Peterselie kweken, zaaien en oogsten

7 augustus 2023
85
peterselie kweken

Peterselie is een veelzijdig kruid dat niet alleen als smaakmaker dient, maar ook een prachtige toevoeging is aan elke tuin. Of je nu een doorgewinterde tuinier bent of net begint met het kweken van je eigen kruiden, peterselie is een geweldige keuze. In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over het succesvol peterselie kweken, zaaien en oogsten.

Wat is peterselie?

Peterselie, ook bekend als "Petroselinum crispum," is een kruid dat veel wordt gebruikt in de keuken vanwege zijn verfrissende en aromatische smaak. Er zijn twee hoofdsoorten peterselie: krulpeterselie en bladpeterselie. Beide hebben hun eigen unieke smaak en kunnen worden gebruikt als garnering of als ingrediënt in tal van gerechten.

peterselie kweken moestuin

Voordelen van het kweken van peterselie

Het kweken van peterselie biedt talloze voordelen. Allereerst is peterselie gemakkelijk te kweken en vereist het geen speciale vaardigheden of ervaring. Het is een kruid dat goed gedijt in de meeste tuinen en zelfs op vensterbanken.

Daarnaast is peterselie rijk aan vitamines en mineralen, waaronder vitamine C, vitamine K, ijzer en calcium. Het toevoegen van verse peterselie aan je maaltijden kan je gezondheid een boost geven en je immuunsysteem versterken.

Peterselie combinatieteelt

Combinatieteelt met Peterselie:

 • Peterselie gedijt goed in combinatie met tomaten, basilicum en uien.
 • Tomaten beschermen peterselie tegen bepaalde plagen en geven schaduw aan de plant.
 • Basilicum verbetert de smaak van peterselie en trekt nuttige insecten aan.
 • Uien houden ongewenste plagen op afstand en stimuleren de groei van peterselie.
 • Vermijd het planten van peterselie in de buurt van wortelgewassen, zoals wortels en selderij, omdat ze elkaars groei kunnen belemmeren.
 • Overweeg om peterselie in een aparte container te kweken als je beperkte ruimte hebt of als je andere combinaties wilt uitproberen.
Lees ook:  Aardbeien planten kweken, verzorgen & stekken

Door slimme combinatieteelt te gebruiken, kun je genieten van gezonde en smaakvolle peterselie en je tuin op een natuurlijke manier beschermen tegen plagen.

Lees ook Combinatieteelt - Goede en slechte buren - lijst

peterselie combinatieteelt

Peterselie kweken

Stap 1: De juiste variëteit kiezen

Voordat je begint met het zaaien van peterselie, is het belangrijk om de juiste variëteit te kiezen. Krulpeterselie heeft een rijkere smaak, terwijl bladpeterselie subtieler is van smaak. Overweeg het doel van je peterselie - als garnering of als smaakmaker - en kies de variëteit dienovereenkomstig.

Stap 2: De juiste tijd om te zaaien

Peterselie kan zowel binnen als buiten worden gezaaid. Als je ervoor kiest om binnen te zaaien, start dan ongeveer 10-12 weken voor de laatste verwachte vorstdatum. Voor buitenzaaien kun je het beste wachten tot de grond goed opgewarmd is in het voorjaar.

Stap 3: Zaaien van peterseliezaadjes

Zorg ervoor dat je zaad van hoge kwaliteit gebruikt en zaai de zaden ongeveer 1 cm diep in de grond. Houd de grond vochtig tijdens het ontkiemen en dun de zaailingen uit om voldoende ruimte te geven voor gezonde groei.

Stap 4: De juiste groeiomstandigheden

Peterselie gedijt het beste in goed doorlatende en vruchtbare grond. Zorg ervoor dat de bodem vochtig blijft maar niet drassig. Peterselie heeft ook voldoende licht nodig om goed te groeien, dus plaats de planten op een zonnige locatie.

Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes, en bemest de planten om de groei te stimuleren.

Stap 5: Het verzorgen van peterselieplanten

Dun de zaailingen uit om voldoende ruimte te geven voor gezonde groei. Houd de omgeving vrij van onkruid en let op mogelijke plagen en ziekten. Gebruik natuurlijke bestrijdingsmiddelen indien nodig om je planten gezond te houden.

Lees ook:  Rietbedfilter maken en gebruiken

Stap 6: Oogsten van peterselie

Peterselie kan worden geoogst zodra de planten groot genoeg zijn. Snijd de bladeren dicht bij de grond af en laat de planten doorgroeien voor herhaalde oogsten.

peterselie zaaien

Hoe peterselie te gebruiken in de keuken

Peterselie is een veelzijdig kruid dat smaak kan geven aan soepen, sauzen, salades en diverse andere gerechten.

 • Het dient ook als prachtige garnering om je gerechten een aantrekkelijke afwerking te geven.
 • Voeg verse peterselie toe aan warme soepen voor een verfrissende smaak en kleur.
 • Meng gehakte peterselie met boter en gebruik het als smakelijke saus voor vis en vleesgerechten.
 • Strooi peterselieblaadjes over salades voor een subtiele smaakversterker.
 • Gebruik peterselie in pesto voor een heerlijke twist aan pasta.
 • Versier je gerechten met een paar plukjes peterselie voor een mooie presentatie.

Experimenteer en ontdek de veelzijdigheid van peterselie in de keuken!

Lees ook:

© Doepserleven - 2024