Het bewaren van zelf ingemaakt voedsel is net zo belangrijk als het inmaken van je voedsel. Want je wilt toch niet dat het voedsel slecht gaat worden? Als je het op de juiste manier bewaard, behoud je de smaak, kwaliteit en voedingsstoffen. Je kunt daarom het beste even wat tijd besteden om je potjes goed op te slaan, zeker nadat je uren van je tijd besteed hebt aan het kweken, oogsten, voorbereiden en inmaken. Laten we daarom even kijken waar je op moet letten als je je eten gaat opslaan.
De vijanden van ingemaakt eten
Dit zijn de dingen die de kwaliteit van zelf ingemaakt eten kunnen verminderen. Zorg ervoor dat je al dat goeds van eigen bodem niet verliest aan deze boosdoeners!
Licht
Ingemaakt eten is gevoeliger voor verkleuring door licht dan eten in blikken dat uit de supermarkt komt. Je inmaakpotten zijn namelijk doorzichtig, waardoor er licht op je groenten, fruit en vlees kan komen. Bewaar je glazenpotten daarom ook op een donkere plek om te voorkomen dat het bruin wordt.
Warmte
Ingemaakt eten blijft het beste bij koele temperaturen. Warmte is je vijand zodra de potten zijn verzegeld en klaar is om op te slaan. Een koele plaats in je kelder zal de kwaliteit van je ingemaakte eten goed behouden. Zorg ervoor dat het niet bevriest en ook niet wordt blootgesteld aan fluctuerende temperaturen.
Vochtigheid
Daarnaast wil je de ruimte waar je je conserven bewaart redelijk droog houden. Vocht zal de metalen deksels en schroefbanden doen roesten. Hoewel het in de loop van de tijd nogal wat vocht zal vergen om de metalen deksels te laten roesten tot het punt dat je ingemaakte eten in gevaar komt. Maar je wilt dit dus zeker voorkomen.
Afgebroken Potten
Voordat je ook maar kan gaan beginnen met het inmaken van je eten, moet je ervoor zorgen dat de potten in goede staat zijn. Afgebroken of gebarsten potten sluiten mogelijk niet goed af en kunnen tijdens de verwerking breken. Zelfs als het lijkt alsof ze verzegelen, kunnen ze bacteriën in het voedsel toelaten. Gebruik geen beschadigde potten of potten die niet bedoeld zijn om in te maken!
De beste rekken voor je conserven
Voor het opslaan je van je potten, moet je gebruik maken van stevige planken. Je wilt niet dat je over een tijdje je potten allemaal gebroken op de grond terug vindt.
Spaanplaten en MDF platen zijn niet ontworpen om zware lasten te dragen en zullen kromtrekken en in de loop der tijd breken. Gebruik dus ook planken gemaakt van massief houten planken met middensteun voor het beste resultaat. Vaak zie je ook dat de zogenaamde ‘rootcellars’ gebruiken maken van stenen rekken. Metalen of plastic planken kunnen ook worden gebruikt als ze geschikt zijn om het gewicht te dragen dat je erop plaatst.
Voordat je dus rekken koopt en ze met potten gaat vullen, moet je controleren voor welk gewicht ze geschikt zijn en weeg de potten om te zien of je binnen het limiet blijft.
Je zou verbaasd zijn hoeveel die potten wegen als je ze begint op te stapelen! Als je merkt dat een van je opbergplanken buigt, verwijder dan meteen je potten met voedsel. Je kunt proberen om meer ondersteuning in het midden van elke plank toe te voegen. Cementblokken kunnen in een mum van tijd werken.
Bekijk stevige rekken.
Tips voor het bewaren van zelf geweckt voedsel
Zorg ervoor dat die vers geweckte potten goed zijn afgesloten voordat je ze naar de kelder brengt. Metalen deksels zijn eenvoudig te controleren. Als het deksel op en neer beweegt wanneer je erop drukt, sluit de pot niet goed af en moet het voedsel onmiddellijk worden gebruikt of gekoeld.
Laat je potten met voedsel na het wecken goed afkoelen. Verwijder vervolgens alle eventuele schroefbanden en was de potten en schroefbanden met warm zeepsop om eventueel sap of voedsel dat tijdens de verwerking uit de potten is gelekt, te verwijderen. Droog de potten en banden, schrijf de datum en inhoud op het deksel of op een etiket en bewaar ze op een koele, donkere, droge plaats totdat je klaar bent om ze te gebruiken.
Het is ook het beste om je zelfgemaakte voedsel in een enkele laag te bewaren. Gestapelde potten zijn niet zo stabiel als een enkele laag en je wilt niet dat je potten vallen en breken!
Neem geen risico met je eten
Met al het werk dat komt kijken bij het kweken en bewaren van je eigen voedsel, wil je het niet verspillen. Zorg ervoor dat je deze richtlijnen volgt voor het op de juiste manier bewaren van zelfgemaakte conserven en je zult er de hele winter van genieten!
Bezoek Weckenonline voor meer informatie. Of bekijk onze blog over wecken en inmaken
Heb je tips voor het bewaren van zelfgemaakte conserven die ik misschien heb gemist? Laat een reactie achter!
Hallo, wij hebben vroeger een fruittuin gehad waaruit vele glazen weckpotten met weckfruit en jams zijn gemaakt. Ze staan donker bewaard op planken in de kelderkast. Ik praat hier over potten vanaf de jaren 80/90 ingeweckt. Echter de kleur van het diverse fruit is bijna verdwenen en is bruinachtig geworden. De smaak en substantie (smeerbaarheid) is echter nog uitstekend. Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben? Is aan de kleur wat te doen dat deze toch enigzins goed blijft? Ik zie graag een antwoord tegemoet op deze mooie site.
Hey Ap,
Daar hebben wij zelf geen ervaring mee! zeker niet als het zo lang ingeweckt is.
Ik heb het wel vaker gezien in video's uit amerikaanse kelders van homesteaders, hier is het ook vaak al wat donkerder.
Groetjes,