Steeds meer mensen streven ernaar om zelfvoorzienend te zijn, om onafhankelijk te zijn van de supermarkt en om producten te verbouwen die geen chemische bestrijdingsmiddelen bevatten. We delen veel over zelfvoorzienend leven, maar hoeveel grond heb je nodig om zelfvoorzienend te leven? Die vraag beantwoorden we in deze blog!
Hoeveel grond heb je nodig om zelfvoorzienend te leven
Hoeveel grond heb je nodig voor groente en fruit
Om te beginnen met het verbouwen van je eigen groenten en fruit, is het belangrijk om te weten hoeveel ruimte je hiervoor nodig hebt. Gemiddeld gezien heb je ongeveer 35 tot 40 vierkante meter grond nodig om je eigen groenten en fruit te verbouwen. Dit is natuurlijk afhankelijk van de grootte van de planten en hoeveel verschillende producten je wilt verbouwen.
Het is aan te raden om te beginnen met het verbouwen van groenten en fruit die je het meest gebruikt en die makkelijk te verbouwen zijn. Hierbij kun je denken aan tomaten, paprika's, komkommers, aardbeien en andere groenten en fruit die in het seizoen groeien waarin je ze wilt verbouwen.
Het is ook verstandig om te kiezen voor groenten en fruit die je op verschillende manieren kunt gebruiken, bijvoorbeeld in salades, soepen en gerechten. Hierdoor kun je verschillende soorten producten verbouwen en heb je altijd een gevarieerde voorraad aan groenten en fruit.
Om het verbouwen van groenten en fruit te vergemakkelijken, is het aan te raden om te investeren in de juiste gereedschappen en materialen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld potten, schoppen, schepjes, en gieters. Het is ook belangrijk om te weten hoe je de grond moet bewerken, zodat je producten op een gezonde manier kunt verbouwen.
Tenslotte is het belangrijk om te weten hoe je groenten en fruit op een verantwoorde manier kunt conserveren. Hierbij kun je denken aan het invriezen, koken of wecken van je producten, zodat je ze langer kunt bewaren en in de winter nog kunt genieten van de producten die je in de zomer hebt verbouwd.
Bekijk het boek overleven op je eigen km2
Hoeveel grond heb je nodig voor brood, aardappelen en peulvruchten
De Nederlandse landbouw staat bekend als een van de meest productieve ter wereld. Het kweken van aardappels op een hectare grond kan in goede jaren meer dan 60 ton opbrengen, genoeg om zo'n 750 mensen van aardappels te voorzien. Hierdoor is het equivalent van ongeveer 15 vierkante meter per persoon nodig. Wintertarwe, tarwe die in de herfst wordt gezaaid om de groei in de lente te bevorderen, opbrengt rond de 9 ton per hectare. Dit is voldoende voor 110 mensen, wat neerkomt op ongeveer 100 vierkante meter per persoon.
Er is dus een aantoonbaar voordeel om de focus te verleggen naar aardappelen. Peulvruchten en granen zijn complementair qua aminozuren en door deze te consumeren in een 3:1 verhouding wordt in principe een volledige set aminozuren binnengekregen. Hoewel peulvruchten minder opbrengen per vierkante meter dan granen, is het nodige areaal vergelijkbaar. Het is echter wel een voordeel dat peulvruchten veel stikstof achterlaten in de bodem, waardoor de groei van granen wordt verbeterd. Door slim en intensief te roteren tussen deze gewassen, kan de benodigde hoeveelheid grond om zelfvoorzienend te zijn verkleind worden.
Met de hulp van kassen, is het mogelijk het groeiseizoen te verlengen, waardoor ook tropische gewassen, zoals zoete aardappelen dat erg voedzaam is, kunt kweken. Het is dan mogelijk om geheel zelfvoorzienend in voedsel te zijn met slechts een tuin van ongeveer 300 vierkante meter, zeker als je hierbij gebruikt maakt van verticale landbouw. Hierbij is het wel nodig om kunstmest of een andere bron van meststoffen aan te wenden. Verzorg zeker je eigen mest door het houden van dieren en het verwerken van de compost. Dit zorgt ervoor dat je de productiviteit van jou land verhoogt.
Heb je minder grond ter beschikking, dan dien je creatief te zijn en bijvoorbeeld verticaal tuinieren, alternatieve producten te vinden, of het seizoen te verlengen en zo steeds kleinere porties aardappelen te kweken.
Het zelfvoorzienend worden in meel / bloem is erg moeilijk en bijna niet mogelijk. Zelfs in de meest afgelegen gebieden waar men volledig off grid leeft, wordt vaak nog grote bulk aan meer, tarwe en rijst ingevlogen om een voorraad te hebben.
Bekijk ook onze andere blog over zelfvoorzienend leven
Hoeveel grond heb je nodig voor oliehoudende zaden
Onverzadigde vetzuren zijn een belangrijk onderdeel van het menselijke dieet en om oliehoudende zaden te verbouwen heb je ongeveer 30 vierkante meter grond nodig.
Olievoudende zaden, zoals zonnebloempitten, lijnzaad, chiazaad en pompoenpitten, zijn rijk aan gezonde vetten, voedingsstoffen en antioxidanten. Het is daarom een waardevolle aanvulling op het dieet voor mensen die zelfvoorzienend willen leven. Ze kunnen worden gebruikt als toevoeging aan salades, smoothies of in bakproducten zoals brood.
Bovendien kun je olie uit oliehoudende zaden persen en hiermee koken of bakken. Dit verbetert de smaak van voedsel en voegt gezonde vetten toe. Je kunt ook biodiesel of bio-olie maken van oliehoudende zaden, wat bijdraagt aan energie-ondersteuning en onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen.
Oliehoudende zaden zijn gemakkelijk te verbouwen en zijn meestal weinig veeleisend in termen van bodem en zorg. Dit betekent dat ze zich goed lenen voor verbouwing in kleinere tuinen of moestuinen. Om zelfvoorzienend te zijn, heb je echter een aanzienlijke hoeveelheid grond nodig om de benodigde hoeveelheid oliehoudende zaden te kunnen verbouwen. Het is belangrijk om te overwegen of oliehoudende zaden een haalbare optie zijn, afhankelijk van de beschikbare grond en de specifieke wensen en behoeften.
Hoeveel grond heb je nodig voor dierlijke producten
Als je zelfvoorzienend wilt leven en een omnivoor dieet wilt houden, dan heb je veel meer grond nodig. Voor het houden van dieren is namelijk niet alleen grasland nodig, maar ook extra akkerland voor hun voedselvoorziening. Voor een zelfvoorzienend, plantaardig dieet heb je ongeveer 350 vierkante meter nodig. Voor een tuin met varkens heb je drie keer zoveel ruimte nodig. Een ruimtebesparend alternatief zijn kippen of vissen, die minder ruimte innemen en minder voeding nodig hebben.
Een productieve manier om jezelf te voorzien van eiwitten en dierlijke vetten zijn kippen, konijnen en vissen. Middels een aquaponicssysteem kun je effectief kweken van groente combineren met het houden van vissen. Daarnaast zijn kippen erg geschikt voor eieren en voorzien je dagelijks van verse eieren. Het houden van vleeshaantje geeft je de mogelijkheid om vlees te eten. Verder wordt er vaak ook erg effectief gewerkt met konijnen voor het vlees. Deze zitten dan boven de kippen in een apart gedeelte. Zij poepen dan door een rooster en dit valt in de kippenbak als extra mest. Dit klinkt misschien vrij extreem, maar wordt in Amerika binnen homesteading veel toegepast.
Extra’s voor zelfvoorzienend leven
Wanneer je nog tijd over hebt na het verbouwen van alle producten en het houden van eventuele dieren, dan is het wellicht een goed idee om je zelfvoorzienende tuin te verrijken met:
- Een waterfilter
- Een bijenkast
- Een kruidentuin
- Groene energie, zoals zonnepanelen of een windmolen
Conclusie
Om zelfvoorzienend te zijn, heb je enige grond nodig om op te verbouwen. Hoe groot die grond precies moet zijn, is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de gewassen die je wilt verbouwen, de groeiseizoenen, en of je gebruik maakt van kassen. Gemiddeld gezien kan een tuin van ongeveer 300 vierkante meter voldoende zijn om in je eigen voedsel te voorzien, maar het is belangrijk om de specifieke behoeften en mogelijkheden van jouw situatie in acht te nemen. Slim roteren van gewassen en het verlengen van groeiseizoenen met kassen zijn ook nuttige technieken om de opbrengst van je grond te maximaliseren. Ongeacht de grootte van je tuin, is het belangrijk om een bron van meststoffen te hebben, zoals compost of kunstmest. Uiteindelijk zijn er vele factoren die bepalen hoeveel grond je nodig hebt om zelfvoorzienend te leven, en het is aan te raden om hierin te onderzoeken en te experimenteren om te bepalen wat werkt voor jouw specifieke situatie.
Bekijk daarom ook onze andere blog over zelfvoorzienend leven op een klein stuk grond
Gerelateerd