Komkommer kweken - zaaien en oogsten

28 april 2022
537
komkommer kweken

Komkommer kweken - Komkommers worden in Nederland veel gekweekt, ze komen bijna in elke moestuin wel voor. De plant die oorspronkelijk uit Azië komt is tegenwoordig dus helemaal thuis in Nederland. De plant groeit erg hard in zowel de kas, maar ook buiten in de moestuin. Komkommer is vrij gemakkelijk te kweken.

De komkommer is een eenjarige plant. Om de beste oogst te garanderen kun je de komkommer het beste in een kas planten. En hierbij kun je er ook beter twee zetten zodat je altijd genoeg hebt. Zonde als je enige plant dood gaat. Maar komkommers hebben ook wat nadelen, zoals de grote bladeren en het grote wortelstelsel. Je ziet dat ook bij courgettes en pompoenen. Maar ook de behaarde bladeren kunnen huidirritatie veroorzaken.

Soorten komkommer kweken

Er zijn in principe twee soorten komkommers die je kan opkweken. Dat kan de klimplant zijn, maar je kunt de komkommer ook over de grond laten groeien. Voor de klim komkommer moet je wel een goed systeem maken. Kies dus ook de juiste komkommer zaden uit met in het achterhoofd of je wilt klimmen of over de grond wilt kweken.

Waar zaai ik komkommer?

Je kunt komkommer het beste binnenshuis voor zaaien. Komkommers kunnen namelijk niet goed tegen de koud en een natte ondergrond. Je laat ze dus binnen 1 a 2 weken uitkiemen voor je ze buiten zet.

komkommer kweken

Wanneer kan ik komkommer zaaien?

Je begint in februari en maart met het zaaien van komkommers. Doe dit als het 20-22 graden binnenshuis is, de plant zal dan snel groeien. Maar je kunt de komkommer vaak pas halverwege mei buiten zaaien. Let hier dus met voorzaaien goed op. Als je vanaf mei meteen buiten gaat zaaien, doe je dit ongeveer op 1 centimeter diepte.

Lees ook:  15x essentieel tuingereedschap

Komkommer kweken

Bij het telen van komkommers is de temperatuur erg belangrijk. Zorg dus dat je niet te vroeg begint. Gebruik voor de grond een mengsel van potgrond en reguliere grond. Let bij het ontkiemen erop dat de komkommer niet te vochtig staat. De zaden kunnen dan in de grond gaan rotten. Let daar dus erg goed op.

Zet de komkommerzaadjes op een droge, zonnige en wat warmere plek, maar niet te warm. Anders ontkiemen ze erg snel. Je zult ze anders al snel erg groot hebben. Je kunt de komkommers echt pas half mei naar buiten doen.

Als je komkommers buiten wilt kweken, kan dat het beste in een kas. Zo is de opbrengst groter, maar in de buitenlucht kan natuurlijk ook. Let wel goed op bij eventueel ziektes en schimmels.

Hoe zaai ik komkommer?

Als je komkommer gaat zaaien, doe je dat het beste in een potje. Je plaatst een zaadje per potje. Als er niets uitkomt, kun je er altijd nog een zaadje bijsteken.

Gebruik voor het zaaien potjes die groot genoeg zijn. Want de zaailingen van komkommers kunnen vrij groot worden voor ze naar buiten kunnen. Dit geeft ze ook meer mogelijkheden om goede wortels te geven en zijn ze dus sterker voor ze naar buiten kunnen.

Door het gebruik te maken van potgrond of stekgrond krijgen ze een goede luchtige basis, maar je kunt het goed combineren met normale grond of grof zand. Zo krijg je een betere afwatering en wordt het niet te nat en zo voorkom je dat de zaden gaan rotten.

Lees ook:  Japanse Esdoorn

Plaats de potjes op een zonnige plek bij kamertemperatuur. Ze staan het beste bij een raam waar de zon goed kan schijnen.

 

Bekijk ook moestuin zaaien en kweken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2023