In 6 Stappen zelf tofu maken met Epsom zout!

29 augustus 2022
1164
zelf tofu maken

Zelf tofu maken - Toen ik nog een klein meisje was stond ik altijd te kijken hoe mijn moeder de tofu bakte. Zodra ze een beetje afgekoeld waren begon ik ze al te eten. Dit was natuurlijk niet de bedoeling, de tofu was voor het gerecht. Heerlijk vond ik die zoutig gekruide gebakken tofu blokjes. Nadat ik een aantal maanden in Indonesië had doorgebracht, wilde ik thuis al die heerlijke nieuwe tofu gerechten gaan maken. Maar het smaakte he-le-maal niet lekker! Dit kwam omdat de tofu in Indonesië dagelijks vers werd geleverd, zoals de melkboer. Om weer van tofu te kunnen genieten zat er dus niets anders op dan mijn eigen tofu te maken. Geloof me, als je eenmaal verse tofu hebt gegeten wil je niets anders meer! Lees verder, we gaan namelijk zelf tofu maken met Epsom zout!

Wat is tofu?

In feite is tofu geperste wrongel uit sojamelk. Je kunt dit vergelijken met het persen van wrongel van dierlijke melk tot kaas.

Om tofu te maken heb je een stremmend middel nodig om de vaste stoffen in de sojamelk te laten klonteren en te scheiden van de vloeistof (wei).

Als stremmingsmiddel kun je verschillende producten gebruiken, namelijk:

  • Nigari (afkomstig van zeezout)
  • Azijn
  • Limoen- of citroensap
  • Epsom zout (magnesiumsulfaat, bitterzout)

Tofu gemaakt van azijn of citroensap smaken een beetje zuur, tofu gemaakt van Nigari en Epsom zout maken de tofu licht zoet.

tofu maken

Recept zelf tofu maken

Wat heb je nodig om zelf tofu te maken?

  • 3 kopjes gedroogde sojabonen
  • 2 EL Epsom zout of 75ml citroensap
Lees ook:  De 8 beste deegmachines

Gereedschap:

  • Staafmixer/blender
  • 2 grote pannen
  • Vergiet
  • Zeef
  • Kaasdoek of hydrofiele luier
  • Tofupers (optioneel)
    Wij hebben (nog) geen tofupers dus maken het zonder. Het resultaat is daarom wel minder mooi, maar met een paar zware boeken lukt het ook.

Stap-voor-stap zelf tofu maken

Stap 1: De soja bonen wellen

Doe de drie kopjes sojabonen in een grote pan met 3x zoveel water als bonen, zet de pan een nachtje in de koelkast.

Stap 2: Pureer de bonen

De dag erna kun je het water en alles wat drijft weggieten. Verwijder ook gelijk de bonen die er niet zo mooi uitzien.

Voeg een beetje vers water toe, net voldoende om de bonen te bedekken en pureer de sojabonen met een staafmixer of blender tot een puree.

Stap 3: Koken

Doe de puree in een grote pan met 12 kopjes water.

Zet de pan op een middelhoog vuur en laat het sudderen terwijl je blijft roeren. Let erop dat de schuim best hoog kan komen, laat het niet overkoken.

Laat dit 20 minuten sudderen.

Stap 4: De sojamelk zeven

Gebruik je tweede hoge pan om het mengel te zeven. Om zoveel mogelijk melk uit de zeef te persen kun je een lepel gebruiken.

De vloeistof dat je overhoudt is sojamelk en de prut heet okara.

Je kunt één of twee potten van deze sojamelk bewaren om te drinken, heerlijk! Of je gebruikt alles om tofu te maken.

zelf tofu maken

Stap 5: Stremmen

Verwarm de sojamelk weer tot net aan het kookpunt (+- 80 graden ).

Vul een litermaat met 1,5 kopjes warm water en de 2 EL Epsom zout (of de citroensap).

Lees ook:  Zelf kruidenazijn maken

Haal de sojamelk van het vuur en roer het water/Epsom mengsel voorzichtig door de sojamelk.

Blijf gedurende 5 á 10 minuten rustig en langzaam roeren en de wrongel zal gaan scheiden.

tofu recept

Stap 6: De tofupers

Leg een kaasdoek of hydrofiele luier in het vergiet en doe hier de wrongel in.

Afhankelijk van de tofu pers dat je gaat gebruiken kun je nu:

Of je laat de wrongel in het kaasdoek, vouw de doek dan om de wrongel heen en laat liggen met wat gewichten, zoals kookboeken.

Of je schept de wrongel uit de doek en doet dit in de tofupers.

Laat dit ongeveer 20 minuten uitlekken. Je kunt dit zelf uittesten, als je zachte tofu wilt kun je het korter persen en als je stevige tofu wilt, kun je langer persen.

Hoe bewaar je zelfgemaakte tofu? En hoelang kun je tofu bewaren?

Als je de zelfgemaakte tofu niet meteen wilt eten kun je deze tot 5 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Doe de tofu in een bakje met genoeg (gefilterd) water tot het helemaal is ondergedompeld.

Ververs dit water dagelijks.

(Foto's en video volgen nog, sorry!)

© Doepserleven - 2024