Regenwatersysteem installeren

22 mei 2023
445
regenwatersysteem installeren

Het installeren van een regenwaterpompsysteem. Hoe doepserleven het doet!

Water is een cruciale hulpbron en, in een tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is het gebruik van regenwater een efficiënte manier om verantwoord met water om te gaan. Het installeren van een regenwaterpompsysteem kan je helpen om op een duurzame manier water te besparen en kan je zelfs op de lange termijn geld besparen.

Dit project is zeker haalbaar voor de gemiddelde doe-het-zelver, daarom hebben we besloten om een gedetailleerde video te maken waarin we het installatieproces stap voor stap laten zien.

Ongeacht je ervaringsniveau, deze blogpost en bijbehorende video zullen je een goed inzicht geven in het proces. Dus of je nu overweegt om zelf een regenwaterpompsysteem te installeren of gewoon meer wilt leren over hoe zo'n systeem werkt, je bent hier aan het juiste adres.

We hopen dat je aan het einde van deze post en video het vertrouwen en de kennis hebt om zelf een regenwaterpompsysteem te installeren. Dus pak je gereedschap en laten we aan de slag gaan.

Hoe werkt een regenwatersysteem?

Een regenwatersysteem kan op het eerste gezicht misschien ingewikkeld lijken, maar in werkelijkheid is de samenstelling ervan vrij eenvoudig en rechtlijnig. Voor een duidelijker beeld, zal de installatie video ook laten zien hoe het moet.

Eerst en vooral, het regenwater wordt verzameld vanaf het dak van je huis. Het stroomt via één of meerdere regenwaterbuizen naar beneden, waarna het via een ondergrondse pijp naar de regenwatertank wordt geleid. Om te voorkomen dat ongewenste vervuiling in de tank terechtkomt, is er een filter geïnstalleerd in de tank die eventuele vuil al voorfiltert. Alle overbodige vervuiling wordt vervolgens via de overstort afgevoerd.

Op de regenwaterput is vervolgens een pomp aangesloten, dit kan een dompelpomp zijn, of zoals in de video een hydrofoorpomp. De pomp zet het water door naar de leidingen en zorgt voor druk.

Maar wat als je waterput nu leeg is? In ons geval hebben we een leidingwaterkraan die we via het keldergat de put in kunnen leggen. Zo vullen we de put bij indien nodig.

Tot slot wordt het regenwater, voordat het naar de tappunten wordt geleid, nagezuiverd met een microfilter en actief koolfilter. Dit zorgt ervoor dat je altijd van de beste waterkwaliteit kunt genieten.

Zoals je kunt zien, is de werking van een regenwatersysteem vrij eenvoudig en biedt het een efficiënte manier om regenwater te gebruiken voor alledaagse behoeften, terwijl je bijdraagt aan een duurzamere toekomst.

Lees ook:  31 Tips - Zelfvoorzienend leven / homestead tips
Regenwatersysteem installeren

Lees ook IBC regenwateropslag maken en koppelen

Waarom een regenwatersysteem?

Wist je dat maar liefst 57% van je drinkwater wordt verbruikt voor huishoudelijke taken zoals toiletspoeling, wassen en tuinonderhoud? Met het installeren van een regenwatersysteem kun je dit drinkwaterverbruik aanzienlijk verminderen door het te vervangen met gefilterd regenwater.

Gefilterd regenwater is niet alleen een duurzaam alternatief voor drinkwater, maar het biedt ook verschillende voordelen. Zo bevat regenwater geen kalk, wat het een uitstekende keuze maakt voor je wasmachine. Je kleren worden nog steeds perfect schoon, terwijl je wasmachine langer meegaat door de afwezigheid van kalkaanslag.

Maar hoe werkt zo'n systeem precies? Het regenwatersysteem vangt het regenwater op, filtert het en pompt het vervolgens terug naar de verbruikspunten binnen je woning. Op deze manier wordt niet alleen je drinkwaterverbruik verminderd, maar verlicht je ook de belasting van het riool door regenwater af te voeren.

Bovendien, rekening houdend met de huidige milieutrends, hebben al 43 gemeenten de burgers verplicht om het regenwater niet meer in het riool te lozen. En in België verplichten ze dit soort systemen bij het bouwen van nieuwe woningen.  Met de installatie van een regenwatersysteem ben je dus niet alleen ecologisch verantwoord bezig, maar voldoe je ook aan de laatste regelgeving.

Kortom, een regenwatersysteem is een duurzame, betrouwbare en slimme manier om efficiënter om te gaan met water in je huishouden. Het biedt een eenvoudige oplossing om je waterverbruik te verminderen, je bijdrage aan wateroverlast te beperken en tegelijkertijd te voldoen aan de nieuwste duurzaamheidsnormen.

Benodigdheden regenwatersysteem

Wat heb je nodig voor een regenwatersysteem?

Het antwoord kan erg variëren. Het is namelijk afhankelijk wat je gaat aansluiten op het systeem en hoe je leidingwerk momenteel door het huis loopt.

Benodigde onderdelen:

  • DAB Aquajet hydrofoorpomp  132 /20
  • Droogloopbeveiliging
  • Aanzuigslang 7 meter
  • Koppelstuk 1” naar 3/4 “
  • 3/4 “slang
  • 2x 3/4  “ slang aansluiting met draad
  • 3/4 “ keerklepbeveiling
  • 3/4 “ naar 1”
  • 1” kogelkraan
  • 3 fase waterfilter (grof, fijn en actieve kool)
  • Diverse koppelstukken
  • Collector
  • Diverse 1/2” afsluiters (voor de overige extra aansluitingen op het collectorblok)
  • Alupex slang
  • Isolatie voor de aanzuigslang
  • Rubberseal kit
  • Kleinmateriaal zoals schroeven, rubbertjes, houders, pluggen etc.
  • Teflon tape

Het gebruikte gereedschap:

  • Grote boor voor het keldergat
  • Diamandboor voor gat in de regenwaterput
  • Accuschroever
  • Waterpomptang en bahco sleutel
  • Diverse schroevendraaiers
  • Kitspuit
Lees ook:  Je toilet verduurzamen met 6 tips

Regenwatersysteem installeren

Hoe installeer je het regenwatersysteem nu?

  1. Allereerst is het goed om een plan te maken. Hoe ga je het water van de put naar het huis brengen? Wat ga je aansluiten? Dit plan hebben wij voor ons uitgewerkt en samen met Waterpompshop.nl gekeken naar het passende product. Zij hebben ons geadviseerd voor een passende oplossing.
  2. Vanuit de tekening ga je een duidelijk beeld maken van de onderdelen die je nodig gaat hebben. Bekijk welke slangen er nu al lopen van de wc en wasmachine, welke maat dit is etc. Vervolgens kijk je hoe je de pomp installeert, hoe de leidingen etc. lopen. Vanuit hier hebben we gekeken welke slangen benodigd zijn, welke tussen koppelstukken etc.
  3. Het graven van een diepe gleuf voor de aanzuigslang. Onze put zat al diep, de gleuf was daarom ook al meer dan 60cm diep. Dit geeft veiligheid in de winter met grondvorst. Let hier dus goed op. We hebben daarnaast nog isolatie gebruikt om de aanzuigslang extra te beschermen.
  4. Boor een gat met een diamantboor in de putdeksel. Let hierop dat je voorzicht werkt, je wilt namelijk niet dat de put beschadigd. Werk de opening vervolgens netjes af met een rubberen afdichting. Dit voorkomt dat de slang scheurt en er rotzooi in de tank komt.
  5. Meet uit hoe de slang door de muur heen gaat. Als je dit in de kelder doet, wees dan voorzicht en werk het netjes af. Je wilt immers niet dat je water in de kelder krijgt. Wij hebben hier gemeten vanaf het kelder raam, dit zorgde ervoor dat we niet met de spouwmuur te maken hadden en zijn perfect uitgekomen. Met een grote boor werk je het gat af zodat de slang past (handig om z’n groot apparaat te lenen of te huren)
  6. Nu we de slang door de muur hebben, kunnen we dit netjes afwerken met een geschikte rubber seal.
  7. Installeer de pomp op de aangewezen plek en wij kiezen er voor om de pomp op een plank van de grond te monteren en de pomp op rubberen pootjes te zetten ivm trillingen.
  8. Bereid het filter al voor met de koppelingen. Gebruik hier goede teflontape voor, dit voorkomt lekkage. Wij plaatsen het filter met de collector samen, dit scheelt leidingwerk. Hiertussen is een kogelkraan afsluiter geplaatst. Zo kun je de filters schoonmaken.
  9. Monteer de filter + collector op een goede plek waar je snel wegkomt met de binnenleidingen. Wij hoeven hier slechts 50 cm alupex te gebruiken. Dit komt omdat we de wc hebben omgelegd(een schoonwaterleiding was immers niet meer nodig en konden we omkoppelen
  10. De wc en wasmachine zijn losgekoppeld van de collector van het drinkwater. Beide zijn aan elkaar gezet( want de wc kan nu via de ‘vuile’ leiding). Bekijk hiervoor gerust even de video onderaan!
  11. En nu alles aangesloten is! De pomp vullen met water zodat je het water uit de put kunt halen en het systeem kan opstarten!
Lees ook:  Zaden preppen – Maak je eigen zaden noodpakket

Weet dat ieder huis anders is en zo dus ook leidingwerk. Wij hebben de wc netjes apart, daarom is het goed om naar je huidige situatie te kijken en voor je zelf een beeld te krijgen hoe je het project gaat aanpakken!

Let op: regenwater en leidingwater mogen niet in contact staan met elkaar!

Bij het gebruik van regenwater binnen het huishouden zijn er bepaalde overwegingen waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat het systeem veilig en correct functioneert. Eén van de meest cruciale aspecten is het strikte onderscheid tussen je regenwater- en kraanwatersysteem.

Het is absoluut noodzakelijk dat je regenwatersysteem niet op je kraanwatervoorziening wordt aangesloten. Hoewel regenwater geweldig is voor veel huishoudelijke taken, zoals toiletspoeling, het water geven van de tuin en het wassen van kleding, is het niet veilig voor consumptie. Regenwater kan bacteriën, virussen, verontreinigingen en andere potentieel schadelijke stoffen bevatten die niet aanwezig zijn in behandeld kraanwater. Daarom moet het regenwater volledig gescheiden blijven van het drinkwater om besmetting te voorkomen.

Bovendien is het wettelijk verplicht om een duidelijke scheiding tussen het regenwater en het kraanwater te handhaven. Het vermengen van deze systemen kan ernstige gevolgen hebben voor zowel de volksgezondheid als voor je lokale waterbehandelingssysteem.

Kortom, terwijl regenwatersystemen een uitstekende manier bieden om water te besparen en duurzamer te leven, is het van het grootste belang dat ze op de juiste manier worden geïnstalleerd en gebruikt. Door te zorgen voor een strikte scheiding tussen regenwater- en kraanwatersystemen, kan je genieten van de voordelen van regenwaterhergebruik zonder risico voor de gezondheid of schending van de regelgeving.

Misschien ook interessant:

© Doepserleven - 2024