Voor veel mensen klinkt het idee van een simpel leven met minder spullen aantrekkelijk. Helaas is de realiteit vaak moeilijker wanneer ze eenmaal zijn begonnen met minimaliseren en het afstand doen van spullen. Gevoelens van angst en spijt spelen vaak mee. Dat is nergens voor nodig! Minder spullen bezitten heeft juist vele voordelen. In deze blog gaan we je door deze moeilijke taak heen helpen met 5 tips om je huis te minimaliseren.
Beginnen met je huis minimaliseren- Zet een doel
Het is belangrijk om een doel te stellen voordat je met het minimaliseren begint. Dit zal je namelijk helpen gefocust en gemotiveerd te blijven. Het zal je ook een duidelijk eindpunt geven om naar toe te werken.
Dit kun je op verschillende manieren aanpakken; Je kunt het per lade aanpakken of je concentreren op één type item (zoals bijvoorbeeld kleding, boeken, servies), maar je kunt het ook per kamer aanpakken (zoals bijvoorbeeld de badkamer, garage, slaapkamer).
Het maakt niet uit op welke manier je te werk gaat, zolang het doel maar specifiek en haalbaar is. Bijvoorbeeld: "Ik ga mijn kledingkast opruimen" is een beter doel dan "Ik ga mijn hele huis opruimen".
En als je je doel eenmaal hebt bereikt, vergeet dan niet om het te vieren voordat je naar het volgende doel gaat!
Lees ook Een zuinig leven – 10 tips om geld te besparen!
Minimaliseer tip - Leg nooit dingen in een opslagruimte voor later
Een van de belangrijkste regels van minimaliseren is om nooit dingen in een opslagruimte te zetten voor later.
De gedachte is dat als je geen plek kunt vinden voor iets in je huis, en je het niet vaak gebruikt, je het niet nodig hebt.
Natuurlijk zijn er ook momenten waarop het heel redelijk is om iets voor een seizoen of voor een specifiek evenement op te bergen.
Neem bijvoorbeeld kerstversieringen. Het heeft geen zin om je kerstboom het hele jaar door te laten staan, maar dat betekent niet dat je hem weg moet gooien. Hetzelfde geldt voor Halloween-kostuums, paasmanden en andere seizoenartikelen.
Als je de ruimte hebt om dit soort dingen op te bergen, kan dat geen kwaad.
De sleutel is om er bewust mee om te gaan en ervoor te zorgen dat je opslag niet gebruikt als een manier om beslissingen over wat je moet bewaren en wat je weg moet doen uit te stellen.
Koop niets nieuws als je bezig bent met minimaliseren
Als je je spullen doorzoekt tijdens het minimaliseren, zul je waarschijnlijk merken dat je van veel dingen af wilt. En dat is geweldig! Maar er is één ding waar je op moet letten: doe geen aankopen meer.
Meer spullen betekent alleen maar meer rommel.
Dus stel jezelf de volgende vragen voordat je dat nieuwe items koopt:
- Heb ik het echt nodig?
- Heb ik al iets soortgelijks?
- Heb ik er ruimte voor?
Als je niet al deze vragen met ja kunt beantwoorden, dan is het waarschijnlijk het beste om de aankoop door te geven.
Natuurlijk zijn er altijd dingen die we moeten kopen. Maar als we bewust bezig zijn met onze aankopen en alleen dingen kopen die we echt nodig hebben, zal het helpen om de hoeveelheid rommel in onze huizen te verminderen.
Lees ook Consuminderen als onderdeel van een (meer) zelfvoorzienend leven
Bewaar nostalgische items niet zonder reden
We kennen het allemaal: je komt een oud T-shirt tegen van een concert waar je op school naar toe ging en je kunt niet anders dan even weg te dromen in je herinneringen en een steek van nostalgie te voelen.
Het is niet meer dan normaal om dingen vast te willen houden die ons herinneren aan gelukkige tijden in ons leven. Als het echter om minimaliseren gaat, is het belangrijk om meedogenloos te zijn.
Alleen omdat een item sentimentele waarde heeft, wil nog niet zeggen dat het als rommel in je huis thuishoort. Als je iets vasthoudt om geen andere reden dan nostalgie, is het misschien tijd om het los te laten.
Immers, sentimentaliteit kan een beetje lijken op rommel zelf: het kan je belasten en je ervan weerhouden vooruit te komen. We hoeven ons niet schuldig te voelen over het opruimen van sentimentele items; we kunnen gewoon dankbaar zijn voor de gelukkige herinneringen die ze oproepen, en ze dan loslaten.
Vaker wel dan niet bewaren we dozen en dozen met oude foto's, kinderkunstwerken en schoolnotities opgeborgen, maar we kijken er nooit naar. Het kan moeilijk zijn om deze weg te gooien.
Een optie is om degene die je echt wilt bewaren op je pc te scannen, zodat je ze later nog kunt bekijken als je dat wilt, maar ze vervuilen je huis niet.
Minimaliseer tip 5: Maak een nieuwe gewoonte
Zoals iedereen die aan het minimaliseren, weet, is het wegwerken van spullen slechts het halve werk. De echte uitdaging is om je huis op de lange termijn vrij te houden van rommel.
Het vaststellen van enkele eenvoudige nieuwe gewoonten kan een grote bijdrage leveren aan het voorkomen dat rommel weer in je leven sluipt.
Maak er een punt van om je spullen op te bergen zodra je ermee klaar bent, sorteer je post zodra je door de deur loopt en neem aan het einde van elke dag een paar minuten de tijd om losse spullen op te ruimen.
Plan tijd in voor regelmatige opruimsessies of, om te voorkomen dat je voortdurend moet opruimen, hanteer de één-in-één-regel waarbij je elke keer dat je iets nieuws koopt, iets anders thuis doneert.
Lees ook 31 tips om te 'ontspullen'