Ecodorpen - wat is het?

19 januari 2023
485
ecodorpen

Het is geen geheim dat het milieu er in veel delen van de wereld steeds slechter aan toe is. Het is de verantwoordelijkheid van iedereen om toe te zien dat de planeet waarop we leven beter wordt gehouden. Er zijn een aantal stappen die iedereen kan ondernemen om hun milieu te verbeteren. Eén van de meest effectieve manieren is om ecodorpen te bouwen. Maar wat is precies een ecodorp en hoe kunnen ze helpen de planeet te beschermen?

Wat is een ecodorp?

Een ecodorp is een relatief klein stadscentrum dat is ontworpen rond duurzame en ecologisch verantwoorde principes. De bewoners van een ecodorp hebben een milieuvriendelijke en autonome levensstijl, waarbij zij zich zoveel mogelijk bewegen in een kringloop met de omgeving. Ecodorpen zijn meestal gemeenschappen zonder winkels of andere externe handelszaken. In plaats daarvan maken de bewoners gebruik van interne oplossingen, waaronder het onderling handelen met elkaar. Een ecodorp leeft erg zelfvoorzienend

Geschiedenis van ecodorpen

De pioniers van het ecodorp beweging begonnen in de begindagen van de moderne milieubeweging in de jaren 1960. In die tijd begonnen een aantal politiek geëngageerde mensen met de bouw van gesloten milieuvriendelijke gemeenschappen in het hele land. Dit werd bekend als de ecovillage beweging, die een krachtig aandringen op tamelijk autonome, duurzame levenservaringen maakte.

Deze eerste ecovillage beweging heeft de ontwikkeling van ecodorpen versneld, met meer en meer bewegingen in meer landen. Tegenwoordig zijn er wereldwijd meer dan 2.000 ecodorpen wereldwijd, met meer dan 100 in het Verenigd Koninkrijk alleen.

Findhorn Ecovillage is gelegen in het vissersdorp Findhorn in Schotland, en is echt een echt voorbeeld van een ecodorp. Het Dorp is al sinds 1962 actief en is gebouwd om een model te creëren van duurzaam leven. Ze gebruiken duurzame energiebronnen, zoals de wind en de zon, om hun elektrische energie te leveren en hebben ook een kern van biologisch landbouw langs de omliggende omliggende omgeving.

Lees ook:  Snel en makkelijk recept voor je eigen broodjes

Belangrijkste kenmerken van een ecodorp

1. Hergebruik en energie-efficiëntie – Ecodorpen hebben meestal investeringen in energie-efficiëntie gedaan, waaronder het gebruik van recyclestoffen, hernieuwbare energiebronnen en energiebesparende technologieën.

2. Natuurbescherming – Hoewel ecodorpen klein zijn, investeren ze meestal veel tijd en geld in de bescherming van de lokale natuur.

3. Gemeenschap gericht – Omdat ecodorpen kleine gemeenschappen zijn, stellen bewoners sociale verantwoordelijkheid en samenwerking voorop.

4. Gedeelde resources – Ecodorpen hebben een gedeeld, collectief bezit van de resources die zij gebruiken. Bijvoorbeeld, in plaats van een auto te bezitten, geldt investering in collectieve vervoersmiddelen zoals treinen of bussen, die door iedereen worden gedeeld.

Ecodorpen in Nederland

Ecodorpen zijn erg gaaf om te bezoeken. Ze zijn een koop stukje levenskunst in Nederland. Ecodorpen zijn gemeenschappen die door bewustwording een steeds betere leefomgeving proberen te creëren. Ze geloven in het verantwoordelijk beheer van hun stukje aarde door middel van zelfvoorziening, het klein houden van hun milieu-impact en het streven naar duurzaamheid.

In Nederland hebben we een aantal bijzondere ecodorpen die je kunt bezoeken, waaronder de volgende:

Ecodorp boekel

Ecodorp Boekel is een voorbeeldige stap op weg naar een duurzame toekomst. Het krijgt veel aandacht vanuit Europa, het nationale niveau en Noord-Brabant. Wetenschappers en politici volgen het nauwlettend. Het dorp toont aan dat er ook andere, meer ecologische oplossingen zijn.

Wanneer het ecodorp klaar is zal het bestaan uit 30 ecologische huurwoningen, 6 mantelzorgwoningen, een buurthuis, een voorzaaide van voedsel en energie, alsook ecologisch verantwoorde waterzuivering. Het is een inspirerend project waar de inwoners van kunnen leren hoe zij zelf deel kunnen uitmaken van een duurzamere samenleving. Ecodorp Boekel is een hoopvol gebaar naar een groene toekomst.

Lees ook:  Zelf limoncello maken

Ecodorp Oosterwold

In Oosterwold, een klein dorpje midden in de Randstad, kan je vanaf 2018 wonen in een vrijstaand houten huis met een grote tuin waar je veel privacy hebt. Met veel ruimte om samen te wonen, te spelen en je eigen eten te verbouwen. Het dorpje ligt tussen Almere en het Gooi en is amper een half uur rijden van Utrecht en Amsterdam. De locatie ligt tegenover een golfbaan met een groen uitzicht. Bovendien liggen op minder dan 1 kilometer afstand allerlei faciliteiten zoals kinderopvang, basisschool en een koffietentje. Ook het natuurgebied het Waterlandse Bos is op nog geen twee kilometer afstand, met daarin tevens een biologische boerderij met een biologische boerenmarkt.

© Doepserleven - 2024