Asperge kweken - Sommige mensen zijn liefhebber van de verfijnde smaak van asperges, terwijl anderen liever geen asperges op hun bord hebben. Maar of je het er nu mee eens bent of niet, asperges kweken kan een uitdagende, leuke en leerzame ervaring zijn voor elke tuinier. Vandaag bespreken we een aantal tips en trucs die al aan het aspergekweken begonnen of al een aspergetuintje hebben jou helpt meer weten te komen over deze mooie groente.
Witte en groene asperges, wat is het verschil?
De meeste mensen kennen alleen de witte asperges, de meest verkochte soort. Maar er zijn ook groene asperges te krijgen. Groene asperges zijn van hetzelfde ras als witte asperges, maar ze worden op een andere manier geteeld. Bij het kweken van witte asperges worden de stengels met aarde bedekt zodat de zon de stengels niet kan bereiken en deze niet kunnen chlorofyleren, waardoor ze hun kenmerkende witte kleur behouden. Bij het kweken van groene asperges worden de stengels niet bedekt, waardoor ze hun groene kleur kunnen behouden.
Alles over asperge kweken
Zodra je er klaar voor bent om met het kweken van asperges te beginnen, is de eerste stap die je zult moeten zetten het kopen van de juiste aspergeteelt. Er zijn verschillende soorten asperges, dus maak je keuze op basis van je omgeving en klimaat. Asperges hebben een goede bodemstructuur nodig om goed te groeien, dus als het bodemprofiel van je tuin niet goed is, kan je het beter laten voor wat het is of de grond vooraf voorbereiden. Als je de juiste asperges voor je tuin geplant hebt, is de volgende stap de standplaats ervan voor te bereiden.
Wanneer asperge planten
In Nederland is de beste tijd om asperges te planten meestal in het vroege voorjaar, wanneer de grond nog niet helemaal bevroren is en de nachtvorst voorbij is. Dit is meestal eind maart tot begin april. Het is belangrijk om te wachten tot de grond zacht genoeg is om te werken, zodat je de asperges gemakkelijk in de grond kunt zetten.
Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond goed bewerkt is voordat je asperges plant. Dit betekent dat de grond vrij is van onkruid en dat de grond voldoende bemest is. Asperges groeien het beste in een vruchtbare, goed doorlatende grond. Als je asperges plant in een te droge of te compacte grond, kan dit leiden tot een lagere opbrengst en minder smakelijke asperges.
Standplaats van asperge
De standplaats is een belangrijk onderdeel van het aspergekweken, omdat de aspergeplanten lange tijd op dezelfde plaats zullen staan. De aspergeplanten hebben licht nodig om te groeien, dus selecteer een standplaats die genoeg licht krijgt. Het is ook belangrijk dat de standplaats niet te nat is, want het al te veel vocht kan de asperges een minder goede smaak geven. Als de grond waar je de asperges gaat planten nat of droog is, kan je de standplaats beter verfraaien door kalk of bemesting toe te voegen.
De Aspergerug maken
Als je de standplaats geselecteerd hebt, is de volgende stap om de asperge rug te maken. De aspergerug wordt gebruikt voor het geavanceerde aspergekweken en is een soort terras dat langs een helling naar beneden loopt, waardoor slechts het bovenste deel van de aspergeplanten wordt blootgesteld aan licht en de stengels (die je oogst) onder de grond blijven. De aspergerug helpt om de asperges kort en dik te houden, waardoor ze makkelijker te oogsten zijn.
Asperge kweken – Bemesting
Bemesting is een belangrijk onderdeel van aspergekweken. Asperges hebben veel bemesting nodig om te groeien, dus een goede bemestingsschema is noodzakelijk. Gebruik een mengsel van kunstmest en organische mest, zodat de aspergeplanten de nodige voeding krijgen. Je kunt ook compost of vervuilde bloemen of plantenresten gebruiken om de grond te bemesten.
Hoe verzorg je de asperges de eerste 2 jaar?
De eerste twee jaar van het aspergekweken zijn een belangrijke fase. Aspergeplanten hebben veel licht nodig om goed te kunnen groeien, dus maak je ervan bewust dat je de aspergeplanten regelmatig moet omhooghouden, zodat ze genoeg direct zonlicht krijgen. Je kunt de asperge planten ook mulchen (met stro of compost) om te helpen het onkruid tegen te gaan en de grond zo koel mogelijk te houden. Ook is het belangrijk dat je de aspergeplanten regelmatig water geeft, vooral tijdens droge perioden.
Hoe verzorg je de asperges na het derde Jaar?
Na het derde jaar is de asperge volgroeid en moet je er veel minder aandacht aan schenken. Asperges hoeven natuurlijk nog steeds water te krijgen, maar ze hebben nu niet meer je regelmatige tussenkomst nodig. Je aspergeplanten kunnen nu groeien en bloeien zonder dat je er veel omkijken naar hoeft te hebben. Het is ook belangrijk dat je na het derde jaar gaat snoeien, zodat de asperges mooi kort en gezond blijven.
Hoe oogst je asperges (steken)?
Als je asperges volgroeid zijn, kan je beginnen met steken, ook wel oogsten genoemd. Gewoonlijk worden aspergesteeltjes twee jaar na het planten gestoken. Bij het steken van asperges hou je een pikhouweel gereed en stek je de stengels van de asperges vlak onder de grond. Omdat asperges niet goed reizen, is het handig om aspergeplanten dicht bij huis te kweken, zodat je de stengels onmiddellijk na het steken kunt verwerken.
Hoeveel jaar kun je asperges oogsten
Eenmaal gestoken, kunnen ze ongeveer tien tot vijftien jaar oogsten. Asperges produceren stengelelixer over meerdere jaren, waardoor kwekers tot wel vijfentwintig jaar bloed, zweet en tranen in aspergeplanten kunnen steken.
Met de juiste zorg en aandacht kunnen asperge planten groeien en gezonder worden, waardoor er elk jaar meer en mooiere stengels kunnen worden geoogst.
Voorkom Aaltjes in je aspergetuintje
Asperge planten kunnen last hebben van aaltjes, wat voor veel schade kan zorgen. Aaltjes leven in de grond en veroorzaken dat de aspergestengels slap en sloom worden. Een eenvoudige manier om aaltjes te voorkomen is door de aspergebedden om de zoveel tijd om te keren, zodat de aaltjes met de grond meegesleurd worden en in het omliggende gebied verdwijnen. Het is ook belangrijk om tijdig goed onkruid te verwijderen, omdat onkruid veel voedingsstoffen van de grond onttrekt waardoor de asperges gevoeliger worden voor aaltjes.
Het keren van aspergebedden is een eenvoudige, maar belangrijke stap bij het verzorgen van asperges. Alleen door het omkeren van aspergebedden, kunnen ze goed groeien. Het proces van het keren van aspergebedden gaat als volgt: snijd alle stengels die je deze zomer gekweekt hebt boven de grond. Deze stengels zullen later dienen als stekken voor een nieuwe oogst. Verwijder vervolgens het onkruid en bemest de grond met een mengsel van organische en kunstmest. Meeldauw kan ook worden toegevoegd om de asperges te helpen groeien. Vervolgens moet je de bedden keren en de stengels naar verschillende kanten schuiven, om ervoor te zorgen dat alle stengels hun licht en voedingsstoffen krijgen. Als je dit proces herhaalt, zou je in staat moeten zijn om veel stekken te oogsten.
Om nog meer aaltjes te voorkomen, kan je na het planten van asperges tussen planten gebruiken zoals dille en sla, die in dezelfde periode geoogst kunnen worden. Dit stelt de asperges in staat de meeste voedingsstoffen op te pikken. Ook kun je tussen planten gebruiken zoals lupine, luzerne of klaver, die er voor zorgen dat de asperges geen voedingsstoffen uit de grond hoeven te halen om hun eigen stikstof wisseling te verzorgen. Het is belangrijk die tussen planten zo vaak mogelijk te verwijderen als ze groeien, zodat de asperges de voedingsstoffen effectief kunnen gebruiken.
Conclusie
Asperges kweken is een leuke en uitdagende hobby die deel uitmaakt van elke bloemen- en tuinaanleg. Als je de juiste voorbereidingen maakt, is aspergekweken een leuke en leerzame ervaring waar je jarenlang plezier van kunt hebben. Uiteraard moet je niet vergeten dat aspergeplanten jaren regelmatige aandacht en verzorging vereist, maar als je dit gecoördineerd doet, zou je weldra heerlijke aspergestengels op jouw bord moeten hebben.
Lees ook Wanneer zaaien en oogsten moestuin - snel overzicht