...

Kiemgroente kweken in 6 dagen

30 oktober 2022
110
kiemgroente kweken

Kiemgroente zijn leuk om zelf te kweken en erg gemakkelijk. Kiemgroente geven een heerlijke smaak aan je gerechten zoals wok, salades of bij pasta.  En wist je dat je kiemgroente het hele jaar door kunt kweken?

De kiemgroente, ook bekend als kersgroente, spruiten, spruitgroente of kiemen is een groente die je als kiemplantje al kunt oogsten en eten, vaak na de eerste 2 blaadjes. De meest bekende soort is tuinkers, maar je hebt ook nog luzerne, broccolikers, fenegriekkers, rucolakers, radijskers, chinese bieslookkers, mosterdkers of rode koolkers.

De gezonde eigenschappen van kiemgroente

Kiemgroenten zijn de groente die je als kiemplantje eet. De kiemgroenten zitten boordevol gezonde eigenschappen en bevatten vitamines, antioxidanten, enzymen, mineralen, weinige calorieën en aminozuren. Ze hebben een hoge voedingswaarde en zijn toch licht verteerbaar. Kiemgroente is dus ideaal als voornemen voor het nieuwe jaar.  Daarnaast zuiveren kiemgroente het bloed, verjongen ze de lichaamscellen en versterken ook nog eens je afweersysteem! Meer gezondheidsblogs lezen, kijk hier

Kweken van kiemgroente

Kiemgroente zijn erg makkelijk om te kweken.

  • Stap 1: Neem een vel keukenpapier en leg deze in een bakje.
  • Stap 2: giet water op de bodem en laat het niet opgenomen water weg lopen. Gebruik schoonwater
  • Stap 3: strooi wat zaadjes over de bodem, zorg voor een goede laag maar de zaadjes moeten niet op elkaar liggen
  • Stap 4: Doe een deksel op het bakje en zet het potje weg zodat de kiemzaden kunnen ontkiemen. Zorg wel voor gaatjes in het dekseltje en dat het potje doorzichtig is.
  • Stap 5: plaat het bakje op de vensterbank in goed licht maar niet in de bakkende zon
  • Stap 6: Na 4 dagen kun je het dekseltje verwijderen en weer wat water toevoegen, mits dat nodig is.
  • Na een aantal dagen kan je oogsten!
Lees ook:  Zelf kombucha maken

Kiemgroente oogsten

Ongeveer 6 tot 9 dagen na het zaaien van je kiemgroente kun je al oogsten. Je knipt de kiemplantjes op ongeveer 1/3 van de grond. Je kunt de plantjes meteen eten als je ze afgespoeld hebt. Helemaal natuurlijk gekweekt! De afgeknipte plantjes groeien na een eerste keer knippen weer aan en je kunt dus nog eens oogsten.

Kiemgroente zaden kopen

Ferrarium 3 laagse kiemgroenten set

Met deze 3 in 1 kweekpot van Ferrarium is het kweken van kiemgroenten nog nooit zo makkelijk en leuk geweest. Doordat de kweekpot uit 3 lagen bestaat, kan je 3 verschillende kiemgroenten kweken. Door de lipjes die onder elke laag zitten kan het overtollige water gemakkelijk weglopen. De deksel zorgt voor een goede lchtcirculatie. Deze Kweekpot voor Kiemgroenten is erg populair onder mensen die graag gezond leven. Als je van gezond eten houdt, en waarde hecht aan milieuvriendelijke oplossingen, dan is dit porduct voor jou!

Bestel de volledige set hier

© Doepserleven - 2022