Alles over konijnen houden - hoeveel ruimte heeft een konijn nodig? - Konijnen zelfvoorzienend leven
Konijnen houden, ze zijn een leuke toevoeging aan de tuin, ze zijn gezellig, leuk om naar te kijken en ontzettend nuttige diertjes! Maar hoeveel ruimte heeft een konijn nodig? En wat zijn de voordelen van konijnen bij een zelfvoorzienend leven?
In dit artikel gaan we het hebben over het volgende:
- Kan een konijn ook zonder ander konijnen gezelschap?
- Hoe groot moet het konijnen hok minimaal zijn?
- Hoe groot moet de ren van een konijn zijn?
- Wat is een gezond voedingsdieet voor een konijn?
- Konijnen en zelfvoorzienend leven
- Voordelen van konijnen houden bij een zelfvoorzienend leven
Kan een konijn ook zonder ander konijnen gezelschap?
Konijnen zijn net als mensen sociale wezens. Ze zijn geëvolueerd om in groepen te leven. Dit betekent dat ze, net als jij en ik, zich kunnen vervelen en eenzaam kunnen worden als ze alleen wonen zonder het gezelschap van medekonijnen. En dit kan op zijn beurt niet alleen depressie veroorzaken, maar ook verschillende mentale en fysieke problemen.
Lees alles hier alles over in ons uitgebreide artikel konijnen en gezelschap
Hoe groot moet het konijnenhok minimaal zijn?
Breedte konijnenhok
Een ontspannen konijn zal zich volledig uitstrekken tijdens het rusten, dus jouw konijnenhok/kooi moet breed genoeg zijn zodat jouw konijn met gestrekte poten kan liggen. Dit zorgt ook voor voldoende ruimte om te draaien.
Een minimale breedte van 60 cm wordt aanbevolen voor kleine tot middelgrote konijnen en 90 cm voor grote tot gigantische rassen.
Lengte konijnenhok
Het hok moet lang genoeg zijn voor jouw konijn om minstens 3-4 sprongen te maken zonder zijn neus aan het uiteinde te stoten. Een middelgroot konijn beslaat ongeveer 45 cm met elke hop
Hoogte konijnenhok
Konijnen gaan op hun achterpoten staan om te controleren of hun omgeving veilig is, en het hok/kooi van jouw konijn moet hoog genoeg zijn om dit toe te staan zonder dat jouw konijn voorovergebogen wordt of zijn oren tegen het dak vouwt.
Een hoogte van 60 cm is meestal voldoende voor kleine konijnen, maar voor grote rassen kan een hoogte van 90 cm nodig zijn. Het is niet erg als sommige gebieden, bijvoorbeeld tunnels of slaapboxen, lager zijn, zolang het grootste deel van de ruimte op volledige hoogte is.
Het woonoppervlak moet zo groot mogelijk zijn.
Minimaal:
- Groot genoeg voor je konijn om te gaan liggen en zich comfortabel in alle richtingen uit te strekken;
- Hoog genoeg zijn om op zijn achterpoten te kunnen staan zonder dat zijn oren de bovenkant raken; en
- Lang genoeg zijn zodat het kan bewegen, eten en drinken. Als richtlijn moet je konijn minimaal drie sprongen van het ene uiteinde naar het andere kunnen nemen.
- Je konijn moet dagelijks toegang hebben tot een ren waar het kan rennen en springen. De ren moet zo groot mogelijk zijn, zodat je konijn zich kan uitstrekken tot volledige hoogte en kan rennen, in plaats van alleen te springen.
Hoe groot moet de ren van een konijn zijn?
Net als bij de leefruimte moet je konijn volledig kunnen staan. Hoewel het niet verplicht is, helpt het ook om een beetje extra hoogte toe te voegen om te kunnen springen en voor objecten om op te staan springen/staan. Je zou ook je eigen lengte kunnen overwegen - als je comfortabel in de ruimte van je konijn kunt lopen, kan de interactie met je konijn gemakkelijker worden.
Idealiter zou je de leef- en speelruimte als één groot gebied bieden, of twee gebieden waar je konijn vrij tussen kan bewegen, bijvoorbeeld een kooi die aan een hok is bevestigd of een hok dat is verbonden met een tunnel naar een veilige ren.
Houd er rekening mee dat konijnen het meest actief zijn in de vroege ochtend en late avond en gefrustreerd kunnen raken als ze worden opgesloten in een kleinere woonruimte wanneer ze het liefst willen rennen en spelen.
Wat mag een konijn eten?
Vers, schoon drinkwater en hooi en gras van goede kwaliteit zouden het grootste deel van het dieet van jouw konijnen moeten uitmaken.
Het spijsverteringsstelsel van een konijn heeft hooi of gras nodig om goed te kunnen functioneren, dus een gezonde voeding is uiterst belangrijk. Je kunt aanvullen met bladgroenten en een kleine hoeveelheid korrels. Wortelgroenten of fruit mogen alleen in kleine porties als traktatie worden gegeven, omdat konijnen van nature dit soort voedsel niet eten.
Vermijd altijd muesli-achtig voedsel, omdat dit ongezond is voor konijnen en een aantal bijbehorende gezondheidsproblemen heeft.
Wanneer een konijn geen goede voeding krijgt kan het ernstig ziek worden en verschillende kwalen krijgen zoals, diarree en tandproblemen.
Lees meer over het dieet van een konijn in ons uitgebreide artikel Wat mogen konijnen eten? Hoeveel? En wat absoluut niet?
Konijnen en zelfvoorzienend leven
Eeuwenlang hebben mensen deze dieren op hun boerderijen grootgebracht voor voedsel, en vele duizenden jaren daarvoor hebben ze op ze gejaagd. Konijnen broeden gemakkelijk, groeien snel en zijn relatief gemakkelijk te houden en te verzorgen. In staat om zelfs in kleine ruimtes te leven.
Het is geen wonder dat vleeskonijnen steeds populairder worden, zowel op grote boerderijen als op kleine stadsboerderijen.
Voordelen van konijnen houden bij een zelfvoorzienend leven
Konijnen zijn natuurlijke compost fabriekjes
Een van de belangrijkste redenen waarom konijnen als een duurzame vleesoptie worden beschouwd, is dat konijnen niet concurreren met mensen om calorieën; wat betekent dat ze niet hetzelfde voedsel eten als wij.
Net als kippen zijn konijnen zeer efficiënt als natuurlijke composteerders in de achtertuin.
Met konijnenmest krijg je alle voordelen van koeien-, pluimvee- of paardenmest zonder verbranding. Konijnenmest wordt beschouwd als een “koude” mest, omdat je het niet van tevoren hoeft te composteren; je kunt het rechtstreeks op tuinbedden vers aanbrengen.
Mest die afkomstig is van koeien, pluimvee en paarden wordt als “heet” beschouwd vanwege hun hoge stikstofconcentratie en moet – tenminste gedeeltelijk – worden gecomposteerd voordat ze in de tuin worden gebruikt.
Konijnen zijn dus een zeer effectieve en duurzame mestoplossing.
Vlees
Een enorm voordeel van het fokken van konijnen voor hun vlees is dat ze zulke efficiënte vlees producenten zijn.
Ten eerste worden deze beestjes snel volwassen. In slechts 10 weken kan 1 konijn klaar zijn voor de slacht en 6 pond vlees opleveren.
Er wordt ook gezegd dat een konijn 6 pond vlees kan produceren met dezelfde hoeveelheid voer die een koe nodig heeft om één pond vlees te produceren.
Als groter vee te duur is voor je om te fokken, zijn vleeskonijnen gemakkelijk te fokken met een beperkt budget.
Lees ook: Myiasis, huid maden ziekte bij konijnen
Heel interessant allemaal..
Nu ben ik erg benieuwd geworden naar welke rassen goede vlees konijnen zijn.
Graag zou ik daar iets over horen .