10 Tips om doorschieten bij groenteplanten te voorkomen

11 juni 2023
464
doorschieten bij groenteplanten

Doorschieten bij groenteplanten - Een heerlijke verse salade met knapperige sla en kruidige rucola, rechtstreeks van je eigen moestuin - er zijn weinig dingen die deze simpele vreugde kunnen evenaren. Maar stel je nu eens voor dat je naar je moestuin gaat en merkt dat je groenteplanten ineens grote bloemen en zaden beginnen te vormen, terwijl hun smaak verandert van zoet en sappig naar bitter en onsmakelijk. Dit fenomeen wordt "doorschieten" genoemd, en het kan een bron van frustratie zijn voor tuinders van alle niveaus. In deze blog gaan we dieper in op wat doorschieten bij groenteplanten is, waarom het gebeurt, welke planten er gevoelig voor zijn en, het belangrijkste, we geven je 10 tips om dit te voorkomen.

Wat is doorschieten bij groenteplanten?

Doorschieten is een natuurlijk proces waarbij groenteplanten overgaan van de vegetatieve (bladproducerende) fase naar de reproductieve (bloem- en zaadproducerende) fase. Hoewel dit een normaal deel is van de levenscyclus van een plant, kan het bij sommige groenten te vroeg gebeuren, voordat ze klaar zijn voor de oogst. Dit leidt tot een bittere smaak en maakt de plant vaak oneetbaar.

planten doorschieten

6 redenen waarom planten doorschieten

Nu je weet wat doorschieten is, laten we eens kijken naar de verschillende factoren die het kunnen veroorzaken:

De dagen worden langer

Sommige groenteplanten zijn gevoelig voor de fotoperiode, oftewel het aantal uren daglicht dat ze ontvangen. Deze zogenaamde 'lange-dag-planten' beginnen te bloeien wanneer de daglengte toeneemt.

De bodem is te warm

Groenten met hittegevoelige wortels, zoals broccoli en koriander, hebben de neiging om door te schieten wanneer warme grond hun wortels verwarmt.

Lees ook:  Maak je eigen vogelvoederbakjes met sinaasappelschillen

Wortelstress

Groenten die gevoelig zijn voor wortelstress, zoals wortelen en radijzen, zijn vatbaar voor doorschieten.

De plant is te groot

Wanneer een plant te groot wordt, kan dit een signaal zijn voor de plant om over te schakelen naar de bloeifase, wat kan leiden tot doorschieten.

De temperaturen zijn nog te laag

Sommige tweejarige planten zoals uien en wortelen kunnen in het eerste jaar bloeien als gevolg van onstabiele weersomstandigheden vroeg in het seizoen.

Eenjarige planten schieten sneller door

Eenjarige planten zullen in hun eerste jaar natuurlijk bloeien. Bij eenjarige gewassen treedt doorschieten op voordat ze klaar zijn voor de oogst.

Welke groenteplanten kunnen doorschieten?

Er zijn veel soorten groenteplanten die gevoelig kunnen zijn voor doorschieten, waaronder:

  • Bladgroenten zoals sla, spinazie en rucola
  • Koolsoorten zoals broccoli, bloemkool en boerenkool
  • Wortelgewassen zoals wortelen, bieten en radijzen
  • Alliums zoals uien, prei en knoflook
  • Kruiden zoals koriander, basilicum en dille
moestuin doorschieten

10 Manieren om doorschieten te voorkomen

Nu je weet wat doorschieten is, waarom het gebeurt en welke planten er gevoelig voor zijn, is het tijd om te kijken naar manieren om dit te voorkomen. Hier zijn 10 tips om doorschieten te voorkomen:

Koel je grond met een laag mulch

Door een laag mulch op je grond aan te brengen, blijft de grond koel en vochtig, wat kan helpen om oververhitting van de wortels te voorkomen.

Plant je gewassen in een koeler seizoen

Probeer je lente groenten in de herfst te telen, wanneer onnatuurlijk warme temperaturen minder waarschijnlijk zijn.

Bekijk onze moestuinkalenders

Zorg voor schaduw voor je koude-klimaat gewassen

Zelfs groenten die in volle zon groeien kunnen doorschieten als het weer te warm is. Zorg voor schaduw door ze naast grotere planten te planten, of zet schaduwdoeken op tijdens de extra hete middagtemperaturen.

Lees ook:  Tomaten planten kweken

Gebruik de juiste meststof

Als je je gewassen met meststoffen behandelt, zorg er dan voor dat het meststoffen zijn die de groei van bladeren en stelen bevorderen, in plaats van bloei.

Bekijk onze blog Alles over wormenmest en waarom dit hét verschil maakt in onze tuin!

Zaai je zaden direct

Planten die gevoelig zijn voor doorschieten vanwege wortelstress groeien het best als je ze direct buiten zaait, in plaats van ze te verplanten.

Houd je bodemvochtigheid in de gaten

Droge grond kan doorschieten bevorderen, vooral bij bloemkool, rucola en spinazie. Regelmatige en zorgvuldige bewatering kan dit helpen voorkomen.

Timing van zaaien

Zaai je gewassen op het juiste moment om doorschieten te voorkomen. Dit kan verschillen per gewas, dus zorg ervoor dat je de aanbevelingen voor jouw specifieke gewassen opvolgt.

Gebruik een stikstofrijke meststof

Bij overwinterende uien kan doorschieten onderdrukt worden door in januari een stikstofrijke meststof toe te passen.

Kies voor "doorschiet-resistente" zaden

Er zijn zaden op de markt die speciaal ontwikkeld zijn om beter bestand te zijn tegen doorschieten. Zoek naar zaden die als "doorschiet-resistent" of "traag doorschietend" worden aangeduid.

Kies voor hittebestendige rassen

Als doorschieten een terugkerend probleem is, probeer dan hittebestendige rassen van je favoriete groenten te telen.

Lees ook:

© Doepserleven - 2024