Rabarber is een van de vaste eetbare planten die we in onze uitgebreide blog hierover benoemd hebben. Het is nu ook de tijd om rabarber te oogsten, maar altijd hetzelfde maken van deze plant dat maar blijft geven is ook zo vervelend. Daarom hebben we in deze blog een aantal lekkere recepten met rabarber voor je.
Oma’s rabarbertaart recept, ouderwets lekker!
Allereerst beginnen we met een bekende klassieker. Dit is niet het meest gezonde recept in deze blog, maar het brengt wel al die goede herinneringen met zich mee.
Oma’s rabarbertaart ingrediënten
Om de taartbodem van oma’s rabarbertaart te maken gebruiken we:
- 200 gram witte bloem
- 1 eetlepel suiker
- 175 gram boter
Om de vulling van oma’s rabarber taart te maken gebruiken we:
- 4 eetlepels bloem
- 350 gram suiker
- 1 kilo gesneden rabarber
- 6 eieren (gescheiden)
- 250 ml gecondenseerde melk (ongezout)
Om de meringue te maken hebben we nodig:
- 1 theelepel vanille extract
- 120 gram suiker
Hoe maak je oma’s rabarber taart?
Je begint met het voorverwarmen van de oven op 180°c. Vervolgens vet je een ovenschaal licht in.
Meng in een middelgrote kom boter 200 gram bloem en 1 eetlepel suiker met een mixer. Verdeel dit deeg vervolgens over de bodem en druk het aan. Bak het deeg nu 15 minuten.
Nu is het tijd om aan de vulling te beginnen. Begin door 4 eetlepels bloem, 6 ei dooiers, de gecondenseerde melk en 350 gram suiker met de rabarber te vermengen.
Verdeel deze vulling over de afgekoelde taartbodem.
Klop in een grote mengkom het eiwit van de eieren tot het licht schuimig is. Voeg hier de 120 gram suiker en het vanille extract aan toe, klop dit door tot het stijf wordt.
Verdeel de Meringue over de rabarber vulling en bak het vervolgens gedurende 10 á 20 minuten goudbruin.
Rabarber als hoofdgerecht – rabarber stamppot recept
We kennen allemaal de toetjes en taarten die er van rabarber gemaakt worden, maar rabarber is ook heerlijk als hoofdgerecht! Wat dacht je van rabarber stamppot?
Wat heb je nodig om rabarber stamppot te maken?
Om rabarber stamppot te maken heb je niet veel ingrediënten nodig, je kunt er natuurlijk je eigen twist aan geven! Hier zijn de basis ingrediënten:
- 800 gram aardappelen
- 400 gram rabarber
- 1 grote ui
- 1 kopje (lauwe) melk
- Peper, zout & kruiden naar smaak
Rabarber stamppot recept (hoofdgerecht):
Om rabarber stamppot te maken begin je met het schillen van de aardappelen, snijd ze vervolgens in gelijke stukken. Snijd vervolgens de ui in grove stukken en de rabarber in stukjes. Voeg de aardappels en de uien samen met de rabarber in een grote pan met water en zout aan de kook. Kook dit gedurende 15 á 20 minuten tot het helemaal gaar is.
Giet alles af als de groente zacht gekookt zijn, voeg de (lauwe) melk toe en stamp alles fijn. Breng het op smaak met peper, zout en andere kruiden naar keuze.
Recept rabarber compote zonder suiker
Rabarber heeft een zure smaak, dit is dan ook de reden waarom er zoveel zoete recepten met rabarber te vinden zijn. Rabarber compote is een klassiek rabarber recept, maar hoe kunnen we dat lekker maken zonder suiker? Bekijk ons recept hier.
Wat heb je nodig om rabarber compote zonder suiker te maken?
Om rabarber compote zonder suiker te maken heb je nodig:
- 1 flinke bos rabarberstengels, kies de stevige rode want deze zijn minder zuur
- Een smaakmaker
Denk bijvoorbeeld aan appel, kokos, rozijnen, kaneel, vanille
Hoe maak je rabarber compote?
Haal alle eventuele beschadigingen van de rabarber af, snijd ook de boven- en onderkant van de stelen af. Snijd de stelen vervolgens in grove stukken en doe ze in een pan met water. Zet de pan op het vuur met de deksel op de pan. Het vuur mag omlaag als het water kookt.
Voeg nu eventueel ander fruit toe aan de rabarber en laat alles met de deksel op de pan gedurende 20 minuten koken.
Voeg nu de kaneel toe of andere smaak stoffen/kruiden. Kook de rabarber nu in tot het vocht is verdwenen.
Lees ook Brandnetelsoep maken + Recept