Diepe mulch in de moestuin

16 januari 2022
480
mulch tuin

Als je met diepe mulch in de moestuin gaat beginnen komen er veel vragen naar boven. Hoe diep moet de mulch zijn? Is tuinieren met diepe mulch iets voor jou? Wij zijn ervan overtuigd dat het voor zowat iedereen is - lees verder om te zien waarom!

Mulch gebruiken in de tuin meerdere doelen en net als alle andere moestuiniers houden we van multifunctionele dingen. Het werkt voor elke tuin hoe groot of klein die ook is!

mulch tuin

Wat houdt diepe mulch tuinieren in?

Tuinieren met diepe mulch is een oude manier om het leven in de bodem te behouden en nieuw leven in te blazen, vocht voor de planten te behouden, kleirijke bodems los te maken en onkruidgroei voor de tuinman en de planten te voorkomen.

Deze oude tuinpraktijk omvat het plaatsen van 15cm – 60cm mulch materiaal over de grond van jouw tuin, verhoogde bedden of zelfs plantenbakken. Ik weet dat dit veel lijkt... maar begin met wat je hebt en voeg er gaandeweg meer aan toe!

Naar onze ervaring zorgt minimaal 10cm mulch voor een goede start. Je kan gaandeweg meer mulch materiaal toevoegen. Het moet sowieso elk jaar worden aangevuld, omdat de lagen beginnen te ontbinden en je grond voeden.

Er is niet één strikte manier om diep mulch-tuinieren te beoefenen. Je kan implementeren wat het beste in jouw tuin lijkt te passen.

mulch moestuin

Mulch materialen voor diepe mulch tuinieren

Voordat we kijken naar de belangrijkste materialen die worden gebruikt bij diep mulchen, moet je deze waarschuwing in acht nemen:

Lees ook:  Teeltproblemen Ziekte en plagen

Zorg ervoor dat het materiaal dat jij kiest niet is behandeld met pesticiden en herbiciden. Deze zijn giftig voor jou, jouw grond en de planten die daar groeien.

Mulch materialen

Je kunt al deze, of een combinatie daarvan, gebruiken om de diepe mulch tot stand te brengen. De vuistregel is om te gebruiken wat uit de tuin komt of direct beschikbaar is. Hier zijn enkele dingen waar we succes mee hebben gehad:

  • Dennennaalden - dennenstro maakt de grond zuur. Misschien wil jij jouw grond laten testen en de grond daar naar aanpassen.
  • Grasmaaisel – zorg ervoor dat het gras dat je toevoegt niet is uitgezaaid om een ​​grasprobleem in de tuin te voorkomen.
  • Bladeren
  • Bedekkende gewassen
  • Houtsnippers - sommige mensen zeggen dat houtsnippers stikstof uit de bodem zullen uitlogen als ze ontleden. Door jouw grond voor en een jaar na toepassing te testen, weet je wat er in jouw grond gebeurt.
  • Biologisch afbreekbare landschapsstof of plastic – let er wel op dat hier geen chemicaliën inzitten. Let goed op het etiket.
  • Kranten en karton – bevatten over het algemeen chemicaliën. Gebruik jouw oordeel op basis van hoe jij je voelt over deze in jouw tuin. Geen inkt!
  • Rietje

Wees creatief! Mogelijk kan jij wat van deze materialen verzamelen bij buren of lokale bedrijven. Vergeet niet om te controleren of ze herbiciden, pesticiden of andere chemicaliën op een van de materialen gebruiken.

In 3 stappen mulch maken voor jouw tuin

Het is echt een simpele taak! Deze checklist kan helpen. Tuinieren met diepe mulch kan het eerste jaar wat tijdrovend en arbeidsintensief zijn, maar het is het 100% waard! Deze 3 stappen om mulch te maken voor jou tuin zijn hetzelfde voor elke stijltuin: traditionele rijen, verhoogde bedden en plantenbakken.

Lees ook:  Wortel kweken

1) Snijd onkruid of gras weg dat jouw tuinplek bedekt. Zelfs als jouw tuin al is aangelegd, moet je deze taak waarschijnlijk uitvoeren.

2) De methode van diep mulch-tuinieren die je gaat gebruiken, bepaalt deze stap:

Plaats een laag biologisch afbreekbare landschapsstof of plastic, dan een laag karton en dan een paar lagen kranten. Je kan deze allemaal of een combinatie hiervan als basis laag gebruiken. Voordat jij jouw mulch materiaal erop plaatst, moet je grondig water geven. Wij gebruiken deze manier omdat wij veel last hebben van onkruid.

OF

Begin met mulchen door lagen van het door jou gekozen mulch materiaal direct op de tuin, het verhoogde bed of de container te plaatsen tot jij een laag van minimaal 10 cm mulch hebt. De meeste mensen zijn tevreden met 15 a 20 cm diepe mulch.

Sommige mensen gebruiken geen kranten, karton.

3) De beste manier om het mulch materiaal voor te bereiden, is door er met een grasmaaier overheen te gaan om het te versnipperen voordat je het verspreidt. Dit is gunstig voor de ontbinding door een betere lucht- en waterstroom mogelijk te maken. In de echte wereld is dit misschien niet praktisch, maar het kan helpen.

Hoe plant je in diepe mulch in de moestuin

Wij kiezen ervoor omdat wij veel compost hebben om over deze mulch laag nog een dikke compost laag te leggen, zoals je op de foto kan zien.

Lees ook ons artikel Eigen grond voor je moestuin, zelf maken

mulch in de moestuin

Als je geen compost hebt kan je ook direct in de mulch planten

Bepaal waar jij jouw rijen of heuvels wilt plaatsen, gebruik een tuinvork of schoffel om de mulch te scheiden, zodat de grond vrij blijft om te planten.

Lees ook:  5 Ongedierte in huis bestrijden

Plant je zaden of planten direct in de grond zoals je zou doen zonder mulch. Als de zaailingen groot genoeg worden, trek je de mulch gewoon terug op zijn plaats.

De nadelen van in diepe mulch in de moestuin tuinieren

Er is nog wat werk aan de winkel met diepe mulch-tuinieren. Het opstapelen van de mulch kan arbeidsintensief zijn. Als onkruid er toch doorheen komt, moet het worden verwijderd en moet er meer mulch worden toegevoegd om een ​​diepere laag te creëren.

Slakken worden aangetrokken door vochtige ontbindende mulch. Je kunt een eenvoudige val maken door een gat te graven en er een kom goedkoop bier in te plaatsen, zodat de bovenkant van de kom gelijk staat met de grond. Ze voelen zich aangetrokken tot de gefermenteerde drank in plaats van je tuin. Klinkt gek, maar het werkt! Lees ook 5 ongedierte moestuin voor meer handige tips om ongedierte te bestrijden in de moestuin

Verder zijn er niet veel nadelen aan tuinieren met diepe mulch!

Lees ook Komkommer zaaien kweken en oogsten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2023