Een regenwaterput plaatsen en gebruiken (recuperatie) - 60% besparen

31 augustus 2022
746
regenwaterput gebruiken

Sinds de droogte, is de interesse om regenwater te gebruiken gigantisch gestegen. Niet gek ook, want de prijzen voor water worden ook duurder en het is toch zonde om met goed drinkwater je planten te sproeien. Om dit soort dingen te doen, kun je regenwater hergebruiken. Dat doe je door een regenwaterput te plaatsen en deze aan je dak te koppelen.

En wist je dat in België een regenwaterput bij nieuwbouw zelfs verplicht is. Regenwater hergebruiken is goed voor je portemonnee, je ecologische voetafdruk en de planten. Maar je wordt er ook een stuk meer zelfvoorzienend door.

Waterverbruik

Een normaal gezin van 4 personen verbruikt jaarlijks ongeveer 200m³ aan drinkwater. De helft van dit verbruik kun je vervangen door te werken met regenwaterrecuperatie.  Als je kijkt naar het gemiddeld dagelijks verbruik dan zal je zien wat je kunt vervangen:

 • Douchen: bijna 50 liter per dag
 • Toilet: 35 liter per dag (vervangbaar met regenwater)
 • Wasmachine: 15 liter per dag (vervangbaar met regenwater)
 • Wastafel: 5 liter
 • Afwasmachine: 2,5 liter
 • Drinken: 2 liter
 • Koken: bijna 2liter

Regenwater kan je ook gebruik om je auto mee te wassen of de planten water te gegeven. Op heel wat plekken kun je dus besparen. Je kunt zelf bijna 60% drinkwater besparen door gebruik te maken van regenwater.

Daarnaast bevat regenwater minder kalk dan drinkwater en dit is dus beter voor je wasmachine, de kleding en je planten. Door de lage hoeveelheid kalk heb je ook minder wasproduct nodig. Het draagt dus erg bij aan het huishouden.

Maar ook met zware regenval, als iedereen een waterput zou hebben, zou het riool een stuk minder belast zijn en hebben we minder last van extreme wateroverlast.

Regenwater hergebruiken is dus slim en dat doe je met een regenwaterrecuperatiesysteem. Het systeem bestaat uit een pomp met drukcontrole, een bijvulsysteem, een filtersysteem en omschakelaar. De filter is nodig om het ook voor de wasmachine te gebruiken.  

regenwaterput

Hoe werkt een regenwatersysteem

De werking van een regenwaterput en pompsysteem is simpel. Het regenwater van je dak wordt opgevangen in een waterdichte tank, dit wordt ook wel de regenwaterput genoemd. Via een dompelpomp of een hydrofoor pomp, trek je het water uit de regenwaterput het huis binnen. Hier zal het via een filter lopen om het water te ontdoen van vuiligheid. Binnen leg je een tweede watercircuit aan voor de WC, wasmachine en eventuele buitenkranen. Vervolgens sluit je de waterpomp aan op dit systeem.

Lees ook:  De 7 beste petroleumkachels 2024

Daarnaast plaats je een overschakelsysteem. Want als de regenwaterput leeg is, zal het moeten overschakelen op leidingwater.

Een regenwaterput koppel je ook aan een infiltratiemogelijkheid. Dit kan een infiltratie of zinkput zijn, maar kan ook het riool aan de straat zijn. Als het systeem dan vol is, loopt het netjes over in de infiltratieput of het riool.

Waar moet je opletten bij regenwater gebruiken?

 • Als je een nieuwhuis gaat bouwen, kun je vanaf het begin rekening houden met het tweede watercircuit. Ga je een bestaand huis gebruiken, dan zal je vaak nog wat aanpassingen moeten doen om het systeem aan te sluiten op de WC en wasmachine.
 • Regenwater is zuur en zacht. Zacht water heeft een voordeel, je hoeft er minder wasmiddel bij te gebruiken. Terwijl zuurwater de metalen leidingen aantast. Let daarom goed op welk materiaal je gebruikt voor het regenwatersysteem.
 • Zet bij alle water aftappunten een sticker met de tekst “geen drinkwater”. Zo voorkom je problemen.
 • Let op met richtlijnen en voorschriften. Het kan zijn dat het drinkwater gekeurd dient te worden.

Wat kost een regenwatersysteem?

De prijs van een regenwatersysteem bestaat uit drie factoren:

 • De tank/ put en het soort materiaal
 • De pomp
 • De filter

Voor de tank dien je gemiddeld rekening te houden met 1000 tot 3000 euro. Dit is erg afhankelijk van de grootte en het materiaal. Beton is goedkoper. Denk ook aan de kosten voor de afgraving. Ga je dit zelf doen? Dan is kunststof gemakkelijker plaatsen, maar ook weer duurder.

De pomp is hangt af van de aanvoerdiepte en de druk en het aantal aftappunten. Voor zo’n systeem moet je denken aan  €500 tot €1000,- euro. Een dompelpomp is vaak duurder.

Vervolgens het filtersysteem. Dit kost ongeveer €200,- tot €300,-

Voorfilter

Hoe schoner het water in je regenwaterput komt, hoe beter. Want dit zorgt dat het water minder verkleurt en geuroverlast veroorzaakt. Maar ook voorstoppingen voorkom je hiermee. Daarom is het water filteren erg belangrijk. Er zijn drie plekken waar je het water kan filteren:

 • De eerste filter is voordat het water de put inkomt. Zo voorkom je grote vuiligheid en hoef je de put ook minder snel schoon te maken. Dit doe je door de dakgoten goed schoon te houden en een raster te plaatsen waar het water wegloopt. Je kunt ook een filter plaatsen bij het punt waar het water de put bereikt. Dit doen ze vaak door een rooster te plaatsen bij het openingspunt. Zo kun je het ook gemakkelijk schoonmaken
 • De tweede filter is bij het aanzuigen van het water. Je plaatst een kleine filter bij de aanzuigslang. Zo voorkom je dat grote stukken mee de pomp in gaan. Zo is het water voldoende schoon om de wc mee te spoelen.
 • De derde plek is bij de pomp. Dit zijn filters die na de pomp komen en bevatten een actieve koolfilter en een fijnfilter. Dit haalt kleine stukjes uit het water en zorgt dat de kleur en geur wordt geabsorbeerd. Deze filters vragen wel onderhoud en vervanging. Maar je kunt het water nu goed gebruiken voor de wasmachine.
Lees ook:  Airco als verwarming gebruiken met zonnepanelen

Tot slot zijn er nog mogelijkheden om met omgekeerde osmose en UV filters te werken. Zo is het water nog schoner. Voor de eerder genoemde dingen is dit echter niet nodig. Maar drinken en wassen blijft een risico met regenwater. Als je dit wilt doen, moet je dit echt door een specialist laten doen.

regenwaterfilter

Aansluiting van het dak

Het regenwater dat van je dak de put in komt, moet hier rustig in terechtkomen. Als dit niet zo is, dan zal vuiligheid juist gaan opspoelen. Dat komt door de sliblaag die op de bodem ligt. Zorg dat het einde een bocht maakt van 180 graden. Zo komt het water een stuk rustiger in de put terecht.

De regenwaterput

Een regenwaterput kun je krijgen in verschillende soorten en maten. De twee soorten zijn beton en kunststof. Beide hebben voor en nadelen. Het voordeel van beton is dat deze een stuk goedkoper is in aanschaf, bijna de helft van een kunst regenwaterput. Maar kunststof gaat dan weer langer mee. Waar beton na een tiental jaar al ‘afgeschreven’ is. Ook is een kunststof tank veel gemakkelijker om te plaatsen. Dit kun je prima zelf verplaatsen naar het gat waar de regenwaterput moet komen.

Qua formaat krijg je deze opslagtanks in verschillende soorten, van 1000 a 2000 liter tot 10 en soms zelf 15 duizend liter!

Overloop van je regenwater

Vaak valt er in periodes meer water dan dat jij gebruikt. Om te zorgen dat je regenwaterput niet constant vol zit, moet je een overloop gebruiken. Hierbij kun je kiezen voor een infiltratieput of een aansluiting op het riool.

Lees ook:  Zelfvoorzienend leven op een klein stuk grond

Regenwaterpomp

De pomp bij je regenwaterrecuperatiesysteem zorgt ervoor dat het water van je put naar het juiste punt in of buiten huis komt. Er zijn verschillende soorten regenwaterpompen te verkrijgen. Denk bijvoorbeeld aan een dompelpomp of een hydrofoorpomp. Afhankelijk van de aanvoerdiepte, moet je kijken naar de juiste pomp. Een hydrofoorpomp kan juist minder goed diepwater oppompen.

Daarnaast is een droogloopbeveiliging erg belangrijk. Want als het water leegstaat, wil je niet dat de pomp blijft werken. Zo gaat de pomp namelijk sneller kapot. Dit doe je door gebruik te maken van een vlotter.

Op basis van de diepte, de lengte en het hoeveelheid waterpunten, kun je een keuze maken welke pomp past. Maar ook de locatie waar je de pomp gaat zetten, moet de pomp stil zijn? Of mag deze geluid maken?

Bijvulsysteem of afsluitsysteem

Als het een langere periode droog is, en je gebruikt de waterput ook in het huis, dan kan het zijn dat de put leeg komt te staan. Op dat moment dient het systeem over te schakelen op leidingwater zodat jij water blijft hebben en de pomp niet kapot gaat.

Je kunt de put handmatig bijvullen met een tuinslang (zorg dat de slang niet in het water hangt) of door gebruik te maken van een overschakelsysteem dat automatisch werkt.

 Hoe groot moet de regenwaterput zijn?

De grootte van een regenwaterput is afhankelijk van meerdere zaken. Je wilt niet een te kleine put, want anders zijn de kosten te duur en schakel je nog te vaak over op leidingwater. Zo duurt het langer om terug te verdienen. Denk hierbij ook aan het dakoppervlak en de hoeveelheid die je daarmee kan opvangen.

Let op de volgende drie factoren:

 • Het gebruiksdebiet
 • Het dakoppervlakte. Vaak rond de 700 a 800 liter per m² per jaar
 • Het gemiddelde percentage leegstand van de reenwaterput.
© Doepserleven - 2024