Brandnetel is gezond!- 7 voordelen + hoe maak je brandnetelthee

16 mei 2022
809
brandnetel

Brandnetel is gezond! Het is eindelijk weer zo ver, alles wordt weer groen en we beginnen weer langzaam de moestuin te vullen. Nu alles weer groen is zijn de brandnetels ook ineens weer volop aanwezig in onze tuin! Dit betekent dat wij meteen brandnetelgier maken om onze moestuin planten te beschermen tegen bladluis en andere plagen. Wil jij weten waar brandnetelgier goed voor is en hoe je het maakt? Lees dan deze blog Maar brandnetels zijn niet alleen gezondvoor onze planten, het is ook echt een superfood dat vele gezondheidsvoordelen heeft. Daar gaan we het in deze blog over hebben. Lees verder om 7 gezondheidsvoordelen van brandnetels te leren en hoe je brandnetelthee maakt.

Hoe gezond is brandnetel?

Brandnetels zijn niet alleen een woekerend en prikkend onkruid, het staat ook bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Om onderstaande gezondheidsvoordelen te behalen kan je brandnetel in theevorm, in een gerecht of als supplement nemen.

De bladeren en wortel van brandnetel bevatten veel voedingsstoffen, waaronder:

 • Vitamine A, C, K en verschillende B-vitamines
 • Magnesium, fosfor, natrium en kalium
 • Calcium en ijzer
 • Alle essentiële aminozuren
 • Kaempferol,
 • Verschillende vetten, waaronder Linolzuur, linoleenzuur

Al deze voedingsstoffen werken ook nog eens als antioxidanten in je lichaam. Antioxidanten zijn moleculen die je cellen beschermen tegen schade door vrije radicalen. Vrije radicalen worden in verband gebracht met veroudering, kanker en andere schadelijke ziektes.

Vanwege deze geweldige eigenschappen kan brandnetelsoep of thee de volgende gezondheidsvoordelen bieden:

7 Gezondheidsvoordelen van brandnetels

brandnetelgier maken

1. Brandnetel is gezond voor de vrouwelijk

Brandnetelthee is een goed om te drinken als je last hebt van menstruatie krampen en een opgeblazen gevoel. Daarnaast zal het ook de bloeding tijdens de menstruatie minimaliseren.

Lees ook:  Brandnetelsoep maken + Recept

Vrouwen die de overgang ondergaan kunnen ook baat hebben bij brandnetelthee, het kan namelijk de overgang verzachten en herstellend werken. Dit wil zeggen dat de hormonale verschuiving niet zo dramatisch is in het lichaam.

2. Het is ontstekingsremmend en kan pijn verlichten

Er zijn verschillende onderzoeken verricht op de ontstekingsremmende werking van brandnetels:

In onderzoeken op mensen leek het aanbrengen van een brandnetelcréme of het innemen van brandnetelproducten ontstekingsaandoeningen zoals artritis te verlichten.

3. Brandnetelthee tegen hooikoorts

Brandnetelthee wordt al generaties lang in verband gebracht met het genezen van astma in Australië. Daarnaast wordt het ook ingezet als behandeling tegen verschillende aandoeningen aan de luchtwegen, waaronder astma, hooikoorts en andere allergieën die seizoensgebonden zijn.

4. Brandnetelsoep is goed voor de huid

Ook al irriteren de bladeren onze huid, het drinken van brandnetel thee of soep kan huidirritatie verminderen. Dit komt door de antihistaminica, antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen van brandnetel. Het kan helpen bij de behandeling van huidproblemen, zoals acne en eczeem.

5. Brandnetels beschermen de gezondheid van het hart

Deze superfood heeft uiteraard ook een positieve invloed op ons hart. Onderzoek heeft aangetoond dat het regelmatig drinken van brandnetelthee kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk en stress en spanning op ons cardiovasculaire systeem verlicht.

6. Brandnetel beschermt de gezondheid van de urinewegen, nieten en prostaat

Het innemen van brandnetel kan worden gebruikt om urineweginfectie en nier- en prostaatproblemen te behandelen. Brandnetel kan gezond urineren bevorderen en de groei van pathogenen remmen die nierstenen veroorzaken.

7. Brandnetel thee versterkt het immuunsysteem

De hoge dosis vitamine A en C en antioxidanten die je binnenkrijgt dankzij een kop brandnetel thee kan helpen bij het stimuleren van het immuunsysteem.

Lees ook:  Mijn moeders strijd tegen ALS (met alternatieve geneeskunde)

Brandnetelthee maken

Je kunt brandnetelthee kopen, maar je kunt het ook heel gemakkelijk maken van verse brandnetels.

Je wilt niet geprikt worden, dus doe een paar handschoenen aan en knip een aantal van de jonge toppen van brandnetelplanten af, deze zijn naar mijn mening het lekkerste, schoonste en verst.

Wat heb je nodig om brandnetelthee te maken?

 • 1 kopje brandnetelblaadjes
 • 2 kopjes water
 • En honing naar smaak
 • Kopje
 • Pannetje
 • Zeef
brandnetel thee maken

Hoe maak je brandnetel thee?

Breng het water aan de kook in een pan en voeg de brandnetelblaadjes hieraan toe.

Zet het vuur lager zodra het kookt, en laat dit 5 á 10 minuten sudderen.

Zet de zeef op het kopje en schenk het water door de zeef in het kopje.

Voeg honing toe als je dat lekker vindt.

Bekijk ook ons heerlijke recept voor brandnetelsoep

© Doepserleven - 2024