een broedse kip zal gedurende een langere periode op eieren zitten, zelfs als ze geen bevruchte eieren heeft.
  • Ze eet en drinkt minder
    Broedse kippen eten en drinken vaak minder dan normaal, omdat ze hun energie gebruiken om op eieren te zitten.
  • Ze is agressiever
    Broedende kippen kunnen wat agressiever zijn dan normaal en bezwaar maken tegen mensen die in de buurt van hun eieren komen.
  • Ze heeft een dikker lichaam
    Broedende kippen hebben vaak een dikker lichaam dan normaal, omdat ze meer energie opslaan om te gebruiken tijdens het broedproces.
  • Ze heeft een veranderde houding
    Broedse kippen hebben vaak een andere houding dan normaal en lijken soms wat koppig of vastberaden.
Lees ook:  Zelf kippen houden

Als je een kip hebt die een of meer van deze tekenen vertoont, kan het zijn dat ze broeds is.

broedse kippen

Deze kippenrassen worden sneller broeds

Er zijn bepaalde kippenrassen die bekend staan om hun neiging om broedend te zijn. Zijdehoenders zijn beroemd om hun broedsheid, en veel mensen houden deze ras specifiek om nieuwe kuikens te laten uitbroeden.

Andere rassen, naast zijdehoenders, die bekend staan om af en toe broeds te zijn:

  • Australorps
  • Brahmas
  • Cochins
  • Faverolles
  • Orpingtons
  • Plymouth Rocks
  • Wyandottes
  • Sussex

Dit zijn slechts enkele voorbeelden, houd er echter rekening mee dat individuele kippen van elk ras kunnen variëren in hun neiging om broeds te worden, en dat sommige rassen (zoals Zijdehoenders) meer gevoelig zijn voor broedgedrag dan andere.

broedse kippen rassen

Broedse kippen voorkomen

Er zijn een aantal manieren waarop je kunt proberen om te voorkomen dat een kip broeds wordt. Hier zijn enkele tips:

Verzamel de eieren dagelijks

kippen zijn geneigd om broedend te worden als ze een nest vol eieren hebben. Door de eieren dagelijks te verzamelen, kun je helpen om te voorkomen dat de kippen een vol nest hebben en dus minder geneigd zijn om broedend te worden.

Voorkom dat de kippen teruggaan naar de legnest na het leggen van eieren

Als de kippen teruggaan naar de legnest na het leggen van eieren, kunnen ze het gevoel krijgen dat ze een vol nest hebben en daarom geneigd zijn om broeds te worden. Probeer de kippen te begeleiden naar een andere ruimte na het leggen van eieren om dit te voorkomen.

Lees ook:  Varkens houden

Kies een ras dat minder geneigd is om broeds te zijn

Zoals eerder vermeld, zijn sommige rassen meer geneigd om broeds te zijn dan andere. Als je wilt voorkomen dat je kippen broeds worden, is het verstandig om te kiezen voor rassen die minder geneigd zijn om broedend te zijn, zoals Leghorns.

broedse kip

Broedgedrag stoppen

Heb jij ook wel eens te maken gehad met een koppige broedse kip? Als je niet wilt dat je kippen eieren uitbroeden of als je geen bevruchte eieren hebt, kan het soms nodig zijn om het broedgedrag van een kip te stoppen.

Het is belangrijk om dit te doen omdat broedgedrag kan "besmettelijk" zijn en andere kippen het idee opvangen om ook op eieren te gaan zitten. Bovendien is te lang broedend zijn niet goed voor de fysieke gezondheid van een kip.

Gelukkig zijn er een aantal manieren om dit te doen:

  • Actief storen
    Maak gebruik van handschoenen en probeer haar te storen als ze in het legnest zit.
  • Verwijderen
    Haal haar meerdere keren per dag weg uit de nestdoos en zorg ervoor dat ze toegang heeft tot eten en water. Blokkeer de nestdoos af met een stuk hout of plaats haar drie dagen in een grote, goed geventileerde krat met een gaasbodem om haar broedgedrag te breken.
  • Vries haar uit
    Zet ijsblokjes of zakjes bevroren groenten in de nestdoos om haar te laten afkoelen. kippen haten het gevoel van natte lichamen.

Houd er rekening mee dat het soms een tijd kan duren voordat een kip haar broedgedrag afleert.

Lees ook:  Maak zelf een verplaatsbare kippenren - kippentractor
broedende kippen

Waarom broedgedrag tegengaan?

Er zijn een aantal redenen waarom het belangrijk kan zijn om broedgedrag bij een kip te breken:

Broedgedrag is besmettelijk: Als een kip broedgedrag vertoont, kan het zijn dat andere kippen in de kudde ook gaan broeden. Dit kan leiden tot een afname in eiproductie en een toename in de hoeveelheid tijd en moeite die nodig is om voor al die kippen te zorgen.

Te lang broedend zijn is niet goed voor de gezondheid: Als een kip te lang broedt, kan dit leiden tot een afname in eiproductie en kan het haar fysieke gezondheid negatief beïnvloeden.

Je hebt geen bevruchte eieren: Als je geen bevruchte eieren hebt of geen interesse hebt in het uitbroeden van kuikens, is het belangrijk om het broedgedrag bij je kippen te breken.

Je wilt eieren voor consumptie: Als je eieren alleen voor consumptie wilt en niet voor het uitbroeden ervan, is het belangrijk om het broedgedrag bij je kippen te breken om te voorkomen dat ze geen eieren meer leggen.

Lees ook 5 Tips om je kippen te beschermen tegen roofdieren

© Doepserleven - 2025