Zonneboiler kopen tips

26 februari 2022
655
zonneboiler kopen tips

Een zonneboiler is een duurzame vervanger voor het verbruik van gas. Een zonneboiler bestaat uit een collector op het dak en een voorraadvat voor het warme water. Door het gebruik van een zonneboiler kan je dus douchen op zonne-energie. Daardoor bespaar je ongeveer de helft op je verbruik onder de douche en in de keuken. Maar er komt ook veel bij kijken.

Door het gebruik van zonne-energie komt er geen CO2 vrij en zonlicht is een bron die nooit op raakt. In de zomer kan het in bijna al het warme water voorzien. Helaas lukt dat in de winter niet, daarvoor zal de ketel dan aanspringen of maak je gebruik van een warmtepomp.

zonneboiler besparen voordelen

Waarom een zonneboiler?

Waarom zou je voor een zonneboiler moeten kiezen? Er zal tal van voordelen, maar een van de belangrijkste reden is de effectiviteit van meer zonnepanelen. Tegenwoordig krijg je namelijk minder geld terug voor teveel geleverde energie. De besparing op je gebruikte stroom is maximaal, maar alles wat je meer terug levert is minder voordelig. Om wel weer maximaal rendement te halen uit het overige deel van je dak, kun je daarom dus beter een zonneboiler aanschaffen. Zo bespaar je maximaal en kun je kosten weer blijven drukken. Ook is het vele malen beter voor het milieu en ben je meer op weg naar een zelfvoorzienend huis.

Bekijk zonnepanelen

Voordelen zonneboiler

Een zonneboiler aanschaffen is dus al een goed idee, maar wat zijn de voordelen van een zonneboiler?

  • Minder gasverbruik: een zonneboiler verbruikt bijna geen stroom en zorgt dat je CV ketel minder nodig is, hierdoor bespaar je al bijna zo’n 30% op je gas.
  • Ze gaan goed samen met zonnepanelen: de collectoren van een zonneboiler zijn van hetzelfde formaat als zonnepanelen. Hierdoor kun je het goed samen op het dak leggen en bespaar je stroom en gas.
  • Minder kosten: Doordat je gas en energierekening omlaag gaat, bespaar je al snel meer dan 300 euro.

Lees ook:  41 manieren om baking soda te gebruiken - natriumbicarbonaat

zonneboiler gebruik

Kosten en opbrengsten van een zonneboiler

Gemiddeld kost een zonneboiler ongeveer €2000 tot €3500 en deze gaan ongeveer 25 jaar mee. Verder komen er nog kosten bij kijken zoals onderhoud en installatie.

We hoeven het niet te vertellen, maar hoe meer warm water je gebruikt, hoe gemakkelijker je de investering weer terugverdient. Een gemiddeld huishouden met 4 mensen bespaart met een zonneboiler ongeveer de helft van het gasverbruik voor warm water. Dat is ongeveer 200 euro per jaar. Maar met de stijging van de gasprijs zal dat alleen maar meer toenemen. Zo kan je de investering in 10 jaar al terugverdienen. Houd daarbij in het achterhoofd dat meer zonnepanelen ook niet alleen maar voordeliger is.

Waar moet je opletten?

Het is belangrijk om op te letten of jouw dak geschikt is, maar ook of je ketel kan werken met een zonneboiler. Als de ketel het Gaskeur- NZ label heeft, is hij geschikt om samen te werken met een zonneboiler. Je zal soms wel nog rekening moeten houden met extra kosten. Heeft je ketel geen keurmerk, maar wel een apart voorraadvat, dan is het wel mogelijk om het combineren.

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboiler verwarmt het water met behulp van een zonnecollector. Het warme water wordt vervolgens opgeslagen in een voorraadvat. Dat noemen ze ook wel een warmte accu. Als het vat niet voldoende verwarmd is of vol is, sprint de ketel bij.

In de collector zit een vloeistof die op kan warmen tot wel 90 graden door de zon. Via de leiding wordt de warme vloeistof van de collector naar het voorraadvat gepompt. Hier geeft het de warmte af aan het water in het vat.

Lees ook:  Tuin vergroenen is beter voor klimaat en regenoverlast

De grootte van een zonneboiler wordt vaak afgesteld op de hoeveelheid warmte die in de zomer nodig is om het water op te warmen. Als je het andersom zou doen, dan krijg je in de zomer vaak te veel warmte die onbenut blijft.

zonneboiler werking

Tips bij een zonneboiler

Tip 1 zorg dat je de zonneboiler laat plaatsen door iemand die er verstand van heeft.

Tip 2 de beste opbrengst met een zonneboiler heb je op het zuiden, of zuidwesten / zuidoosten. De beste hoek is hiervoor 20 tot 60 graden. Belangrijk is dat de zonneboiler niet in de schaduw ligt

Tip 3 Een zonneboiler bestaat uit twee onderdelen, de collector en het vat. Voor een 4 persoonshuishouden is dit een collector van 3,5 m² en een opslagvat van 150 liter.

Tip 4 Voor het plaatsen van de zonneboiler heb je geen vergunning nodig, mits je de regels meeneemt. Daarvoor kun je je het beste even goed inlezen

Tip 5 voor een zonneboiler kun je subsidie krijgen. Die is ongeveer 1000 euro bij 4 personen

Tip 6 laat een handig schermpje plaatsen op een goed zichtbare plek, zo kan je snel zien of deze naar behoren functioneert of dat er een storing is.

Soorten zonneboilers

Er zijn diverse soorten zonneboilers. We noemen er drie verschillende voor jullie op.

Standaard zonneboiler

De standaard zonneboiler heeft een collector van ongeveer 3 m² en een voorraadvat van ongeveer 80 tot 250 liter.

Compact zonneboiler

De compacte zonneboiler is een systeem waarbij de collector en het voorraadvat zijn geïntegreerd. Deze zie je vaker in de warme landen staan. Het is een oplossing waarbij er binnenshuis geen mogelijkheid is om een opslagvat te plaatsen. Deze hebben vaak een watervoorraad van 70 tot 170 liter.

Lees ook:  DIY - zelf zeep maken - in 11 simpele stappen + filmpje!

Zonneboiler combinatie

De zonneboiler combinatie warmt niet alleen je water op, maar ook je woning. Je hebt hiervoor meer dan een collector nodig en een groter opslagvat. Met deze combinatie bespaar je naast de 180 m³ gas voor het warme water ook nog eens 150 m³ gas per jaar voor de verwarming van je woning. Zo bespaar je ruim 300 euro per jaar.

Lees ook zonnepanelen zelfvoorzienend leven

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2025