Appels uit de oven

7 juli 2023
179
warme appels uit de oven recepten

Warme appels uit de oven zijn niet alleen een heerlijk en machtig dessert na een maaltijd, maar ook een geweldig tussendoortje. Vooral in het najaar, wanneer er een overvloed aan verse appels is en de bomen volhangen met sappige appels, is dit recept perfect. Je kunt er geen genoeg van krijgen! Bij ons worden appels tijdens de herfst dagelijks gebruikt in de keuken.

Er zijn talloze manieren om appels in de keuken te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een heerlijke appeltaart. Maar ik bak ook graag appelringen in de koekenpan om te serveren bij zuurkool, of maak suikervrije appelmoes.

Een geweldige aanvulling op dit assortiment zijn de ovenappels. Deze heerlijk warme appels uit de oven zijn gevuld met kaneel, rozijnen en suiker. Ze vormen een heerlijk en machtig dessert na het avondeten, maar zijn ook erg lekker als tussendoortje in de middag.

Geen aluminiumfolie nodig

Voor dit recept voor warme appels uit de oven is het niet nodig om aluminiumfolie te gebruiken. Wil je de appels echter op het rooster van de BBQ roosteren, dan is het raadzaam om elke appel apart in aluminiumfolie te verpakken.

Beste appels voor in de oven

Er zijn veel verschillende appelrassen, maar niet allemaal zijn geschikt om in de oven te gebruiken. Voor dit recept zijn appels zoals Goudrenetten, Braeburn, Lombarts en Jonagold het meest geschikt. Deze appels laten niet te veel vocht los, behouden hun stevigheid en hebben een goede smaak.

Appels uithollen zonder appelboor

Heb je geen appelboor bij de hand? Dan kun je de appels uithollen met behulp van een klein, scherp mesje. Steek het mesje van bovenaf naar beneden door de appel, vlak langs het kroontje. Maak meerdere insnijdingen rondom het kroontje totdat je er helemaal omheen bent. Hierna kun je voorzichtig het kroontje eruit wrikken met het mesje.

Lees ook:  5 Ongedierte bestrijden in de moestuin

Een andere optie is om de appel in vier kwarten te snijden, het kroontje uit elk kwart te verwijderen, ze vervolgens rechtop tegen elkaar aan te zetten en vast te binden met een stukje slagerstouw.

Recept voor warme appels uit de oven

Benodigdheden:

Ingrediënten:

 • 4 appels
 • 20 gram suiker
 • 20 gram rozijnen
 • 2 theelepels kaneel
 • Snufje nootmuskaat

Instructies:

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
 2. Vet een ovenschaal in met bijvoorbeeld reuzel, boter of zonnebloemolie.
 3. Gebruik een appelboor om de kroontjes uit de appels te verwijderen.
 4. Zet de 4 appels in de ovenschaal.
 5. Meng de suiker, rozijnen, kaneel en nootmuskaat in een apart schaaltje.
 6. Vul de appels met het mengsel.
 7. Schuif de ovenschaal in de oven en bak gedurende 20 minuten.
 8. Klaar!

Appels uit de oven als dessert

Deze warme appels zijn heerlijk als nagerecht. Ze zijn van zichzelf al behoorlijk machtig, dus reken op een halve appel per persoon. Serveer de appels met zelfgemaakte pudding en een kleine hoeveelheid boerenjongens.

De combinatie van warme pudding en warme appels uit de oven is ongelooflijk lekker!

Variaties met appels uit de oven

Dit recept biedt volop mogelijkheden om te variëren!

 • Voeg jouw favoriete kruiden toe, zoals een snufje koek- en speculaaskruiden.
 • Steek een kaneelstokje in het midden van elke appel.
 • Leg een klein klontje boter bovenop de appels voordat je ze in de oven plaatst.
 • Vul de appels met een beetje spijs, walnoten of ander gedroogd fruit.
 • Plaats een kruidnagel in het midden van elke appel.

Recept voor warme appel uit de oven

Met dit eenvoudige en smakelijke recept voor warme appels uit de oven geniet je optimaal van het herfstseizoen. Het is een heerlijk dessert na een maaltijd of gewoon als een verwennerij tussendoor. Probeer het nu en ontdek de verrukkelijke combinatie van warme appels, kaneel en rozijnen.

Lees ook:  5 voordelen van kippen houden

Lees ook: zelf mede / honingwijn maken (recept)

© Doepserleven - 2024