Vogel pokken bij kippen - herkennen, voorkomen & bestrijden

26 augustus 2021
934
bloedluis voorkomen

We zagen veel berichten langskomen over pokken. Als je kippen grootbrengt, is het altijd een goed idee om op zijn minst een beetje kennis te hebben van de verschillende ziekten en dingen die fout kunnen gaan. Dus zijn we meer gaan opzoeken over deze ziekte en zetten we alles over vogel pokken voor jou op een rijtje.

Wat zijn vogel pokken?

De symptomen van vogel pokken

Hoe krijgen kippen vogel pokken?

Vogel pokken voorkomen

Hoe kun je vogel pokken bij kippen behandelen?

Wat zijn vogel pokken?

Vogelpokken is een vrij algemeen, zeer besmettelijk virus dat kippen, eenden en andere soorten pluimvee kan treffen en zich vrij gemakkelijk door een koppel kan verspreiden via direct contact of via de lucht.

Vogelpokken wordt ook wel aviaire difterie of vogelpokken genoemd. Het is niet hetzelfde als waterpokken en kan niet worden overgedragen van kippen op mensen of andere diersoorten.

vogel pokken

De symptomen van vogel pokken

Er zijn twee hoofdvormen van vogel pokken die voorkomen bij kippen. Kippen kunnen beide vormen van de ziekte tegelijk hebben en uitbraken in een koppel zullen zich niet tot één vorm beperken.

Symptomen van beide vormen van vogelpokken zijn een afname van de eiproductie, slechte groei of gewichtstoename en verlies van eetlust. Omdat vogelpokken vaak wordt overgedragen door muggen, komen uitbraken vaker voor in de warmere maanden, maar kunnen ze op elk moment optreden.

De mildere vorm van vogelpokken wordt de droge vorm genoemd.

  • Droge vogelpokken treft gebieden waar geen veren zijn, waaronder de lellen, kam, ogen, gezicht en soms de voeten.
  • Symptomen van droge kippenpokken bij kippen zijn onder meer droge, knapperige korsten op gebieden zonder veren.
  • Korstjes beginnen meestal als blaren, voordat ze geel worden en vervolgens bruin of zwart worden.
  • Kan op wratten of wondjes lijken.
  • Wondjes kunnen voorkomen op een gevederde huid, maar dit komt minder vaak voor.

Lees ook:  Aquaponics: Wat is het en hoe begin je er aan?

Het is belangrijk om de droge vorm van vogelpokken niet te verwarren met korsten of littekens veroorzaakt door pikken of vechten, met bevriezing of met geschubde pootmijten

De meer ernstige vorm van vogel pokken staat bekend als natte vogel pokken.

  • Deze vorm van vogelpokken tast de mond en keel aan, inclusief de luchtpijp
  • Symptomen van de natte vorm van vogelpokken zijn wondjes in de mond en keel die op geïnfecteerde zweren lijken.
  • In ernstige gevallen kunnen vogels niet eten of drinken.
  • Obstructies of zwellingen kunnen de ademhaling belemmeren.
  • De sterfte aan deze vorm van vogelpokken is hoog.

Het is belangrijk om natte vogel pokken niet te verwarren met spruw, die witte of crèmekleurige vlekken in de mond veroorzaakt

Kippen herstellen gewoonlijk binnen 2-3 weken van vogelpokken, en vooral van de droge vorm. Hoewel de meeste vogels immuniteit tegen de ziekte lijken te ontwikkelen nadat ze het hebben gehad, zullen sommige kippen in tijden van stress opnieuw vogel pokken krijgen.

Hoe krijgen kippen vogelpokken?

Vogel pokken kan op twee manieren worden overgedragen: door muggen en door besmette kippen.

Vogel pokken wordt meestal overgedragen door muggen. Dit verspreidt de ziekte tussen kippenhokken en eigendommen. Een mug die een besmette kip heeft gebeten, kan 8 weken lang vogelpokken in zijn speeksel dragen.

Vogel pokken kan ook worden verspreid door besmette kippen. Kippen met vogel pokken werpen de ziekte uit in hun veren, huidschilfers, speeksel, bloed en korsten. Omdat huidschilfers bijna niet te vermijden zijn, verspreidt de ziekte zich gemakkelijk tussen vogels. Het kan ook jarenlang in het milieu blijven. Om besmet te raken, moeten kippen besmet materiaal inademen of eten, of in contact laten komen met een huidwond.

Lees ook:  Ondergrondse kas: de Walipini - 2 voorbeelden

Symptomen van vogelpokken verschijnen meestal 10 tot 14 dagen na infectie. De ziekte kan kippen van elke leeftijd treffen.

kippenpokken

Vogel pokken voorkomen

Er is een hoenderpokkenvaccinatie beschikbaar die kan worden toegediend aan kippen van 12-16 weken. Kuikens kunnen ook direct na het uitkomen worden gevaccineerd.

Verdere preventie van het vogelpokkenvirus omvat het verwijderen van stilstaand water dat muggen kan herbergen en het planten van aromatische kruiden rond het hok om muggen af ​​te weren. Zet dit wel ergens waar ze het niet kunnen op eten.

Enkele goede keuzes voor kruiden die muggen afstoten zijn:

  • Basilicum
  • Bijenbalsem
  • Kattenmunt
  • citronella (citroengras)
  • knoflook
  • lavendel
  • goudsbloemen
  • rozemarijn
  • tijm

Andere dingen die kunnen worden gedaan om vogelpokken te voorkomen, zijn:

  • Nieuwe kuddeleden in quarantaine plaatsen.
  • Het kippenhok en ren regelmatig schoonmaken om geïnfecteerde korsten en vuil te verwijderen.

Hoe kun je vogel pokken bij kippen te behandelen?

Er is geen bekende behandeling of remedie voor het vogelpokkenvirus. Elke behandeling die je zou kunnen doen, is alleen maar om de geïnfecteerde kip comfortabeler te maken en de korstjes te helpen genezen.

Ernstigere zweren lopen het risico geïnfecteerd te raken, dus probeer infectie te voorkomen en genezing aan te moedigen. Het aanbrengen van een zalf zoals Vetericyn op de korsten kan helpen. Of je kunt wat jodium op de korstjes aanbrengen. De korstjes mogen echter niet worden verwijderd.

Zoutoplossing die in de ogen van een kip wordt gespoten die besmet is met vogelpokken, kan ook verlichting bieden.

Alle besmette kippen moeten van de rest van de kudde worden gescheiden totdat de korstjes zijn verdwenen. Als de ademhaling moeizaam wordt, of als de symptomen erger worden en ernstiger worden, kan een bezoek aan de dierenarts voor antibiotica helpen om infectie te voorkomen, hoewel antibiotica het vogelpokkenvirus niet genezen.

Lees ook:  Zelf likeur maken van je oogst

Lees ook 10 manieren om bloedluis snel te herkennen, voorkomen en bestrijden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2024