Gas duur? 10 manieren om de gasrekening te verlagen.

15 oktober 2021
746
besparen gas kosten

Nu het gas zo duur is moeten we creatief zijn in manieren om de gasrekening te verlagen.

1. Verwarm je huis selectief om je gasrekening te verlagen

Verwarm alleen de kamers die je het meest gebruikt en verminder de oppervlakte die je verwarmt door deuren te sluiten naar de kamers die je niet gebruikt. Door de verwarming uit te zetten terwijl je slaapt en wanneer je niet thuis bent, voorkom je ook dat je geld uitgeeft aan onnodige verwarming.

2. Stel je thermostaat in (of koop een nieuwe)

Als je geld wilt besparen op gas, maar je thermostaat niet handmatig wilt aanpassen, overweeg dan om een ​​programmeerbare thermostaat aan te schaffen.

3. Verminder het gebruik van warm water

Minder warm water verbruiken betekent ook minder gas verbruiken. Neem een ​​kortere douche (4-5 minuten) in plaats van een bad, aangezien douchen over het algemeen minder water kost. Een douchekop met een laag debiet zal de water- en energiekosten verder verlagen. En repareer lekkende kranen.

4. Schakel over naar een direct warmwatersysteem

Het verwarmen van water draagt ​​tot 30% bij aan jouw energieverbruik in huis. Hoewel onmiddellijke warmwatersystemen meer kunnen kosten om te installeren, kunnen ze je op de lange termijn geld besparen door alleen water te verwarmen wanneer je het nodig hebt, in plaats van de klok rond. Als een direct warmwatersysteem geen optie is, kun je controleren of jouw boiler en leidingen geïsoleerd zijn. Met een goede isolatie van zowel de tank als de waterleidingen kun je drastisch besparen op het energieverbruik om het water op temperatuur te houden. Bij gebrek aan isolatie kan tot 30% van de energie die wordt gebruikt om het water te verwarmen, verloren gaan.

Lees ook:  Een medicinale kruidentuin

5. Isoleer je huis

Hoe minder warmte je nodig hebt voor je huis, hoe minder gas je verbruikt. Een veelgebruikte manier om geld te besparen op jouw gas- en elektriciteitsrekening is dan ook om te investeren in betere isolatie. Een goed geïsoleerd huis is koeler in de zomer, warmer in de winter en het hele jaar door goedkoper. Een niet-geïsoleerd huis kan in de winter tot 50% van zijn warmte via het plafond verliezen en in de zomer 60% van zijn warmte via het plafond en de muren winnen. Een geïsoleerd dak voorkomt dat koude lucht naar binnen kruipt en tegelijkertijd warme lucht in huis vasthoudt, waardoor je minder afhankelijk bent van je gaskachel.

6. Sluit gordijnen en deuren

Jouw huis kan in de winter tot 40% van zijn warmte verliezen en in de zomer tot 87% van zijn warmte via de ramen. Zware gordijnen kunnen jouw huis effectiever beschermen tegen buitentemperaturen dan jaloezieën. Door in de winter overdag gordijnen te openen, kan de zon bepaalde kamers op natuurlijke wijze opwarmen, maar het is belangrijk om de gordijnen weer te sluiten zodra de zon ondergaat, zodat de warmte binnen blijft.

Door deuren en gordijnen te sluiten, kun je op elk moment van het jaar besparen op verwarmings- en koelingskosten, maar als je in de winter een gaskachel of open haard gebruikt om jouw huis op te warmen, kan deze eenvoudige gewoonte jouw gaskosten aanzienlijk verlagen.

gasrekening te verlagen

7. Het gas is duur! Dus trek een laag extra kleren aan

Als je in de winter overdag thuis bent, moet je je gaskachel of gashaard niet aanzetten om op te warmen. In plaats daarvan kun je een vest aantrekken, wat wollige sokken aantrekken of een plaid over je schouders draperen terwijl je leest of tv kijkt. En je kunt zelfs wegkomen door de verwarming 's nachts op een lagere stand te zetten als je gewoon van plan bent om op de bank te kruipen, met een deken of pluche plaid om je warm te houden.

Lees ook:  Isoleren van je Huis: Een Gedetailleerde Gids

8. Gebruik een draabare elektrische kachel

Als je alleen woont, of als je lange tijd de enige persoon in huis bent, is het misschien de moeite waard om een ​​draagbare elektrische kachel aan te schaffen. Dit is een goede budgettip, want in plaats van jouw hele huis te verwarmen met centrale verwarming, kun je gewoon de kamer waarin je zich bevindt verwarmen, waardoor je een aanzienlijk bedrag op jouw gasrekening bespaart.

Het is echter belangrijk om jouw draagbare elektrische kachel niet onbeheerd achter te laten. Als je de kamer verlaat, zorg er dan voor dat je deze van tevoren uitschakelt, omdat deze brandgevaarlijk kunnen zijn.

9. Hergebruik alle warmte die je al hebt gegenereerd

Een vaak over het hoofd geziene tip, het hergebruiken van de warmte die je hebt gegenereerd door dingen als koken in de oven of een warme douche te nemen, kan de algehele temperatuur in je huis verhogen. Als je klaar bent met koken, houd je de ovendeur open zodat de hete lucht door de keuken en daarbuiten kan circuleren. Houd na een warme douche de badkamerdeur open zodat de warmte naar de andere kamers in uw huis kan stromen.

10. Kijk voor milieuvriendelijkere verwarmingsoplossingen

Lees ons artikel Van het gas af? 7 Beste milieuvriendelijke manieren om jouw huis te verwarmen! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2024