6 vriendelijke manieren - mollen verjagen

22 januari 2022
730
mollen verjagen

Mollen verjagen - Mollen, die schattige diertjes die onze hele tuin overhoop hebben gegooid. Het liefst laten wij de natuur zijn gang gaan maar het is niet de bedoeling dat de mollen door onze hele moestuin heen graven. Maar maak je geen zorgen, het is mogelijk om mollen te verjagen of bestrijden op een vriendelijke manier.

mollen verjagen

Allereerst, wat zijn mollen?

Mollen zijn kleine gravende dieren waarvan veel mensen denken dat ze verwant zijn aan muizen of ratten. Hoewel mollen en muizen enigszins op elkaar lijken (ze zijn zowel klein als harig), zijn het heel verschillende wezens. Terwijl ratten en muizen knaagdieren zijn, zijn mollen zoogdieren die het grootste deel van hun leven ondergronds doorbrengen en holen graven.

Hoe graaft een mol?

De ogen van mollen zijn slecht ontwikkeld, maar wat ze niet zien, compenseren ze met hun tastzin. Alle mollen hebben zeer gevoelige snuiten en lange, gekrabde nagels die ze gebruiken om tunnels te graven.

In plaats van een vacht die plat ligt en naar de staart wijst zoals de meeste zoogdieren, hebben mollen een dichte vacht die recht omhoog steekt. Dit voorkomt dat er grond in hun vacht vast komt te zitten wanneer ze terugkeren in een tunnel. Mannelijke mollen zijn meestal groter dan vrouwtjes, hoewel de meeste soorten niet langer zijn dan 12 cm.

Mollen zijn zeer efficiënte gravers. In feite kunnen mollen in één uur een gang tussen de 12 en 15 meter graven. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, eten mollen de wortels van planten en bomen niet, hoewel ze er wel omheen en onder hen tunnelen. In werkelijkheid zijn mollen insecteneters en maken ze tunnels om de wormen en andere insecten te lokaliseren die in de grond rond planten leven.

In kleine aantallen kunnen mollen gunstig zijn voor landschapsarchitectuur. Ze helpen de bodem te beluchten en overtollige populaties schadelijke insecten te elimineren. Als je echter te veel mollen hebt die jouw tuin aantasten, is het tijd om in actie te komen.

Lees ook:  Hoe we voor €100 een (eenden)vijver hebben aangelegd

mollen verjagen

Hoe kun je zien of je mollen in de tuin hebt?

De schaden dat een mol aanricht kan lijken op de schade dat veroorzaakt wordt door woelmuizen, muizen of knaagdieren, maar er zijn wel een paar grote verschillen.

Hier zijn drie tekens waar je op moet letten:

1. Molshopen
De duidelijkste manier waarop je kan zien dat je een mol in de tuin hebt is, zoeken naar molshopen. Als een mol een tunnel graaft verplaatst die veel grond naar de oppervlakte. Molshopen zijn een goede indicatie dat je mollen in de tuin hebt.

2. Dood gras
Plekken met dood gras zijn een goede indicatie dat je een mollenprobleem hebt. Mollen verstoren bij het maken van hun tunnel de wortelstelsels van nabijgelegen grassen. Hierdoor doden ze het gras aan de oppervlakte.

3. Brokken aarde
Mollen graven de aarde in brokken op. Zoek dus naar klompjes aarde bij het inspecteren van je tuin, dit is een zeker teken dat het een mol is.

Als jij je afvraagt of het wel mollen zijn, die jouw tuin verwoesten is het net zo belangrijk om te weten waar je niet op hoeft te letten bij het zoeken naar mollen.

Omdat mollen insecteneters zijn, kauwen ze niet op planten of wortelstelsels. In plaats daarvan eten ze regenwormen, larven en duizendpoten. Als jij knaagsporen op jouw tuinplanten of groenten ziet, is het waarschijnlijk dat woelmuizen of muizen verantwoordelijk zijn - niet mollen.

mollen bestrijden

Wat trekt mollen naar jouw tuin?

Mollen leven hun hele leven in hun tunnels, dus ze komen vaker in gebieden die ideaal zijn om te eten, broeden en graven.

Hier zijn drie omgevingsfactoren waar mollen dol op zijn:

  1. Veel insecten
    Mollen eten veel insecten. veel soorten eten elke dag tot 100% van hun lichaamsgewicht aan insecten. Hun dieet bestaat uit regenwormen, kevers en larven. Mollen zullen uitgebreide tunnels graven in gebieden waar deze insecten overvloedig aanwezig zijn.
  1. Koele temperaturen
    In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn mollen niet blind of nachtdieren. Ze zijn de hele dag actief en geven de voorkeur aan vochtige, koele grond die hen helpt hun temperatuur te regelen.
  1. Landschapselementen
    Mollen hebben de neiging om bepaalde landschapselementen te volgen. Hiermee bedoelen we hekken, paden of andere door mensen gemaakte randen. Ze kunnen ook opduiken langs een lijn van heggen of een ander beschermd gebied. Mollen graven ook onder struiken en bomen om de insecten te vinden die in hun wortelstelsel leven.

Lees ook:  7 Boeken over permacultuur

Waar mollen zich ook vestigen, voedsel is de belangrijkste drijfveer - daarom is het beheersen van hun voedselbronnen een van de meest effectieve manieren om de mol populaties onder controle te houden.

mollen verjagen

Mollen verjagen - 6 vriendelijke manieren

Dus je hebt een mollenprobleem en je wilt je tuin terugwinnen. Hier lees jij hoe je op een vriendelijke manier van mollen verjagen:

1. Elimineer hun voedselbronnen
Mollen zijn dol op larven. Wanneer je de larven en andere insecten in je tuin verwijdert, zullen de mollen verhuizen op zoek naar betere voedselbronnen. We raden aan de larvenpopulaties onder controle te houden door nuttige aaltjes te gebruiken om larven te doden.

Voordelen: Vriendelijk, gemakkelijk

Nadelen: Mollen kunnen in plaats daarvan op andere voedselbronnen en insectensoorten gaan vertrouwen

2. Mollen verjagen met ultrasone
Een ultrasone mollen verjager kan een oplossing zijn om mollen uit de tuin te verjagen. Dit is een apparaatje met een zonnepaneel dat je in de molshoop steekt. Dit geeft een geluid van een bepaalde frequentie af, die wij niet kunnen horen maar mollen hebben er een hekel aan.

Voordelen: Laad zichzelf op, vriendelijk, gemakkelijk

Nadelen: Huisdieren kunnen er ook last van hebben

3. Breng een afweermiddel aan
In sommige gevallen is een mollen verjagend middel een effectieve oplossing voor een plaag. Castorolie doodt bijvoorbeeld geen mollen, maar veroorzaakt wel spijsverteringsproblemen bij de mollen die ermee in contact komen, waardoor jouw tuin een minder aantrekkelijke plek wordt om te wonen.

Maak je eigen zelfgemaakte mollen verjager met dit recept:

Lees ook:  Alles over Linzen kweken

Meng vier eetlepels van dit mengsel in een liter water en gebruik het om de tunnels en ingangen in je tuin te laten weken.

Voordelen: Veilig, humaan, veilig voor huisdieren en kinderen

Nadelen: moet regelmatig opnieuw worden aangebracht

4. Gebruik planten als barrière
Mollen houden niet van planten met sterke geuren, zoals narcissen, goudsbloemen en alles in de narcis familie. Plant deze soorten langs de randen van jouw tuin om een ​​natuurlijke barrière te vormen of plant in verhoogde bedden om het wortelstelsel te beschermen.

Voordelen: Veilige, humane, mooie toevoeging aan jouw gazon en tuin

Nadelen: tijdrovend, vereist doorlopend onderhoud

5. Graaf een greppel
Om een ​​door mensen gemaakte grens rond jouw gazon en tuin te vormen, graaf je een greppel van ongeveer 60 cm diep en 15 cm breed rond de ruimte die jij wilt beschermen.

Vul de greppel met stenen of bekleed deze met kippengaas of ijzerwaren met gaten 1cm breed of kleiner. Dit is een tijdrovende maar effectieve oplossing voor de lange termijn om te voorkomen dat mollen zich een weg banen in jouw tuin.

Voordelen: Effectief en onzichtbaar, eenmaal klaar

Nadelen: tijdrovend, moeilijk, verstoort graszoden en gras

6. Laat je tuin een beetje uitdrogen
Omdat mollen en de insecten waar ze op eten gedijen in vochtige, schaduwrijke grond, kun je overwegen om het een beetje uit te drogen. Niet genoeg om je tuin te verpesten, maar genoeg om impact te hebben op de populatie larven en regenwormen.

Het is zo simpel als het getroffen gebied iets minder water geven! Als het een super schaduwrijke plek is, probeer dan meer zonlicht binnen te laten door de struiken en takken in de weg te knippen.

Lees ook Slakken bestrijden in de moestuin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2023