In 4 stappen - Mede of honingwijn maken – recept

12 april 2022
2486
mede maken recept

Honingwijn maken - Honingwijn of mede is een alcoholische drank gemaakt van, ja honing. Het is een verfrissende drank die al in de oudheid bestond. Mede is ook makkelijk zelf te maken, veel werk gebeurt vanzelf. Mede noemen ze ook wel de drank van de goden.

Tegenwoordig kom je verschillende soorten honingwijn tegen, en in het oosten van Europa zie je dit ook veel. Het komt voor als dessert wijn, champagne achtige wijn, maar ook als lichte frisse witte wijn.

Om mede te maken, moet het proces wel goed verlopen en hier heb je een aantal materialen en ingrediënten en materialen zoals een waterslot voor nodig. Je kunt er ook voor kiezen om honingwijn te kopen bij een lokale imker of producent. Maar aangezien we hier alles zelf willen doen, gaan we het recept delen om mede of honingwijn te maken.

Honingwijn maken - wat heb je nodig?

Je hebt een aantal ingrediënten en items nodige om mede of honingwijn te maken:

 • Honing en water, dit is de basis ( 3kg honing en 10 liter water)
 • Gist, wijsteenzuur, gistvoeding en sulfiet
 • Wijnflessen met kurken
 • Een glazen Dame Jeanne vat met kurk waar je een waterslot op kunt zetten
 • Een waterslot
 • Een hevel
 • Kunststof vat met schroefdop geschikt voor voeding – bv van 15 liter
 • Ph-sticks – densiteitmeter

Bekijk starterskit wijn maken

honingwijn maken

Stap-voor-stap mede / honingwijn maken

De stappen om mede te maken zijn recht toe recht aan. :

 • Ontsmetten
 • Het maken van het honingmengsel
 • Gistmengsel
 • Het gisten

Stap 1 Ontsmetten: Je begint als eerste met het ontsmetten van het kunststof vat. Dit doe je door een koffielepel sulfiet en een kl wijnsteenzuur mengt met 250 ml water. Je giet het in het vat en schud er goed mee. Laat dit een half uur trekken en giet het vervolgens weg. Maar spoel het daarna niet meer uit.

Lees ook:  Zelfgemaakte pudding recept

Stap 2 Het maken van het honingmengsel: Je mengt 10 liter water met 3kg honing. Om te rekenen hoe sterk je mede wordt, kun je aanhouden: 25 gram honing op 1 liter staat gelijk aan 1% alcohol. 3kg honing / 10 liter = 300 gram honing per liter. 300 gram honing / 25 gram is 12x. Dat betekent dat deze dus op ongeveer 12% alcohol uitkomt. En dat is perfect voor een mede.

Verwarm het mengsel tot ongeveer 40 graden Celsius, zo kan de honing goed oplossen in het water. Laat dit daarna afkoelen. Zorg dat je goed water gebruikt, als het water namelijk te veel kalk bevat of chloor, dan zal dat de gistcellen doden. Kook daarom eerst leidingwater als je dit gaat gebruiken.

Stap 3 Gistmengsel maken: Neem een halve liter van je honingmengsel en los de droge gist hierin op. Voeg vervolgens een eetlepel voedingszout toe en laat dit een aantal uren staan om goed te trekken. Daarna voeg je het gistmengsel weer toe aan de rest en vul vervolgens het kunststof vat. Voeg bij het totaal daarna nog 3 theelepels voedingszouten toe en sluit vervolgens het waterslot.

Laat het gistmengsel ongeveer 10 dagen staan op kamertemperatuur. Het gistingsproces is nu bezig. Na 10 dagen giet je het over in de Dame Jeanne vat en kan het verder gisten zonder zuurstof.

Stap 4 het gisten in Dame Jeanne: De Dame Jeanne sluit je weer met het waterslot en laat je ongeveer 30 dagen verder gisten op kamertemperatuur. Daarna verplaats je het naar een koelere plaats van ongeveer 15 graden. Zo kan de honingwijn verder gisten. Je controleert om de aantal maanden de zuurtegraad en het alcoholpercentage. Na ongeveer 12 maanden is de mede klaar en kan je het afgieten in wijnflessen en deze sluiten met een kurk.

Lees ook:  Zuurkoolspek zelf maken

Lees ook

2 comments on “In 4 stappen - Mede of honingwijn maken – recept”

 1. Goede namiddag,
  hoeveel droge gist gebruikt u op 10 liter?
  Als ik 20 liter wil maken, verdubbel ik dan ook de hoeveelheid droge gist?
  Met dank,
  Paulette

 2. Dag Paulette

  Zelf gebruik ik 2,5g gist per 10 liter.
  Ik werk bijna altijd met een giststarter.
  Laatst een mede opgestart met 5g zonder starter. Werkte als zot.
  De gisten die ik gebruik zijn van Kitzinger. Een zakje van 5g is voldoende tot 50 liter...

  Groet en succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2023