15x essentieel tuingereedschap

5 juli 2021
688
bezem hark tuingereedschap

Essentieel tuingereedschap - Iedereen die een tuin heeft, groot of klein, zal deze ook moeten onderhouden. In onze blog nemen we je mee met de 15 tools die je nodig hebt in de tuin. Dit zijn de benodigdheden die jij nodig zal hebben als je aan de slag wilt met je tuin. Of je nu een moestuin wilt beginnen of je tuin onderhouden.

Tuingereedschap

Tuinhandschoenen

Veiligheid gaat natuurlijk voorop! Voor minder dan €6,- houd je je handen schoon en veilig met deze leuke tuinhandschoenen met een leuk motiefje. Na wat online zoeken zien we dat de Gardena comfort tuinhandschoenen erg goed aangeschreven staan, toch maar eens proberen dan. Bekijk hier de top 10 tuinhandschoenen bij bol.com

Snoeischaar

Een goede snoeischaar heb je nodig voor struiken en heggen, soms gebruiken wij hem zelfs bij onkruid. Voor €6,25 krijg je al een snoeischaar van kinzo, wil je echt een goede snoeischaar? Ga dan voor de Gardena snoeischaar, volgens internet komt Gardena weer het beste uit de test. Nog meer opties? Bekijk hier de top 10 snoeischaren.

Hark

Een hark mag niet missen. Zeker als je aan de slag gaat met de moestuin. Vaak zijn de ijzeren harken wat nadeliger als je bladeren van het gras wilt harken. Ze nemen namelijk al snel iets mee. Om dat te voorkomen is een rubberen hark een goede optie. Wij gebruiken een ijzeren hark voor het voorbereiden van de moestuin. Zo pakken we het onkruid ook gemakkelijk. Bekijk de top 10 harken.

Riek

De riek is een goed alternatief voor de ijzeren hark. Zeker als je bladeren van het gras wilt halen, maar ook het gemaaide gras. Wij gebruiken de riek voor het gemaaide gras, dat we weer gebruiken als hooi voor de dieren. Maar ook om de ren van de dieren op te ruimen. Zo halen we het gemaaide hooi na een week weer weg uit de ren van de dieren.

Handschep, hark

Ga je iets planten dan is het handig om een handschepje te hebben, voor ongeveer €15,- heb je een mooi setje met een harkje, schepje en cultivator bij bol.com. Bekijk hier de top 10 handschepjes bij bol.com

Buiten bezem

Als je een terras hebt of een betegeld deel van de tuin, is een stevige bezem voor buiten zo handig. We slijten de bezems er vaak wat sneller doorheen, maar we gebruiken ze ook intensief om het terras, het pad, maar ook de honden- en dierenrennen schoon te maken.  Hier is een mooie top 10 tuinbezems te vinden.

Lees ook:  Pompoen inmaken in zuur

Steekschep

Voor het omspitten van de moestuin, tot het maken van gaten in de grond voor nieuwe planten. De steekschep, of anders genoemd een spade, zou misschien een stuk hoger moeten staan. Wij gebruiken het intensief, voor het omspitten van de grond tot het graven van onze vijver. Een goede steekschep is belangrijk als de grond erg hard is, kijk dus goed naar beste keuze en wees niet bang om te investeren in goed gereedschap. Net als het vorige gereedschap weer een handige top 10 spades / steekscheppen.

 Schop

Naast de spade is een schop een belangrijke tool om te hebben. Gemakkelijk om de grond aan de kant te krijgen of te verplaatsen. Met een steekschep wordt dat een stuk lastiger. Bekijk de top 10 schoppen.

Kruiwagen

Als je met grond en aarde werkt, dan is naast een steekschep en schop, een kruiwagen een goede toevoeging. Maar ook als je gaat snoeien. Het is de ideale tool om spullen te verplaatsen en je hoeft er niet voorzichtig mee te doen. Wij gebruiken het veelvuldig. Denk aan het verplaatsen van ons brandhout, de grond van de vijver, nieuwe aarde/ compost voor de moestuin of het afval uit de dierenrennen.

De prijs van een kruiwagen varieert tussen de 50 en 200+ euro. Maar het is een investering die je waarschijnlijk je hele leven zult houden. Zeker als je voor een kwalitatieve kruiwagen kiest en deze iedere keer goed opbergt. Als je er nog niet uit bent, bekijk dan ons lijstje met kruiwagens

Tuinslang

Als je jouw tuin goed wilt onderhouden, dan mag je een tuinslang niet missen. In Nederland gaan we niet zonder een zomer met een aantal dagen achter elkaar droogte. Gelukkig is het nog niet zo erg als het zuiden van Europa, maar wij moeten de tuin regelmatig beregenen.

Een tuinslang is geen overbodige luxe, bekijk wel even welke lengte je nodig hebt. Het is wel zo fijn als je tot het einde van je tuin kunt komen. Een tuinslang ligt rond de 20euro, maar kunnen ook duurder worden. Oriënteer eens naar de soorten en bekijk onze top 10 tuinslangen.

Lees ook:  Zonnebloem kweken - zaaien en oogsten

Spitvork

De spitvork, niet iedereen heeft hem nodig, maar zeker een goede om te hebben. Wij zetten hem geregeld in met het omdraaien van de composthoop of voor het verplaatsen van stukken aarde met wortels. Daar is de spitvork net wat fijner voor dan een schop. In het overzicht zie je de best beoordeelde spitvorken.

Heggenschaar

De heggenschaar, dit is best een specifieke tool om te hebben. Maar als je een omheinde tuin hebt met heggen is dit zeker een investering die het waard gaat zijn. Het maakt zwaar werk een stuk lichter. Wij hebben persoonlijk geen heggenschaar, en dat is omdat wij geen heg hebben. Dat maakt het gemakkelijk. Maar een heg is wel iets dat veel voorkomt in Nederland. Online hebben ze gigantisch veel heggenscharen, dus bekijk eens goed welke bij jou past.

Emmers

Moeten we deze opnoemen? Een stevige emmer is nooit weggegooid. Gebruik hem voor het kleine onderhoud van de tuin om het afval mee te nemen, om een sopje te maken voor de tuinmeubels schoon te maken, of om grond te verplaatsen. Een stevige bouwemmer kost maar een paar euro en vind je veel online. Ook lekker snel verzonden

Schoffel

De schoffel, een tool die perkjes en moestuinonderhoud een stuk makkelijker maakt. Het helpt met het verwijderen van onkruid en het luchtig maken van de grond. Heb jij een schoffel nodig? Als je mooie borders en perkjes wilt onderhouden, of de moestuin onkruid vrij is het zeker waard om een schoffel aan te schaffen. Bekijk de top 10 schoffels.

 Gieter

Naast een tuinslang is een gieter een goede toevoeging om de tuin te bewateren. Zeker als je rustig wilt doseren of geen eindeloos lange slang wilt aanschaffen voor dat ene hoek dat water nodig heeft. Wij hebben er een aantal om gemakkelijk met de regenton te gebruiken. Een opzetstukje is fijn om planten rustig water te geven en niet te overdonderen met een flinke straal water. Er is genoeg keus online wat betreft gieters.

Wat willen wij nog toevoegen aan het lijstje

Alles hierboven is echt wel de basis als je aan de slag wilt gaan met (moes)tuinieren. Maar voor zelfvoorzienend leven zijn er nog een aantal tuingereedschappen die van belang zijn.

Lees ook:  Zelfvoorzienend leven berekening - Hoeveel groente per jaar kweken

Compostbak

De compostbak is voor ons een waardevolle toevoeging. Het zorgt ervoor dat we minder afval hebben waarvoor we de groene container hebben. Maar ook dat we voor komend jaar weer een voedingsrijke laag hebben die wij kunnen toevoegen aan de moestuin.

Er zijn verschillende manieren van composteren, zo heb je koud composteren en warm composteren. Wij maken zowel van beide gebruik. De een gaat sneller dan de ander. Maar zo wisselen we het een beetje af en de kippen vind het scharrelen tussen de grote composthoop prachtig tussen de stukken grond en onkruid. Er is genoeg keus tussen compostbakken online.

 Kettingzaag

Hij staat niet tussen de normale 15, maar voor ons ook zeker een belangrijke. Zeker als je in het bos woont. Af en toe is er een boom ziek en dan kun je deze maar beter omzagen. Ook het hout dat nog gekloofd moet worden zal eerst met de kettingzaag klein gemaakt worden. Afhankelijk van het soort werk dat je hebt, kun je een goede keuze maken tussen de soorten kettingzagen.

Bijl

Voor het kloven van het hout of het bewerken van de stam zijn bijlen ideaal. Naast de kettingzaag is een normaal bijl fijn, maar voor het kloven kun je beter een speciaal kloofblij pakken. Deze is bij het einde breder. Met een speciale wig maak je het kloven van grote en zwaardere stukken makkelijk. Bekijk alle soorten bijlen online, en kies een die bij jou past.

Regenton

De moestuin vereist best wat water en met de droge periodes is het fijn om water op te slaan. Zo hergebruik je het regenwater en scheelt het in waterkosten. Veel beter dus om regenwater op te slaan. Ze zijn makkelijk aan te dak aan te sluiten. Bekijk de top 10 regentonnen.

 Kantmaaier

Onze tuin is erg onregelmatig en maken daarom gebruik van een kantmaaier i.p.v. een grasmaaier (dat is ook wel een goede tool om te hebben tevens als je gras hebt). De kantmaaier is wat intensiever in gebruik, maar voor het onregelmatige gras is deze wel fijn. Daarna gebruiken we het gemaaide gras als hooi voor de dieren. Bekijk de top 10 grastrimmers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

website van het jaar duurzaam 2023
© Doepserleven - 2023