Sedumdak

26 januari 2022
493
sedumdak

Een sedumdak, wat is het nou precies? Je ziet het soms wel eens voorbijkomen een dak begroeid met planten. Vaak zijn het gemakkelijke planten zoals mos en vetplanten. Een sedumdak is daardoor gemakkelijk in onderhoud en perfect met regen. Een sedumdak is een goede manier om de natuur te verbeteren, bij te dragen aan het klimaat en het ziet er prachtig uit! Lees meer over het sedumdak in onze blog.

Wat is een sedumdak?

Een sedumdak is een soort dak dat bestaat uit groene begroeiing. Er zijn vele soorten keuze qua sedumdak. Het bestaat vaak uit een aantal lagen en daarop groeien dan plantjes zoals mos of vetplantjes. Een sedumdak is dus een dak dat plantjes bevat. Dit ligt weer bovenop een afdekdak. Het kan zowel op een plat als schuindak gedaan worden.

De voor- en nadelen van een sedumdak

Een sedumdak ziet er niet alleen mooi uit. Het heeft tal van voordelen waar jij van profiteert, maar ook het milieu. De voordelen van een sedumdak zijn:

  • Het sedumdak vangt regenwater beter op en vermindert de CO2 uitstoot. Verder haalt het vervuilende stoffen uit het regenwater en filtert het je water dus. Door de betere wateropvang belast je ook het rioolnet minder.
  • Je huis krijgt een betere isolatie. In de winter is je woning een stuk warmer en in de zomer een stuk koeler. Het is een natuurlijke laag die super isoleert. Je verbruikt daardoor minder energie en lagere kosten. Ook voor het milieu is het dus een stuk beter.
  • Het beschermt je dak erg goed en daardoor verlengt het de levensduur. Daarna beschermt het tegen UV-straling en tegen extreme temperaturen.
  • Het zorgt voor een betere leefomgeving voor dieren en planten. Denk hierbij aan bijen en vlinders. En het ziet er mooi uit.
  • Door de dikke laag vermindert het ook geluidsoverlast.

Lees ook:  Zelf deodorant maken - DIY natuurlijke deodorant

Maar wat zijn dan de nadelen van een sedumdak?

  • Je krijgt meer dieren zoals bijen, vlinders, slakken, vogels die aangetrokken worden. Dit is niet altijd een nadeel, maar als je er niet van houd, dan is het wel iets om rekening mee te houden. Dit vinden wij natuurlijk echt geen nadeel.
  • Er komt een stuk meer gewicht op je dak. Dat kan zorgen voor lekkages. Maar ook als het fout aangelegd wordt, kan dit zorgen voor lekkages. Zorg dus dat je goed onderzocht hebt of dit überhaupt kan.
  • De kosten kunnen best prijzig zijn, maar je krijgt er ook een hoop voor terug zoals de energiebesparing en je draagt iets bij aan het milieu.

sedumdak aanleggen

Wat kost een sedumdak?

De prijs van een sedumdak kan erg verschillen en dat is afhankelijk van het soort dak maar ook het aantal vierkante meters. Een schuindak is duurder om aan te leggen dan een platdak. Voor een dak van ongeveer 60m² betaal je rond de €3.500,-  en een dak van 100m² ongeveer €5.500,-. Dan is het dak volledig geïnstalleerd en klaar en het enige dat jij moet doen is af en toe onderhoud. Ga je het zelf doen? Dan kan het ook schelen, maar wees secuur en zorg dat je weet of jouw dak het wel kan dragen.

Het aanleggen van een mosdak

Voor je gaat beginnen met het aanleggen, moet je zeker weten of het huidige dak er wel geschikt voor is. Kan het dak al het extra gewicht dragen? Want het sedumdak bestaat al uit een aantal onderdelen en dan dient het gewicht van het groene dak nog meegenomen te worden. Zorg er verder voor dat je de onderdelen goed plaatst en er een goede afvoer is. De planten mogen niet te veel water krijgen.

Lees ook:  Zuurkoolspek zelf maken

Onderhoud van sedumdak

Het onderhoud voor een sedumdak is gemakkelijk, maar wel noodzakelijk. Zorg dat de afvoergaten niet te vol zitten en verwijderd eventueel onkruid. Om de planten verder goed levend te houden, is het belangrijk om een aantal keren per jaar extra voeding bij te geven. Dit kun je vaak bij een specialist krijgen. Sedumdak voeding is speciaal gemaakt voor sedumdaken.

Als het een periode goed droog is, moet je ook het dak even extra water bijgeven. Dit is vaak belangrijk in de zomer.

Mochten er kalere plekken zijn, kan je ook altijd nog wat bijzaaien van special sedumdak zaden.

Sedum solar dak

Een gouden combinatie, een sedumdak gecombineerd met zonnepanelen. Zo isoleer je jouw woning een stuk beter en vang je de zonne-energie ook nog op. De isolerende en koelende werking van het sedum kan de opbrengst van je zonnepanelen tot wel 15% verhogen. Zonnepanelen hebben namelijk een optimale werking bij 25 graden en in de zomer passeert het deze temperatuur nog wel eens. Bij een combinatie van sedum en zonnepanelen is het ook zo dat de mogelijkheid er is voor andere planten om zich te ontwikkelen, want er is namelijk schaduw.

Lees ook hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om zelfvoorzienend te zijn

groen dak sedum

Zelf een sedumdak aanleggen?

Wil je zelf je eigen sedumdak aanleggen? Dat kan ook, maar zorg wel dat je even goed op een aantal zaken let.

  • Zorg dat jouw dak het gewicht van de sedum kan dragen. Een sedumdak weegt als het nat is al snel +70/80 Kg per m²
  • Kijk goed waar de waterafvoer van je dak is.
  • Kijk hoe het zit met veiligheidsvoorschriften en regelgeving bij jou in de buurt.

Stap 1 het voorbereiden van het dak en wortelfolie aanleggen.

Maak je dak goed schoon met een bezem en loop het dak goed na op beschadigingen. Want als het dak beschadigd is, kan de kans groter zijn op lekkages. Bedek vervolgens het dak met wortelbeschermingsfolie. Leg meerdere vellen en laat ze ongeveer 50 centimeter met elkaar overlappen. Bij de dakrand vouw je de folie om. Bij de waterafvoer gebruik je een mes om een opening te maken.

Lees ook:  Permacultuur – wat is het

Om te voorkomen dat de folie wegwaait, kun je gewichten gebruiken.

Stap 2 Het voorbereiden van de afvoer en grindstroken plaatsen.

Plaats de aluminium profielen en verbind ze met de verbindingsstukken, samen met het grind zijn dit de buitenste randen van je dak. Vul de ruimte tussen je dak rand en de profielen met grind. Doe dit ongeveer tot je een laag van 5 centimeter hebt. Deze zorgt voor een schone afvoer van het water en een natuurlijke rand.

Stap 3 de substraatmatten leggen en afwatering.

Plaats de speciale drainageplaten met de gaten naar boven. De platen moeten elkaar overlappen en je dient het hele dak tot aan de grindstrook te bedekken met platen. Waar de dakafvoeren zullen komen, snij je weer een uitsnede.

Boven op de drainageplaten rol je vervolgens de substraatmatten uit en zorg dat deze dicht tegen elkaar liggen.

Stap 4 het plaatsen van de vegetatiematten

De vegetatiematten leg je over de substraatmatten heen tot je alles volledig bedekt hebt. Rol de matten voorzichtig uit en snij eventueel af met een mes waar nodig. Openingen kun je met de afgesneden restjes opvullen. Snij vervolgen de wortelbeschermingsfolie tot de dakrand af.

Stap 5 het bewateren en bemesten van de vegetatiemat

Als je klaar bent, geef je het dak water tot het volledig verzadigd is. Tijdens de eerste paar weken is het belangrijk dat de planten goed water krijgen, zodat ze kunnen wortelen. Controleer het dus regelmatig.

Lees ook Duurzaam en zelfvoorzienend leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2024