In 6 stappen snel een kweekkas bouwen!

8 augustus 2021
2085
zelf kas bouwen folie pvc

Kweekkas bouwen - Het kweekseizoen was niet al te best, ook onze ligging in het bos maakt het lastiger om de tuin
goed te laten lopen. Onze grond is moeilijker en daarnaast is de omgeving gevuld met bomen.
We gaan van de moestuin dus een kweekkas bouwen. In onze blog laten we je zien hoe jij je
kweekkas zelf kan bouwen met pvc buizen.

Zelf een kweekkas bouwen

Om met een kweekkas bouwen te beginnen heb je eerst een aantal dingen nodig en een goed begin is het halve werk.
Afhankelijk hoe groot je de kas wilt zul je wat moeten aanpassen. Onze moestuin is 4.5 meter
breed en 6 meter lang. We hebben de buizen berekend aan de hand van de hoogte die we wilde
hebben en de breedte.

Hiervoor zul je de diameter en de omtrek van de cirkel moeten hebben.
Onze kas, komt om de originele omheining heen. Dus we gaan voor 5.10 meter breed en dan
komen we op 2.55 meter hoogte. De halve cirkel is dan ongeveer 8 meter.

Kweekkas bouwen - Wat heb je nodig:

Aanvullend verstevigen we het frame nog wat bij, dit kan naar eigen behoeven. Dit kun je bv doen
door de sokken te vervangen voor kruissplitsingen en de bogen aan elkaar te monteren met
tussen buizen.

Stap voor stap kweekkas zelf maken

Zorg dat je goed doordacht hebt waar je de kas gaat plaatsen en hoe groot die gaat worden. Als
je dat allemaal weet, kun je naar de bouwmarkt en aan de slag.

Stap 1 de afmeting van je kas berekenen

Zorg dat je start met het berekenen van de hoeveelheid materialen die je nodig hebt. Als je een tunnelkas gaat bouwen, kun je makkelijk uitrekenen hoeveel buizen je nodig hebt per boog.

Lees ook:  Zelfvoorzienend leven op een klein stuk grond

Dat doe je door de omtrek van een cirkel te berekenen. Je breedte van de kas vormt de basis voor het berekenen. Dat is je diameter.

Online kun je makkelijk berekenen wat de omtrek van de cirkel is. Daarna is het slecht een kwestie van deze omtrekt te halveren. Je hebt immers maar een halve cirkel nodig.

Ook kun je met de helft van breedte weten hoe hoog de kas gaat worden. Onze omtrek is 8 meter. De PVC buizen zijn ieder 2 meter. Dat betekent dat we per boog 4 stuks nodig hebben en voor elke boog 3 sokken om de buizen te verbinden.

Daarnaast zetten we de buizen tegen het houten frame vast met beugels. Hier gebruiken we per zijde 2 stuks.
Oke, dus hoeveel hebben we nodig per boog:

  • 4 buizen
  • 3 sokken
  • 2 stalen pinnen dat bij beton gebruikt worden
  • 4 buizen beugels

Wij hebben gekozen om elke 50 centimeter een boog te plaatsen. In onze moestuin komt dat neer op 13 bogen. Dan hebben we natuurlijk nog de folie nodig, zowel voor de bovenkant, als ook de rechte zijkanten.

Stap 2 de basis van de kweekkas bouwen

We beginnen met de voorbereidingen. We hebben het materiaal gehaald. We gaan per boog alvast alle materialen klaar leggen en de buizen verbinden. De stalen pinnen zullen nog op maat gemaakt moeten worden. We kiezen er voor om de pinnen 50centimeter lang te maken en het overige dat overblijft (dit zullen vier langere zijn) gebruiken we voor de buitenste hoeken.

We gaan met de meetlat elke 50 centimeter aan beide zijdes de pinnen in de grond slaan. Dit doen we zo dicht bij mogelijk bij de rand.

Stap 3 het frame van je kweekkas

We plaatsen de buizen in de pinnen en schuiven ze nog iets naar beneden de aarde in. Zo zullen ze aan beide kanten ongeveer de helft van de pin in beslag nemen. Het ene deel in de grond, het andere deel in de PVC buis. Dit doen we 13 x keer. Het fijnste is als je dit samen met iemand kan doen, dan waaien de buizen niet heen en weer. Om ze verder te monteren gebruiken we de beugels / zadels. Deze zadels kun je via de link bekijken. Zorg dat het metalen zijn en niet van plastic.

Lees ook:  Heermoes in de tuin: Hardnekkig onkruid of gezonde toevoeging?

Stap 4 verstevigen van de kas

Elke boog van je kas zit nu in de grond vast aan beide zijdes, maar ook ongeveer 1 meter van de grond tegen de planken van het frame van de moestuin. Het onderste deel zitten ze dus goed op hun plaats, maar van boven kunnen ze nog bewegen.

We hebben een buis / balkje over de gehele lengte. Deze markeren we elke 50 centimer en zullen we dan boven vast maken.

Dit kun je ook met de zadels doen. Dit betekent dat je iets meer materiaal nodig hebt, maar zo blijft je kweektunnel wel dezelfde vorm aanhouden. Je kan er ook voor kiezen om te werken met T en kruissplitsingen ipv sokken. Dan kun je op de andere richting kleine pvc buizen plaatsen.

Stap 5 folie

Nu je frame staat en stevig is, is het tijd om de folie er overheen te plaatsen. Aangezien onze kweekkas ongeveer 4,5 meter bij 6 meter zal zijn, hebben wij gekozen voor een 6 x 10 meter folie. Deze gaat er geheel overheen en er blijven nog stukken over. Hiervan hebben we eentje gebruikt om een zijkant mee dicht te maken.

Deze stap kun je, afhankelijk van de grootte, het beste met 2 mensen of misschien zelfs meer, doen. Je wilt de folie er goed overheen krijgen en niet beschadigen.

Als je dit gedaan hebt, maak je de buitenkanten vast. Hiervoor hebben wij gewerkt met duct tape en een andere buis die wij klein gezaagd hebben en hier hebben wij onze eigen klemmen van gemaakt.

Zaag de buis in stukjes van ongeveer 5 centimeter en zaag daarna dwars een stukje eruit. Zo kun je ze om de andere buis heen zetten. Het aflopende deel hebben wij vast geniet. Onze oude moestuin had een frame van planken met gaten er tussen. Dit gaan wij dichten en het plastic zal daar ook achter komen. Zo is die goed verstevigd.

Lees ook:  Regeneratieve landbouw- wat is het?

Een aantal opties zijn:

  • Pak een buis, de lengte van je moestuin, en rol de folie er in. Daarna monteer je de buizen tegen het houten frame met de zadels.
  • Gebruik duct tape
  • Niet het vast met een stevige nieter. Hiervoor kun je ook het beste een strook duct tape gebruiken. Zo scheurt het plastic namelijk direct.

Stap 6 de ingang van je kas

Als je onze opstelling hebt, dan kun je een deel van het houtenframe gebruiken. Wij maken het plastic op maat en trekken het geheel van de buizen naar beneden tot de rand. Daarna nieten we het vast (met duct tape over de folie). De deur nieten we ook vast en snijden we later uit. Zo heb je het plastic perfect lopen. Zorg dat je een deel open kan maken om de kas te luchten. Dat kan je doen door een kant van de deur (links of rechts) niet tot onder vast te nieten, maar te verzwaren met stenen.

Wij kiezen ervoor om de kant met de minste wind op deze manier dicht te maken. Dit is tevens de kant met de meeste zon. De andere kant, waar de wind het meeste opstaat, gaan we middels een houtenframe dichtmaken. We zullen hier een kleine deur plaatsen en een raam. Hiervoor zullen wij dus nog wat houten moeten verzamelen van pallets. 

Daarna nog een raam kozijn regelen en de hele zijkant netjes dicht te maken. Daarna monteren we de buitenste boog tegen het houten frame.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2024