Zelfvoorzienend wonen: dit komt er bij kijken

11 oktober 2021
720
boerderij zelfvoorzienend leven

Een huis zonder elektriciteitsaansluiting, zonder stromend water en zonder riool. Je moet het maar willen. En toch is het een droom van veel mensen. Het is namelijk de perfecte basis voor een zelfvoorzienend leven. Zelfvoorzienend wonen houdt in dat je zelf je energie moet gaan opwekken om je huis van stroom te voorzien. Maar ook voedsel zul je zelf moeten gaan verbouwen en water zelf opvangen. Er komt dus veel kijken als je zelfvoorzienend wilt gaan wonen. Je huis binnenlopen en de verwarming opendraaien of even heerlijk onder een warme douche stappen is er dus niet bij. Dit klinkt misschien niet direct als een erg leuk leven, maar het tegendeel is waar! Het houdt namelijk ook in dat je niet langer afhankelijk bent van anderen. Je leert te genieten van de kleine dingen in het leven en ontwikkelt vaardigheden waarvan je misschien dacht dat je het nooit in je had. Een waterput slaan? Geen probleem! Eigen groentes verbouwen? Ook dat kan je straks als geen ander. Een zelfvoorzienend huis staat meestal ver buiten de drukke stad. Je leeft midden in de natuur en kunt letterlijk en figuurlijk je eigen boontjes doppen. Klinkt dit je allemaal als muziek in de oren? Lees dan snel verder, wij leggen je graag uit hoe ook jij zelfvoorzienend kunt wonen.

Wat voor woning is geschikt als zelfvoorzienend huis?

Allereerst heb je natuurlijk een geschikte woning nodig. Een flatje vier hoog achter in hartje Amsterdam is niet de meest ideale plek om te beginnen met je zelfvoorzienende leven. Je laten afsluiten van water en elektriciteit is dan ook niet aan te raden. Nee, je kunt beter op zoek gaan naar een geschikte locatie. Neem je tijd om de perfecte plek te vinden. Je bent straks immers op jezelf aangewezen en het is dan ook belangrijk dat je je goed voelt op je nieuwe plek. In Nederland zijn vrijwel geen woningen te vinden die volledig voldoen aan de omschrijving van een zelfvoorzienend huis. Vrijwel alle woningen zijn namelijk wel aangesloten op het water- en elektriciteitsnetwerk. En een woning zonder riool vinden is in Nederland ook onmogelijk. Je zult je dus een beetje moeten sturen. Iets waar je wel op kunt letten bij je nieuwe huis, is dat er voldoende grond ter beschikking is. Waarom? Daar komen we zo meteen op terug. Een oude boerderij is het meest geschikt om zelfvoorzienend te wonen. Hier zit meestal voldoende grond bij om je nieuwe leven goed te starten.

Lees ook:  5 voordelen van kippen houden

Je huis inrichten voor zelfvoorzienend wonen: energie, water en riolering

Heb je je ideale huis gevonden? Dan is het tijd om je voor te bereiden op het zelfvoorzienend wonen. Ook al is je huis aangesloten op het elektriciteitsnetwerk, hier hoef je geen gebruik van te maken. Het is ook veel duurzamer om je eigen energie op te wekken en dat is natuurlijk iets waar we naartoe willen met zelfvoorzienend wonen. Je zult dus je eigen energie moeten gaan opwekken om je huis te gaan voorzien van elektriciteit. Dit kan onder andere met zonnepanelen. Hiermee kun je je hele huis van elektriciteit voorzien. Zorg wel dat je altijd voldoende energie hebt, want in de winter zul je een stuk minder kunnen opwekken dan in de zomer. Te veel opgewekte energie zul je dus ergens moeten opslaan.

Behalve dat je huis niet is aangesloten op het elektriciteitsnetwerk, is het ook niet aangesloten op het riool of waternet. Tenminste, hier ga je geen gebruik van maken. Dit is dus wel iets om rekening mee te houden. Even de kraan opendraaien voor (warm) water is er vanaf nu niet meer bij. En zoals iedereen wel weet, is water van levensbelang. Douchen, koken, wassen, overal heb je water voor nodig. Maar hoe kom je er aan als je niet aangesloten bent op het waternet? Gelukkig is dat in Nederland heel eenvoudig. Want als het ergens vaak regent dan is het wel in ons kleine landje. Vanaf nu zul je dus nooit meer klagen dat het regent, want deze regen gaat jou voorzien van voldoende water. Belangrijk is dus dat je de regen gaat opvangen en bewaren. Want hoe regenachtig het hier ook is, zul je net zien dat we in een droogte periode aankomen nét als jouw watervoorraad op is. De makkelijkste en goedkoopste manier van regenwater opvangen en bewaren is de regenton. Zet er voldoende neer rondom je huis en sluit hem aan op je dakgoot. Ook een waterput slaan is een optie. Een mooie nieuwe vaardigheid om te leren! Zorg er wel voor dat je het water eerst filtert voor je het gaat gebruiken.

Lees ook:  9 manieren om koffiedik te gebruiken

Ook naar het toilet gaan zal in eerste instantie een uitdaging worden als je écht zelfvoorzienend wilt wonen. Geen riool betekent ook dat er geen manier is om het toilet door te spoelen. Een toilet kun je zelf buiten in de tuin bouwen. Op internet zijn verschillende manieren te vinden om dit te realiseren.

zelfvoorzienend wonen

De tuin

Voor energie, water en een toilet weet je wat je moet doen als je zelfvoorzienend gaat wonen. Maar de tuin is net zo belangrijk als het huis. We benoemden al eerder dat het belangrijk is dat je voor een huis kiest met een groot stuk grond. Hier kan je namelijk je eigen moestuin aanleggen. Door zelf voedsel te verbouwen ben je altijd voorzien van verse groenten en fruit. En dat smaakt sowieso beter dan uit de supermarkt. Om voldoende groente te kunnen verbouwen heb je ongeveer 40 vierkante meter grond nodig. Ideaal hiervoor zijn de moestuin zadenmixen, dan krijg je een mooi pakket met diverse zaden en kun je meteen beginnen. Wil je echter ook aardappelen verbouwen? Dan heb je meer grond nodig. Denk dan aan een ruimte van 250 vierkante meter. Ook als je tarwe voor brood wilt verbouwen heb je deze ruimte zeker nodig. Houd er wel altijd rekening mee dat je ieder jaar de plek van je gewassen verwisselt. Dit is met name belangrijk voor aardappelen. Heb je aardappelen geoogst, dan kan je de grond drie jaar niet meer gebruiken voor aardappelen. Hier zul je dus iets anders moeten neerzetten. Graan, peulvruchten en aardappelen kun je perfect ieder jaar met elkaar afwisselen. Zorg ook dat er in je tuin voldoende ruimte is voor een kas zodat je ook in de winter verschillende soorten groenten kunt verbouwen. Wil je ook kruiden? Deze kunnen je gemakkelijk kweken op de vensterbank van je keuken.

Lees ook:  10 Survival boeken & boeken over preppen

Dieren houden

Een zelfvoorzienend leven, daar horen dieren bij. De een vindt dit het leukste aan het zelfvoorzienend leven, de ander moet er niets van hebben. Behoor je tot de tweede groep, probeer je er dan maar overheen te zetten, want ze horen er toch echt bij. Kippen zijn eigenlijk wel een must. Ze voorzien je van een heerlijk eitje om de ochtend goed te starten. Maar wist je dat ze ook je GFT-afval opeten? Ideaal dus! Ook het houden van koeien is aan te raden, mits je hiervoor de ruimte hebt natuurlijk. Door kippen en koeien te houden ben je altijd voorzien van melk en eieren. Dieren kunnen je natuurlijk ook in vlees voorzien, maar dit is een grote drempel voor de meeste mensen. Begrijpelijk, want vaak ga je je hechten aan je dieren en is het moeilijk om ze te slachten. Dan is er nog maar één oplossing. Of ja, eigenlijk twee: vegetariër worden of voor je stukje vlees toch maar naar de supermarkt of slager gaan. Maar het hoeft niet allemaal ieder kan zo in zijn eigen comfortzone zelfvoorzienend zijn. Welke behoefte heb jij en speel daarop in. Niet iedereen maakt gebruikt van vlees, eieren of melk. Dit is dus altijd nodig.

homestead dieren zelfvoorzienend leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2024