Op vakantie met elektrische auto

1 augustus 2023
153
elektrische auto vakantie

De groene revolutie is in volle gang en een opvallende trend is de overgang naar elektrisch rijden. Nu de zomer in aantocht is, zullen veel EV-bezitters (Elektrische Voertuig-bezitters) hun eerste vakantie met hun elektrische auto plannen. Maar waar moeten ze heen? Veel EV-bezitters zullen de komende maanden voor het eerst met hun elektrische auto op vakantie gaan. Energiebedrijf en laadpaalleverancier Zonneplan zocht uit welke landen voorop lopen met elektrisch rijden en maakte een overzichtelijke kaart. Het gebruikte daarvoor onder meer de meest recente cijfers uit de European Alternative Fuels Observatory. Naast Duitsland en Frankrijk, dat een flinke inhaalslag gemaakt heeft, blijken met name de Scandinavische landen het overwegen waard, terwijl ook Slovenië en Kroatië goede opties zijn.

Het plannen van je route

Bij het plannen van je route moet je rekening houden met de locaties van oplaadpunten. Apps zoals PlugShare en ChargeMap kunnen je helpen bij het vinden van oplaadstations langs je route. Zorg ervoor dat je een route kiest met voldoende oplaadpunten, en houd rekening met de tijd die nodig is om je auto op te laden.
Een ander aspect om in overweging te nemen is de actieradius van je elektrische auto. De meeste nieuwe elektrische auto's kunnen tussen de 200 en 400 kilometer rijden op een volle accu, maar dit kan variëren afhankelijk van factoren zoals je rijstijl en het weer.

Kaart: Zonneplan – Bron: European Alternative Fuels Observatory

Het onderzoek van Zonneplan was gebaseerd op de gemiddelde afstand tot een snellader in elk land. Maar dit cijfer kan gemakkelijk misleidend zijn. Het vertegenwoordigt letterlijk het aantal laadpunten, terwijl landen zoals Duitsland grote laadstations hebben met wel 20 of meer laadpunten. In andere landen kan men al tevreden zijn als er meer dan twee zijn. Bovendien is een gemiddelde alleen betekenisvol als de laadpunten gelijkmatig over het land zijn verspreid, wat zelden het geval is. Zonneplan heeft op basis van deze variabelen een EV-reisadvies ontwikkeld voor elk EU-land (en Groot-Brittannië).

Lees ook:  Vanlife – leven vanuit je camper

Laden in Frankrijk

Frankrijk was de afgelopen jaren toch wel hét zorgenkindje voor vakantiegangers met een elektrische auto. Zeker op Zwarte Zaterdag stonden er lange rijen bij laadstations en bleken bovendien laadpunten het regelmatig niet te doen. Echter ziet het er dit jaar een stuk beter uit. Het aantal snelladers is in 12 maanden tijd met liefst 159 procent toegenomen. Zeker op de drukke Route du Soleil is de kans dat je met een lege accu komt te staan een stuk kleiner. Verder zijn vooral Bretagne en Parijs goed bereikbaar.

Niet-werkende laadstations in Spanje en Portugal

Op papier is het aanbod in Spanje en Portugal ook prima. Sterker nog: in Portugal is de gemiddelde afstand tot een snellader zelfs vergelijkbaar met Nederland. “Echter,” zo waarschuwt Frank Breukelman van Zonneplan, “voor deze landen geldt in het bijzonder dat het aanbod van laadstations lang niet overal gelijk is. In Portugal vind je ze met name rondom Lissabon en Porto, terwijl ze landinwaarts en richting het zuiden eerder een zeldzaamheid zijn.”

Daarnaast geldt voor zowel Portugal als - in iets mindere mate - Spanje dat deze landen nauwelijks buitenlandse laadpassen accepteren. Je kunt er bij veel laadpunten alleen Portugese/Spaanse laadpassen gebruiken en die zijn vaak alleen beschikbaar voor inwoners van dat land. Dat maakt het in de praktijk bruikbare aanbod nogal verschilt van het aanbod dat je op diverse online overzichtskaarten en apps zult zien.

Slovenië

Tot slot wil ik een speciale vermelding maken van Slovenië. Dit charmante kleine land, dat in omvang slechts de helft van Nederland beslaat, springt er echt uit. De route ernaartoe, die door zowel Duitsland als Oostenrijk loopt, is vlot en gemakkelijk, maar het is de bestemming zelf die echt betovert.

Lees ook:  5 Voordelen van een natuur huisje huren

Het zal je verbazen dat ondanks de geringe omvang van Slovenië, het aantal laadpunten bijzonder indrukwekkend is. De meeste van deze laadstations zijn 'gewone' AC-laders, maar in een land dat je in een paar uur kunt doorkruisen, is dat absoluut geen probleem. Laden in Slovenië is gemakkelijk en efficiënt.

Maar Slovenië biedt meer dan alleen een goed ontwikkelde infrastructuur voor elektrische voertuigen. We hebben zelf het genoegen gehad om dit groene hart van Europa te bezoeken, en we kunnen met vertrouwen zeggen dat het een paradijs is voor natuurliefhebbers. De adembenemende landschappen variëren van majestueuze bergen tot rustige meren, weelderige bossen en zelfs een stukje ongerepte kustlijn. Elke stop, elke omweg, elke onverwachte wending bracht ons naar een nieuw natuurschoon. En tussen het genieten van de prachtige omgeving door, waren we in staat om onze auto probleemloos op te laden.

Kortom, als je op zoek bent naar een duurzame vakantiebestemming met je elektrische auto in Europa, dan is Slovenië een aanrader. Niet alleen voor de uitstekende oplaadmogelijkheden, maar ook voor de ongeëvenaarde schoonheid van het land zelf.

© Doepserleven - 2024