Aquaponics, misschien heb je er wel eens van gehoord of er over gelezen in een boek over duurzaam / zelfvoorzienend leven. Aquaponics is de meest efficiënte methode om groente zoals sla mee te verbouwen, maar ook vis. Dat wordt gedaan door aquacultuur en hydrocultuur te combineren in een gesloten systeem. In onze blog vertellen we je alles over het principe aquaponics.
Wat is aquaponics?
Een aquaponicssysteem is bedoeld om vissen en planten tegelijkertijd te kweken. Vissen produceren door hun ontlasting afvalstoffen die veranderen in ammoniak en nitraten. In hoge mate is dit niet goed voor de vissen, maar in een aquaponicssysteem dienen ze als meststoffen voor de planten. De planten nemen de voedingsstoffen op en zuiveren het water voor de vissen. Daarnaast voegen ze ook nog eens zuurstof toe aan het water. Het is een zeer efficiënte manier om voedsel te kweken.
Hoe werkt een aquaponicssysteem?
Aquaponics komt van zowel aquacultuur als hydrocultuur. Aquacultuur is het telen van vissen of andere dieren op waterbasis. Hydrocultuur is als planten gekweekt worden in een watertank of volledig water. Het concept aquaponics bestaat uit drie stappen.
- De vissen krijgen voedsel en produceren hierdoor afvalstoffen met ammoniak. Het afval van de vissen verspreidt zich in het water. Het water is echter giftig voor vissen, maar zijn belangrijk bij het kweken van planten. Het vuile water met ammoniak wordt door kweekbedden gepompt. Zo hoef je geen kunstmest te gebruiken, maar verzorgen de vissen dit. De planten geven op hun beurt weer zuurstof af aan het water, dat is nodig voor de vissen.
- De bacteriën die in de kweekbedden groeien, helpen onzuiverheden af te breken en zo blijft er stikstof achter. Dit is essentieel voor de planten.
- De plantwortels filteren het water dat nu voedingsstoffen bevat waar de vissen van profiteren. Het water gaat terug naar de watertank met vissen en daarna herhaalt zich de cyclus weer.
Waar uit bestaat een aquaponicssysteem?
Net als de vorige drie stappen, bestaat een aquaponicssysteem ook uit drie essentiële onderdelen.
- de watertank waar de vissen in leven.
- Een kweek/ groeibed waar de planten in groeien.
- Een waterpomp die zorgt dat het water van de tank naar het kweekbed gaat.
Wat heb je nodig?
Vaak kun je hele installaties kant-en-klaar kopen om met aquaponics aan de slag te gaan, maar je kunt het ook zelf maken. Zorg voor een goede waterpomp, een watertank en kweekbedden. Je kunt bv 1 IBC tank gebruiken en de bovenkant / deksel er af halen, dit vormt dan het bed voor de planten. Het overige deel bevat het water voor de vissen. Een goede waterpomp vind je vaak ook makkelijk op bol.com.
Welke groenten en vissen gebruik je bij een aquaponicssysteem?
Je kunt bij aqua-ponics van bijna alle vissen gebruik maken, maar welke ga je kiezen? Je hebt bijvoorbeeld eetbare vissen, maar ook puur alleen om de groente te onderhouden. Denk ook al het soort vis, sommige leven weer in warm water.
Veel groene bladgroente floreren erg goed in aquaponicssystemen. Dit zijn de meest geschikte soorten:
- Sla, kool, bonen, basillicum, tomaten, meloen, erwten, koolrabi, waterkers, pastinaak, komkommer, bloemkool, spinazie, uien, aardbeien,rapen en snijbiet
Wat betreft de vissen zal je een afweging moeten maken voor warm of koud water. Voor koud water systemen kun je de volgende vissen gebruiken:
- Forel, karper, Europese meerval, baars, rietvoorn en de goudvis.
Voor een warm water systeem dien je ook te denken aan de energie die nodig is om het water warm te houden. Maar het voordeel hiervan is dat je een snellere oogst hebt. Een aantal warm water vissen:
- Afrikaanse meerval, tilapia, zilverbaars, omegabaars, barramundi en de graskarper.
De voordelen van aquaponics
Werken met een aquaponicssysteem is een unieke en zeer groene manier om voedsel te verbouwen. dat komt omdat de enige energie die het nodig heeft elektrisch is. En dat kun je gemakkelijk halen uit de zon, wind of waterkracht.
Verder gebruiken aqua-ponics maar minimaal water. Ze verbruiken zelf maar 10% tov reguliere landbouw. Je laat het water namelijk circuleren en het zuivert zich. Met een goed systeem kun je het hele jaar door je eigen groente en vis houden.
Tevens produceert een aquaponicsysteem minstens 10 keer meer groente in een gelijke ruimte als de traditionele landbouw.
Nog een aantal mooie voordelen:
- Het vermindert het energieverbruik voor het kweken en oogsten van je eigen voedsel. Dit betekent dus minder CO2 uitstoot.
- Geen kunstmatige chemicaliën.
- Gemakkelijk zelf te maken.
- Geen last van onkruid
- Ze bestaan in alle afmetingen.
- Geen vervoer naar de winkel voor je eigen groente en vis.
- Het kan zowel binnen als buiten gebruikt worden.
Maar er zijn ook een aantal nadelen aan een aqua-ponicssysteem:
- Je kunt een beperkt aantal vissen houden.
- De kosten voor het voer van de vissen kan hoog oplopen als je meer vissen krijgt.
- Je bent beperkt door de grote van de tank.
- Technische problemen komen voor.
- Soms ben je afhankelijk van de weersomstandigheden en dien je het systeem aan te passen.
- De pH-waarde is belangrijk om goed op peil te houden.
Wat kost een aquaponicssysteem?
De kosten voor een aquaponicssysteem liggen best laag. Een binnenhuis systeem kan je makkelijk met onderdelen van bol.com en dan hoef je niet eens het huis uit. Maar pak er zeker ook een aantal gebruiksaanwijzingen bij om je te helpen met de onderdelen die jij nodig hebt. Ook is het kostenplaatje afhankelijk van de grootte.
Een toekomst met aquaponics
Door de snelle groei van de bevolking, zal tegen 2050 ongeveer 80% van de bevolking in stedelijke gebieden wonen. Om al deze mensen te kunnen voorzien in hun voedsel, is het herstructureren van onze landbouw erg belangrijk. Systemen als aquaponics zullen dan uiterst belangrijk zijn.
De systemen zijn nu al zeer populair bij mensen die zich willen focussen op zelfvoorzienend en duurzaam leven.