Zuurkoolspek zelf maken is een heerlijk stuk vlees dat perfect samengaat met stamppot. Met een beetje voorbereiding kun je thuis zelf heerlijk gepekelde zuurkoolspek maken!
Zuurkoolspek wordt gesneden uit het buikspek en is in feite een klein stukje daarvan. In de supermarkt kun je gepekelde zuurkoolspek vinden, maar je kunt het ook eenvoudig zelf pekelen!
In de winter genieten we graag van een stukje zuurkoolspek, dat goed samengaat met allerlei soorten stamppot, zoals boerenkool of wortels uit eigen tuin.
Dit recept vereist enige planning, aangezien het spek twee dagen in de pekel moet zitten. Als je bijvoorbeeld op maandag zuurkoolspek wilt eten, moet je het al op zaterdag in de pekel zetten.
Recept voor zelfgemaakt gepekelde zuurkoolspek
Benodigdheden:
- Pot of bakje waar het zuurkoolspek ruim in past (ongeveer 1 liter inhoud)
- Keukenweegschaal
- Vork
- Snijplank
- Mes
- Kookpan
Ingrediënten:
- Zuurkoolspek van 200-300 gram
- Water (zie verhoudingstabel)
- Zout (zie verhoudingstabel)
- 25 zwarte peperkorrels
- 2 teentjes knoflook
Instructies:
Stap 1: Doe het blokje buikspek in het bakje of de pot en voeg water toe, ongeveer 250 milliliter per keer, totdat het spek volledig onder water staat.
Stap 2: Raadpleeg de verhoudingstabel om de juiste hoeveelheid zout te bepalen op basis van de hoeveelheid water die je hebt toegevoegd. Bijvoorbeeld, als je 750 milliliter water hebt toegevoegd, voeg dan 120 gram zout toe.
Haal het spek uit het water en voeg de gewenste hoeveelheid zout toe. Meng goed met een vork.
Stap 3: Pel de teentjes knoflook en snijd ze doormidden. Voeg ze samen met 20 zwarte peperkorrels toe aan de pekel.
Stap 4: Doe het buikspek terug in de pekel. Sluit het bakje of de pot goed af en zet het gedurende 2 dagen in de koelkast.
Stap 5: Na 2 dagen haal je de pot uit de koelkast. Haal het spek eruit en spoel het af onder koud water om overtollig zout te verwijderen.
Stap 6: Plaats het spek in een pan en voeg voldoende water toe om het volledig onder te dompelen. Breng aan de kook en laat het 1,5 tot 2 uur sudderen. Hoe langer je het spek kookt, hoe zachter het wordt. Ik geef er de voorkeur aan om het spek 2 uur te koken, maar als je minder tijd hebt, is 1,5 uur voldoende.
Eet smakelijk!
Verhoudingstabel: Het is belangrijk dat het zuurkoolspek volledig bedekt is met de pekel. Gebruik een pot of bakje dat groot genoeg is. Afhankelijk van de grootte van je bakje of pot, moet je de volgende verhoudingen aanhouden:
Zout Water
40 gram 250 milliliter
80 gram 500 milliliter
120 gram 750 milliliter
160 gram 1000 milliliter / 1 liter
Tips voor het pekelen van buikspek
- Gebruik nitrietzout of colorozout om de kleur van het vlees te behouden en de groei van bacteriën te remmen.
- Als je zuurkoolspek met huid hebt, kun je de huid eraan laten zitten.
- De pekeltijd hoeft niet precies 48 uur te zijn. Hoe langer het spek in de pekel zit, hoe zouter het wordt.
- Voeg geen koud water toe tijdens het koken. Gebruik water uit de waterkoker.
- Experimenteer met kruiden! Voeg bijvoorbeeld jeneverbessen of korianderzaad toe.
Goede combinaties met zuurkoolspek
- Boerenkoolstamppot (met zelf geoogste boerenkool)
- Hutspot (met ingevroren wortels uit eigen tuin)
- Spruitjesstamppot (met spruitjes uit de wintermoestuin)
- Zelfgemaakte gefermenteerde witte of rode zuurkool
Geniet van je zelfgemaakte gepekelde zuurkoolspek!
bekijk ook: