Artisjok kweken zaaien en oogsten

31 juli 2023
99
artisjok kweken

Welkom in de prachtige wereld van artisjokken! Artisjokken, Cynara scolymus, zijn fascinerende en heerlijke groenten die al eeuwenlang worden geteeld. In dit artikel gaan we het hebben over artisjok kweken, van het zaaien van de zaden tot het oogsten van deze heerlijke groente. Dus, stroop je mouwen op, trek je tuinhandschoenen aan en laten we beginnen!

Het begrijpen van Artisjokken

Voordat we beginnen met het kweken van artisjokken, is het belangrijk om de plant te begrijpen. Artisjokken behoren tot de distelfamilie en staan bekend om hun grote, eetbare bloemknoppen. Deze knoppen, ook wel "harten" genoemd, zijn het deel van de plant dat we graag consumeren. Artisjokken zijn rijk aan voedingsstoffen en hebben een heerlijke, nootachtige smaak.

De bodem voorbereiden voor het zaaien van artisjokken

Artisjokken gedijen goed in goed doorlatende en vruchtbare bodems. Voordat je gaat zaaien, moet je de grond goed voorbereiden. Verwijder onkruid en stenen en verbeter de bodem met compost of organische meststoffen. Zorg ervoor dat de grond voldoende vochtig is, maar niet te nat.

artisjokplant

Standplaats/locatie artisjok plant

Artisjokken zijn sterke planten die goed kunnen gedijen in lichte tot matige vorst. Ze zijn echter niet bestand tegen strenge vorst, dus bij strenge winters, is het verstandig om wat bescherming te bieden. Denk aan het bedekken van de planten met een dikke laag stro of het verplaatsen van potten naar een beschutte plek.

De ideale locatie voor artisjokken is een plekje in de halfschaduw. Deze planten hebben niet graag te veel direct zonlicht, vooral niet tijdens de heetste uren van de dag. Kies een plaats in je tuin waar ze voldoende licht krijgen, maar ook wat beschutting hebben tegen de felle zon.

Lees ook:  Bodemleven, wat is het en 7 tips hoe je het kan verbeteren

Het zaaien van artisjok zaden

Het zaaien van artisjokzaden kan het beste gebeuren in de lente, wanneer de temperaturen beginnen te stijgen, april tot mei. Voorzaaien onder glas kan vanaf februari tot maart, dit geeft je voorsprong en dan is er kans dat je hetzelfde jaar nog bloei hebt. Plant de zaden ongeveer 1 tot 2 centimeter diep in de grond en houd een ruimte van ongeveer 45 centimeter tussen elke plant. Artisjokken hebben wat ruimte nodig om goed te kunnen groeien.

Verzorging van artisjok

Het verzorgen van artisjokplanten is essentieel om gezonde en weelderige planten te laten groeien. Enkele belangrijke aspecten van de verzorging zijn:

  • Bewatering: Artisjokken hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet verzadigd.
  • Bemesting: Artisjokken worden erg groot en groeien snel, dit betekent dat ze een bodem nodig hebben met voldoende voeding. Voeg regelmatig mulch en compost toe aan de artisjokplant voor de beste resultaten.
  • Snoeien: Verwijder dode bladeren en bloemstengels om de plant gezond te houden.

Lees ook 10 Meest voorkomende compost problemen en hoe je dit kunt oplossen

artisjok-kweken

Omgaan met veelvoorkomende plagen en ziekten bij artisjok kweken

Net als andere planten kunnen artisjokken worden aangetast door plagen en ziekten. Enkele veelvoorkomende problemen zijn bladluizen, slakken en meeldauw. Het is belangrijk om regelmatig de planten te inspecteren en indien nodig passende maatregelen te treffen, zoals brandnetelgier maken om plagen en ziekten onder controle te houden.

Artisjokken oogsten

Het oogsten van artisjokken is een lonende ervaring. Wanneer de bloemknoppen groot genoeg zijn, kunnen ze worden geoogst. Snijd de knoppen af met een scherp mes, laat een stukje steel eraan zitten voor een betere presentatie.

Lees ook:  Een medicinale kruidentuin

Combinatieteelt en wisselteelt artisjok kweken

Artisjok kweken kan een waar genot zijn in je tuin. Om een gezonde en productieve artisjoktuin te creëren, is het belangrijk om te kijken naar de juiste combinatieteelt en wisselteelt methoden.

Artisjokken worden traditioneel vaak in rijen gekweekt, maar door slim gebruik te maken van combinatieteelt, kun je nog betere resultaten behalen. Combinatieteelt is het principe waarbij bepaalde planten naast elkaar worden gekweekt omdat ze elkaar positief beïnvloeden. Voor artisjokken zijn er verschillende goede buren die je kunt overwegen.

Een uitstekende combinatie voor artisjokken kweken van doperwten, kapucijners, linzen, maïs, pronkbonen en slabonen in de buurt. Deze planten helpen elkaar door bijvoorbeeld nuttige insecten aan te trekken, de bodemkwaliteit te verbeteren of schaduw te bieden aan elkaar wanneer nodig. Het resultaat is een gezond ecosysteem waarin je artisjokken optimaal kunnen gedijen.

Wat betreft wisselteelt, hoef je je bij artisjok kweken niet te veel zorgen te maken. Artisjokken zijn niet veeleisend als het gaat om de planten waarmee ze worden afgewisseld. Je kunt dus vrijelijk experimenteren met verschillende gewassen in je tuin zonder je al te veel zorgen te maken over conflicterende planten.

Een belangrijk aspect van succesvol artisjok kweken is het zorgen voor een goede bodemstructuur en voedingsstoffen. Zorg ervoor dat je de bodem regelmatig verbetert met compost en goed verteerde mest. Artisjokken hebben een rijke voedingsbodem nodig om gezonde en stevige planten te ontwikkelen.

Lees ook:

Lees ook:  In 6 stappen snel een kweekkas bouwen!
© Doepserleven - 2024