Moestuinkalender: Moestuin in maart

23 februari 2023
281
moestuin in maart

De moestuin in maart. De lente staat voor de deur en dat betekent dat het tijd is om te beginnen met zaaien in de moestuin. Maar wat kun je allemaal zaaien in maart en hoe zorg je ervoor dat je zaailingen gezond blijven? In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over zaaien in maart en geven we tips voor een succesvolle start van het moestuinseizoen.

Zorg dat je het volgende in de moestuin in maart al gedaan hebt:

  • Maak de zaaibedden gereed
  • Zorg voor een gezonde en voedzame bodem
  • Geef nieuwe zaailingen water

Voor de moestuin in Maart is veel te doen. Hoewel het nog steeds koud kan zijn buiten, stijgen de temperaturen langzaam en beginnen de dagen langer te worden. Dit maakt het een ideaal moment om te beginnen met zaaien in de moestuin. Hier zijn enkele groenten en kruiden die je in maart kunt zaaien

Wat kun je allemaal zaaien voor de moestuin in maart

Spinazie is een snelgroeiende groente die perfect is om in maart te zaaien. Het kan al worden geoogst in mei en is heerlijk in salades, smoothies of als bijgerecht bij de maaltijd. Zaai de spinazie in rijen en bedek de zaden met een dun laagje compost of potgrond.

Radijsjes zijn een geweldige groente om te zaaien in maart, omdat ze snel groeien en binnen 3-4 weken kunnen worden geoogst. Ze zijn lekker in salades en als tussendoortje. Zaai de radijsjes in rijen en bedek de zaden met een dun laagje compost of potgrond.

Lees ook:  Permacultuur – wat is het

Rucola is een kruidachtige groente met een pittige smaak. Het is heerlijk in salades en op broodjes en kan al na 4-6 weken worden geoogst. Zaai de rucola in rijen en bedek de zaden met een dun laagje compost of potgrond.

Wortels zijn een populaire groente om te zaaien in maart. Ze hebben de tijd nodig om te groeien en zullen waarschijnlijk pas in de zomer klaar zijn om te worden geoogst, maar ze zijn het wachten waard! Zaai de wortels in rijen en bedek de zaden met een dun laagje compost of potgrond.

Verder kun je deze groente ook nog zaaien: spruitjes, raapstelen, rapen, snijbiet, tuinkers, herfst- en winteruien, wortelen, kapucijners, doperwten, peultjes, postelein en prei.
Bekijk de koolzadenset

moestuin in maart

Wat kun je binnen zaaien voor de moestuin in maart?

In maart kun je binnen ook al flink voorzaaien. Dit kun je bij de volgende zaden doen: andijvie, aubergine, kervel, komkommer, broccoli, koolsoorten, paprika, pepers, peterselie, postelein en prei.

Wat kun je oogsten in maart?

Maart is nog vroeg om echt goed te kunnen oogsten, maar als je geluk hebt en goed plant, kun je toch al wat oogsten. Denk bijvoorbeeld aan: vroeg gezaaide radijs, rabarberstengels, waterkers, tuinzuring, sla en spinazie

Lees ook de moestuinkalender van januari

Lees ook de moestuinkalender van februari

© Doepserleven - 2024