Zonnebloem kweken - zaaien en oogsten

20 mei 2022
670
zonnebloem

Zonnebloem kweken - De zonnebloem, wie kent hem niet. Door zonnebloemen tuin te zaaien haal je de zomer helemaal in de tuin. De zonnebloem kan je goed zelf kweken en oogsten. Dus prachtig voor het oog en de zaden ook nog eens een lekkernij.

De zonnebloem is prachtig plaatje, de gele bloem en het bruine hart met prachtig groene bladeren. De plant staat ook wel bekend onder de naam Helianthus Annuus. Het is een eenjarige plant uit de composietenfamilie.

Zonnebloemen komen van oorsprong uit Noord- en Zuid-Amerika. De Inca’s gebruikten de zonnebloemen al 1000 jaar voor christus om de zonnegod te vereren. In 1530 brachten Spaanse zeelieden de zonnebloem naar Europa.

De zonnebloem voor je gezondheid

De zonnebloem trekt veel bijen aan en draagt bij aan de natuur. Maar de zonnebloempitten kun je ook eten, maar dat weet je wellicht al.

De zonnebloempitten zitten bomvol vitamine E. Daarnaast zit er ook veel zink in, dat is goed voor je huid, celgroei en een gezond lichaam. De vezels en magnesium helpen bij het verlagen van een hoog cholesterolniveau. Door een hoge concentratie Selenium stimuleert het de lever en helpt het jouw lichaam met het zuiveren van afvalstoffen.

Daarnaast bevat het ook: Vitamine B, B6, B11, veel mineralen, mangaan, koper, magnesium, fosfor, seleen en tryptofaan. Een echte superfood dus.

De zonnebloem kweken in je moestuin

Zonnebloem kweken is makkelijk als eenjarige plant en siert de tuin. Afhankelijk van de soort kunnen zonnebloemen 0,6 tot zelfs 4,5 meter hoog worden. Je kunt ze makkelijk in je tuin of balkon zetten.

Lees ook:  6 Tips om je tuinvogels te helpen in de winter & hoe je vogels uit je moestuin houd!

De zonnebloem kan meerdere bloemhoofden krijgen met diameters tot 30 centimeter. De stengels zijn dik en harig, en de hartvormige bladeren groot en ruw zijn.

Goede buren zonnebloem

Goede buren voor deze plant: maïsplanten.

Slechte buren voor deze plant: komkommer, kool, raap, selderie, sla en ui.

Bestel zonnebloem zaden

Zonnebloem kweken

Je zaait en kweekt zonnebloem gemakkelijk volgens de onderstaande stappen:

Kies een geschikte plek voor de zonnebloem

De zonnebloem kan behoorlijk groot worden, zorg dus voor een goede plek. Zonnebloemen houden niet erg van wind en kun je dus het beste langs een beschutting, heg, zijkant van een huis of bij een boom planten. 

Zonnebloemen doen het daarnaast erg goed bij warm weer en veel zon. Zoek dus naar een plek die veel zon krijgt.

Uitzaaien van de zonnebloem

Zet de zonnebloemzaden in een zaaibed in de volle grond. Je kunt de zonnebloem het beste half april tot en met mei zaaien. Verspreid de zaden door de grond en doe er een laagje aarde overheen. Ze gaan het beste in een beetje zure tot alkalische grond, van een Ph tussen de 6 en 7,5 gedijen ze het beste.

Bij een te zure grond kun je wat extra kalk toevoegen. Als de pH-waarde hoger is dan 7,5 kun je dit verlagen door zure compost toe te voegen.

Lees ook Top 10 vegan boeken / vegetarische kookboeken

Zonnebloem kweken - Uitplanten

Als de zaadjes ontkiemd zijn, schieten de zonnebloemen al snel de hoogte in. Je kunt ze dus verder uitplanten na 5 tot 6 weken.

Plaats de zonnebloemen 40 centimeter uit elkaar en plaats het zeker niet te diep, anders kan de onderkant van de stengel gaan rotten. De afstand zorgt ervoor dat ze sterk blijven, door ze te dicht bij elkaar te plaatsen zal de voeding gedeeld worden.

Lees ook:  Voedselbos – wat is het?

Zonnebloem plant verzorgen

Een zonnebloem kweken is gemakkelijk en heeft niet veel nodig. Zorg wekelijks voor voldoende water. En daarnaast is het eventueel opbinden belangrijk. Anders kan de plant afbreken.

Bij droogte geef je extra water, maar laat de plant niet in een natte grond staan.

De plant groeit goed en snel, vanaf juli tot oktober kun je heerlijk genieten van de plant. Wist je dat de plant ook meedraait met de zon? Leuk om eens in de ochtend en avond te kijken!

Bescherm de zonnebloem plant goed

Ze zijn wel gemakkelijk en sterk, maar hebben soms wat extra hulp nodig. Als het bijvoorbeeld vriest of hard waait, moet je de plant goed afschermen. Vogels kunnen ook bijvoorbeeld de zaden weg pikken, erg vervelend.. Je kunt de bloem beschermen door bijvoorbeeld een vliesdoek

Zonnebloem oogsten

Wanneer de zaden rijp zijn en de bloemen van de zonnebloem beginnen te hangen, kun je deze er af snijden. Je neemt hierbij 5 centimeter steel mee en hangt de bloem daarna ondersteboven om te drogen.

Als de plant goed gedroogd is, kun je zonnebloempitten er uit halen en eten, opnieuw planten of aan de vogels voeren.

Lees ook zaaien en oogsten in de moestuin

© Doepserleven - 2023