5 simpele stappen om verhoogde kweekbedden te maken

9 augustus 2021
1014
kweekbak

Dankzij verhoogde kweekbedden kun je op een gemakkelijke manier zonder spitten en wieden groentebedden aan te leggen. Wij hebben in ons bosgrond veel last van allerlei onkruid dat er doorheen komt, dus met de nieuwe kweekkas willen opnieuw beginnen en dat gaan we doen door de verhoogde bedden. Het licht wordt geblokkeerd op de onderste laag en zorgt er voor dat onkruid er niet doorheen kan groeien. Door het gebruik van karton is dit makkelijk te doen, het kost niets en is biologisch afbreekbaar. Je planten kunnen rustig doorgroeien.

In deze blog:

Wat heb je nodig voor verhoogde kweekbedden

Wij zullen de moestuin aan beide kant verdelen in 6 stukken. Dat betekent dat we 5 schotten nodig hebben. Deze maken we van pallethout en oud hout als paaltjes. Verder heb je nodig:

  • Karton
  • Gieter
  • schone grond
  • spade
  • scherp mes
  • nieuwe zaadjes

Hoe maak je een verhoogd kweekbed

Stap 1 plaats de randen

We hebben de planken op maat gezaagd en vast geschroefd aan de balkjes die de grond in gaan. Nu meten we uit waar de gaten moeten komen en plaatsen we de randen.

Stap 2 Karton

Leg het karton in elkaar overlappende stukken direct op de kale grond zodat er geen gaten zijn onkruid doorheen kan groeien

Stap 3 Maak het karton nat

Stap 4 bedek het karton

We bedekken het karton met verse grond. Dit doen we met 50 liter zakken reguliere potgrond en een deel grondverbeteraar van de boerenbond.

Stap 5 zaaien

Lees ook:  Groene rups bestrijden

Zaai de nieuwe zaadjes in de grond. Het karton zal week worden en beetje bij beetje vergaan. Als je plantjes al goed wortels hebben en meer nodig hebben, kunnen ze gemakkelijk door de kartonnen laag heen. Je kunt er ook voor kiezen om gaten in het karton te maken, dan hoef je minder grond te gebruiken en groeien ze in de ondergrond zonder dat het onkruid er doorheen komt.

Alternatieve kweekbedden

Ben je iets minder handig, maar wil je wel met deze manier van kweken aan de slag gaan, dan vind je veel online.  Online hebben ze diverse alternatieve om met kant en klare kweekbedden aan de slag te gaan:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2024