Zelf wecken en inmaken

4 mei 2021
972
wecken inmaken

Wil jij leren hoe je zelf eten kunt wecken en inmaken? Lees dan snel verder!

Zelf inmaken

Een perfecte eeuwenoude techniek om groente en fruit te conserveren! Met een tuintje heb je soms een seizoen heel veel oogst van bijvoorbeeld aardbeien, je kunt geen aardbeien meer zien! Wat doe je dan? Dan maak je jam natuurlijk! Dit is slechts een voorbeeld van de vele mogelijkheden van zelf inmaken. Door zelf in te maken kunnen we onze eigen smaken geven, zoals wij dit zelf lekker vinden! Denk aan zelf atjar tjampur maken of kimchi salade of marmelade.

Je kunt zoetzuur en zoet inmaken. Het mooie aan zoetzuur inmaken is dat je iedere azijnsoort kunt gebruiken en in plaats van steriel water (dus geen kraanwater) ook kunt variëren door fruit of groente sap te gebruiken, of bier! Ook bij de zoetmaker kun je kiezen om in plaats van suiker honing of ahornsiroop gebruiken.

 

Zelf wecken

Wecken doen we veel, denk heel simpel. Een flinke ketel soep bijvoorbeeld, maar dit kun je ook doen met groente die je teveel hebt.

Volg deze stappen voor soep:

  • Stap 1: Zorg dat alle potten en deksels super schoon zijn! We willen geen bacteriën!
  • Stap 2: Maak een flinke pan heerlijke soep, kook deze ongeveer 15 a 20 minuten korter dan u normaal doet.
  • Stap 3: Vul de potten met de soep en draai deze dicht.
  • Stap 4: Zet de potten in een flinke ketel met water en laat deze 60 minuten (als er geen vlees in zit) of 90 minuten (met vlees) tegen de kook aan staan.
  • Stap 5: Laat de potten omgekeerd afkoelen.
  • Stap 6: Geniet een lange tijd van uw heerlijke soep!
Lees ook:  10 dingen die je snel in de tuin kunt begraven om de bodem te verbeteren

Zodra we onze recepten hebben geperfectioneerd zullen we deze delen!

 

Handige weck tips

  • Gebruik een ongebleekt koffiefilter als tussenlaag voor vacuüm.
  • Bewaar de potten altijd koel en donker, warmte zorgt voor zuur en dat wil je niet, hier in deze omgeving groeien bacteriën.
  • Zorg dat alles steriel is! Zelfs het water, gewoon kraanwater is dus geen aanrader want daar zit van alles in.
  • Alternatieve zoetmakers: Honing, ahornsiroop.
  • Alternatieve zuurmakers: Bier, vruchtensap, groentesap.

Lees ook De 8 beste deegmachines

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2024