9 manieren om koffiedik te gebruiken

22 november 2021
772
koffiedik gebruiken

Koffiedik, de drab die overblijft na het maken van koffie. Om duurzaam en zelfvoorzienend bezig te zijn, is koffiedik goed herbruikbaar voor allerlei toepassingen. En gemiddeld drinken wij 8,4KG koffie per persoon per jaar. Dat is dus ook flink wat koffie dik dat overblijft. Zonde om weg te gooien als je het goed kan gebruiken, toch? We nemen je mee met een aantal tips waarvoor jij koffie dik kan gebruiken.

1. Koffie dik voedt je buitenplanten

Buitenplanten die een lichtzure bodem nodig hebben, genieten van koffiedik. Denk bijvoorbeeld aan de aardbeien, lavendel en de vlinderstruik. Je kunt koffiedik goed composteren op de composthoop en voegt zo zijn waardevolle meerwaarde toe aan je eigen gemaakte compostmix!  Je kunt koffie dik ook gebruiken om paddenstoelen op te laten groeien. Daar hebben ze makkelijke kweeksetjes voor! Bekijk bijvoorbeeld de oesterzwam growkit Zo kun je gemakkelijk zelf kweken!

koffiedik paddenstoel kweekset

2. Koffiedik om je handen mee te wassen

Gebruik koffiedik als zeepvervanger. Je doet een klein beetje op je handen en wrijft dit met water uit. Door goed te smeren worden je handen schoon en goed gehydrateerd.

3. Koffie dik tegen slakken en katten

De buurtkat in je mooie bloementuin, of juist de slakken die zich lekker vermaken in de moestuin? Dit is nooit fijn. Maar strooi eens wat koffie dik in je tuin, zo verzoek je de ongewenste bezoekers om vriendelijk weg te blijven.

4. Koffiedik tegen aangekoekte pannen

Je koekpannen aangebakken of het rooster van je barbecue vies? Dat is altijd een vervelend werkje om schoon te krijgen. Maar met wat koffie dik en een spons maak je het zo weer schoon! Daarna afspoelen met water en je bent klaar! Ook als je iets heb aangebrand in de pan werkt dit perfect.

Lees ook:  Combinatieteelt - Goede en slechte buren - lijst

5. Koffiedik tegen vieze geurtjes

Koffieprut kan goed helpen tegen vieze geurtjes in de koelkast. Lag er achterin nog wat te stinken? Plaats dan een kopje koffieprut in de koelkast en de geur wordt snel geneutraliseerd.

6. Koffieprut voor prachtig haar

Heb je donker haar? Dan kan koffiedik een echte booster zijn voor je lokken. Mix het met wat olie en wrijf het goed in. Daarna laten intrekken en uitspoelen. Maar gebruik dit niet als je blond bent!

7. Koffiedik tegen vermoeidheid

Heb je last van wallen onder je ogen? dan kun je het zwarte goedje goed gebruiken tegen de wallen. Je mixt het met wat olijfolie tot een pasta en smeer het onder je ogen. De wallen en donkere plekken zullen snel verdwijnen en je ziet er weer stralend uit!

8. Natuurlijke gootsteen ontstopper

Koffiedik is een goed alternatief op de chemische gootsteenontstoppers. Je gebruikt een kleine hoeveelheid voor de gootsteen, even laten intrekken en doorspoelen! Dat is een stuk ecologischer dan de chemische versie die je bij kruidvat krijgt.

9. Koffiedik tegen mieren

Als laatste is koffieprut ook super tegen mieren en vlooien. De kleine beestjes worden helemaal gedesoriënteerd door de geur van koffie. Met koffieprut kun je dus een storm van mieren voorkomen. Leg de koffiedik op het spoor van de mieren om ze te verstoren en af te stoten uit je huis. Nog meer tips voor ongedierte in huis, kijk dan onze blog ongedierte in huis.

Heb jij nog goede tips voor het gebruik van koffiedik? Laat ze dan vooral horen en wij voegen ze toen aan ons lijstje!

Lees ook:  100ste blog zelfvoorzienend leven - terugblik zelfvoorzienend leven blogs

Koffie is helaas niet een product dat altijd duurzaam en eerlijk wordt geproduceerd, gelukkig heeft simpelduurzaam de lekkerste duurzame en eerlijke koffie voor ons getest!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2023