In 5 stappen chia zaden jam maken - recept

3 november 2019
450
chia zaden jam maken

Zelf chia zaden jam maken! Het is zo heerlijk als die aardbeien en bessen rijp zijn, zo kunnen wij maanden lang genieten van onze eigen jam! Hier willen wij graag 1 van onze favoriete recepten delen, Chia zaden jam.

In deze blog:

Waarom Chia zaden voor jam?

De kleine chia zaadjes zitten boordevol oplosbare vezels die in gelei veranderen als ze gecombineerd worden met iets vloeibaars. Ze absorberen de vloeibaarheid en verdikken de jam, zonder de hulp van conserveringsstoffen, gelatine of pectine. Daarbij zitten ze ook nog vol met eiwitten, mineralen en gezonde vetten, dit maakt ze perfecte toevoeging aan je dagelijkse voeding.

Hoe maak je jam met chia zaden?

Het duurt maar 20 minuten van ingrediΓ«nten tot in de pot! Het is heel gemakkelijk te maken. Je kunt zelfs diepvries bessen gebruiken, maar bessen uit eigen tuin is natuurlijk het aller lekkerst! Nou wat heb je allemaal nodig? Je favoriete bessen (mix), chia zaden, citroen sap en je gebruikelijke zoetmaker (suiker, honing, ahornsiroop). Wij houden van dikke jam dus wij gebruiken meestal een ratio van 3 eetlepels chia zaden bij 2 kopjes bessen, maar als je van wat dunnere jam houdt, kun je ook 2 eetlepels gebruiken.

chia jam maken

Stap voor stap chia zaden jam maken

Stap 1: Kook de bessen in een pan op middelmatig vuur tot het rustig suddert. Verminder het vuur tot laag en laat het 10 minuten sudderen, tot het fruit breekt en je een mooie rode kleur krijgt. Zet het vuur uit en gebruik de achterkant van een vork om alle bessen dat nog heel zijn te prakken.

Lees ook:  Regenwatersysteem installeren

Stap 2: Voeg het citroensap toe (je kunt versgeperste citroensap gebruiken of een pittigere combinatie van fruitsappen die je beschikbaar hebt) en roer alles goed door. Het citroensap zal de zoete smaak van het fruit balanceren en werkt ook als een conserveringsmiddel.

Stap 3: Voeg de chia zaden en zoetmaker toe en roer het geheel goed door.

Stap 4: Zet de pan aan de kant en laat de chia zaden hun magie doen en de jam verdikken.

Stap 5: Doe de jam in potjes en zet het in de koelkast.

Lees ook Zelf afwasmiddel maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Β© Doepserleven - 2023