5 Verschillende spinazie soorten in de moestuin

9 september 2022
1440
soorten spinazie

Spinazie is zeker een favoriet in onze keuken én moestuin. Je kunt het in ontzettend veel gerechten gebruiken en je kunt meerdere malen oogsten in één seizoen! We hebben het al eens gehad over waterspinazie, maar er zijn nog meer soorten spinazie die je kunt kweken in je moestuin. Laten we eens gaan kijken naar 5 verschillende spinazie soorten voor in de moestuin.

Rondzadige spinazie en scherpzadige spinazie, wat is het verschil?

Voordat we het gaan hebben over 5 soorten spinazie zijn er ook nog twee soorten spinazie zaden, namelijk ronde en scherpe.

Rond zadige spinazie hebben meer tijd nodig dan scherpzadige spinazie soorten en zijn daarom beter om in de warme maanden te oogsten.

De scherpzadige spinazie rassen zijn dan ook meestal sneller klaar en ideaal voor vroege teelt.

Kaukasische spinazie (rankspinazie) – Meerjarige spinazie soort

Kaukasische spinazie is de algemene naam voor Hablitzia tamnoides, een superfijne meerjarige eetbare plant die graag klimt in de schaduw. De smaak is iets milder dan de smaak van spinazie uit de winkel.

Het fijne aan rankspinazie is dat het tot ongeveer -30°C kan overleven en dat betekent dat het in ons klimaat gemakkelijk kan overleven.

Kaukasische spinazie staat graag op schaduw of halfschaduw met een vochtvasthoudende maar niet drassige bodem. Het is een klim plant die de nodige ondersteuning nodig heeft zoals bonenstokken, latwerk, een boom of latwerk.

Als je veel spinazie wilt gaan oogsten kun je het beste uitgaan van één plant per persoon. Zorg er bij het planten voor dat je ongeveer 60 cm ruimte tussen de planten laat.

Lees ook:  Combinatieteelt - Goede en slechte buren - lijst

In het vroege voorjaar zullen bladknoppen verschijnen. Als de plant goed gevestigd is kunnen sommige van deze bladknoppen worden geoogst als ze ongeveer 10 cm zijn. Later kun je de bladeren van de toppen van de jonge scheuten oogsten. Je kunt deze zoals spinazie rauw eten in een salade of koken in een heerlijke maaltijd. De jonge bloemtrossen zijn trouwens ook erg lekker!

Lees ook 10 beste vaste moestuinplanten – eetbare vaste planten

spinazie soorten

Wilde spinazie - Bloomsdale long standing spinazie

Bloomsdale long standing spinazie produceert middelgrote tot grote bladeren met een ovale tot schoppenachtige vorm met stompe, gebogen uiteinden en gelijkmatige randen. De aardse nootachtige zoete smaak van deze spinazie soort geven veel gerechten een smaak boost.

Zaai wilde spinazie zodra de grond bewerkt kan worden in rijen direct in de volle grond. Plaats elke 5 cm een zaadje en dun de planten uit zodra ze ongeveer 3 cm lang zijn. Deze blaadjes kun je heerlijk in salade gebruiken.

Oogst de wilde spinazie voordat de bloemstengels zich vormen. Let erop dat Bloomsdale spinazie genoeg te drinken krijgt. Je kunt deze het beste in de lente oogsten en in de herfst nogmaals, zorg er dus voor dat je in de late zomer een tweede keer zaait voor een herfst oogst.

Rode tuinmelde – vergeten groente

Rode tuinmelde is niet alleen een hele mooie plant, maar ook nog eens heerlijk om te eten. Rode tuinmelde is een variant van een andere vergeten groente, namelijk tuinmelde. Deze plant is familie van de spinazie en smaakt er ook naar.

Lees ook:  Teeltproblemen Ziekte en plagen

Het is een gemakkelijk te kweken plant want deze houdt, in tegendeel tot spinazie erg van de zomermaanden en je kunt deze blijven oogsten, zelfs nadat deze is doorgeschoten!

Laat de zaden zo lang mogelijk aan de plant rijpen en drogen, knip vervolgens de hele top eraf en schud de zaadjes uit, zo kun je deze vanaf maart gewoon weer zaaien!

Winterreuzen spinazie

De winterreus spinazie kan uitzonderlijk goed tegen de kou. Vanaf de herfst tot de late lente kun je genieten van de heerlijke sappige bladeren. Je kunt deze elke winter gemakkelijk onbedekt in de tuin laten staan en de winterreus zal overleven!

Zaai winterreuzen spinazie van maart tot mei en nogmaals van augustus tot september in kleine gleufjes van 2cm diep, met 30 cm tussen de rijen. Dun ze vervolgens uit tot er minimaal 15 cm ruimte tussen de planten is. Zaai vervolgens elke maand bij om zo lang mogelijk te kunnen genieten van deze heerlijke spinazie soort.

soorten spinazie

Nieuw Zeelandse spinazie

Ondanks de naam is Nieuw-Zeelandse spinazie eigenlijk helemaal geen spinazie, maar smaakt het hetzelfde en kan het in recepten op dezelfde manier worden gekookt. Ook is het, in tegenstelling tot spinazie, een warmte minnende plant die vorstgevoelig is. Dus wanneer de lentespinazie opschiet en voordat de herfstspinazie wordt geplant, kan Nieuw-Zeelandse spinazie de leegte vullen en de hele zomer groeien.

Zaai nieuw zeelandse spinazie direct in de tuin na ijsheiligen of later (als er echt geen vorst meer komt). Je kunt er ook voor kiezen om al twee of drie weken eerder binnen te zaaien, zodat je ze na de laatste vorst kunt uitplanten. Kweek één plant per gezinslid. Nieuw zeelandse spinazie staat graag in de volle zon.

Lees ook:  Moestuinkalender: Moestuin in juli

Lees ook Waterspinazie, wat is het en hoe kweek je het? + recept!

© Doepserleven - 2024