Het Doepserhuis 2.0 - Zelfvoorzienend huis en projecten

6 december 2021
562
zelfvoorzienend huis projecten

We hebben al veel gedaan in ons tijdelijk bosbuisje, we hebben veel geleerd en gedaan. Maar we wisten dat het tijdelijk was. In onze blog over het avontuur vertellen we meer over de situatie. Maar nu we aan het oriënteren zijn naar een vaste woning met een groter stuk grond, komen ook weer tal van ideeën die we dan eindelijk wel kunnen toepassen. Want alles wat we nu doen is helaas tijdelijk. En hoe graag we ook willen, het is nu niet verstandig om bepaalde dingen te doen. Lees ook de blog over Ons avontuur over het begin.

We willen jullie graag meenemen in onze lijst van projecten die we al hebben opgeschreven om te doen in ons Doepserhuis 2.0. Sommige hebben we al gedaan op de Brunssummerheide en daar hebben we weer van geleerd, tijd om het dan dus nog beter te doen. Tevens is deze blog ook weer handig voor ons zodat we een afvinklijst hebben.

Binnenshuis projecten

Naast het opfrissen van de woning( waarschijnlijk de keuken en badkamer vervangen, verven etc.) Zijn er nog tal van projecten die we willen doen om zo meer zelfvoorzienend te kunnen leven

 • Een voorraadkelder inrichten
  Zo kunnen we alle zelfgemaakte gerechten goed en netjes opslaan. Ook hebben we nog tal van ideeën wat we willen proberen en deze kunnen we dan goed bewaren. Denk bv aan vlierbessensap, mede, wijn etc.
 • Zonnepanelen met in de toekomst accu's
  Zo kunnen we onze energierekening verlagen en op de lange termijn als accu's een stuk betaalbaarder zijn kunnen we off grid gaan. Lees ook Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om zelfvoorzienend te zijn?
 • Warmtepomp integreren
  In België werken ze vooral met mazout om het huis te verwarmen. Hier zullen we nog gebruik van maken, aangezien dit ook al off grid is. Maar dit zal in de toekomst vernieuwd moeten worden en dan kiezen we voor een warmtepomp.
 • Grondwaterpomp
  Om een deel van het water te kunnen beperken, willen we graag gebruikmaken van een grondwaterpomp. Deze kunnen we op termijn ook nog uitbouwen met een zandfilter en een omgekeerd osmose waterfiltersysteem. Zo kunnen we het grondwater veilig gebruiken.
 • Pellet en houtkachel verbonden aan de CV
  Momenteel hebben we ook al een houtkachel, deze gaan we zeker meenemen en al ons hout ook. Maar een palletkachel is een stuk zuiniger. Hierbij willen we het systeem koppelen met onze CV. Zo kunnen we de warmte goed verspreiden en het hele huis verwarmen.
 • Isoleren
  Om de energierekening laag te houden en ons stoken zo efficiënt mogelijk, zullen we veel aandacht besteden aan het isoleren van de woning. Door de zolder te isoleren, tochtstrip te gebruiken, rolluiken en gordijnen en de muren te isoleren, kunnen we het verlies van warmte beperken.
 • Een goede werkplaats inrichten
  Bij het Doepserleven hoort veel bouwen en knutselen. Nu missen we een echte werkplaats met werkbank en werken we veel buiten op de tafel en improviseren we. In het nieuwe Doepserhuis zullen we een fijne werkplek bouwen. Want daar zal veel beginnen van onze nieuwe projecten.
 • Wanneer de oude veranda er is, deze gebruiken als binnen voorkweekplaats. Deze krijgt vaak veel zonlicht en is de ideale plaats om voor te kweken. Zo overleven de plantjes het buiten een stuk beter.

Lees ook:  Zelfvoorzienend leven in een gemeenschap

Buitenprojecten

Het zelfvoorzienende leven gebeurt veel in de keuken en tuin. Daarom dat de buitenprojecten absoluut niet vergeten mogen worden. Daarnaast zullen we onderaan nog wat keukenprojecten benoemen. Maar voor nu even flink wat buitenprojecten, die we opnieuw zullen doen of voor de eerste keer gaan proberen.

 • Omheinen
  Omdat we honden hebben en de dieren ook al vaker los zijn, moeten we ons perceel goed gaan omheinen. Hiervoor zullen we hekken gaan gebruiken in combinatie mat struiken en boompjes. Ook zullen de diverse dierenverblijven afgezet moeten worden. Nu lopen ze veel los, maar daar willen we straks juist specifieke rennen maken voor de dieren. Zo trappen de kippen bv niet de hele tuin plat. De tuin zal dan ook verdeeld worden in een kweekdeel, een dierendeel met diverse rennen en verblijven en een deel voor ons om ook van te kunnen genieten.
 • Regenwateropslag
  Een tuin, dieren en moestuin hebben veel water nodig. En het is zonde om kraanwater te gebruiken. We zullen daarom een aantal 1000liter containers neerzetten om regenwater op te vangen.
 • Vijver
  Dit geeft een heerlijk gevoel bij de wandeling door de tuin en in de zomer is dit heerlijk genieten. Hier zullen we zeker weer een plekje voor vinden en de vijver zijn ding laten doen.
 • Kippenverblijf en ren.
  De kippen maken er nu vaak zooitje van, dus nu willen we een apart verblijf maken zodat de kippen daar hun ding kunnen doen. Dit zullen we wel een stukje gaan rouleren, zodat ze niet altijd op dezelfde plek zitten. Daarnaast gaan we werken met een verplaatsbare ren, zodat ze ook op andere plekken (gecontroleerd) kunnen scharrelen.
 • Konijnenverblijf en ren
  De konijnen hebben nu hun eigen ren, maar lopen veel van de tijd los. Alleen breken ze iets sneller uit en gaan ze overal naar toe. Dit willen we iets meer in de hand hebben en ze een fijne grote ren geven.
  Lees ook Konijnen houden, hoeveel ruimte hebben ze nodig? Wat zijn de voordelen van een konijn?
 • Eenden verblijf met vijver
  Als we straks meer grond hebben en ergens permanent zitten kunnen we gemakkelijk eenden pakken. Hiervoor willen we ook een ren bouwen met vijvertje en verblijf. Of het eenden of ganzen worden? Dat weten we nog niet. Maar daar zullen we ons dan op gaan oriënteren.
 • Composthoek met drie compostbakken
  Nu hebben we 2 compostplekken, een kleintje voor keukenafval en een uit de hardgelopen hoek met bladeren en tuinafval. Hiervoor willen we straks drie stevige bakken bouwen die we kunnen wisselen.
 • Schuur bouwen
  Nu hebben we al een oud tuinhuisje en deze hebben straks zeker weer nodig. Hier zullen we het tuingereedschap opslaan, het voer voor de dieren en een plek maken voor het hooi en de houtopslag.
 • Moestuin maken met verhoogde kweekbedden
  Afgelopen jaar in het bos hebben we veel geleerd en het seizoen was slecht, de grond was uitgeput en er zaten veel ongedierte. Tijd om het beter te doen! De moestuin zullen we weer volgens de goede buren slechte buren regel invullen en gaan het meerjarenplan uitwerken om goed te rouleren. Daarnaast zullen we het heel duidelijk opdelen in bedden met afscheidingen gaan we weer werken met verhoogde kweekbedden
 • Medicinale kruidentuin nabij het huis
  Een medicinale kruidentuin is niet te vergeten. Gemakkelijk en goed aan te leggen. Dit zullen we dicht bij het huis zetten zodat we altijd snel bij kunnen.
  Lees ook Een medicinale kruidentuin
 • Kweekkas bouwen
  We hadden dit idee al deels uitgevoerd met onze moestuin, maar we hebben hier ook wel weer wat van geleerd en dit gaan dan ook weer toepassen. Een idee is ook om een ondergrondse kweekkas te maken. Zo blijft de warmte ook goed in de aarde.
  Lees ook Zelf een kweekkas bouwen
 • Fruitbomen en struiken planten
  Dit zal een mooie toevoeging zijn aan het perceel en naast dat je een boom hebt, levert dit ook fruit op. En de dieren kunnen hier ook heerlijk van genieten.
 • Houtopslag
  Niet onbelangrijk, maar het hout dient wel droog te liggen. Momenteel ligt het in een ren met een zeil er over en onder de boomhut.
 • Aquaponics systeem
  Dit systeem is prachtig en voorziet je vissen van voeding, maar ook je planten. Beide staan in balans en is zeker een project waar we dan goed de tijd voor gaan nemen
 • Broeibakken tegen het huis aan
  Naast de veranda om te kweken, willen we ook een aantal broeibakken tegen het huis maken( zuidelijke kant). Zo neemt de muur veel warmte op van de zon en blijft de bak goed warm. Zo kun je al voorkweken en heb je snel zicht op de kleine plantjes. Ook kun je dit in de zomer gebruiken als zonnedroger.
 • Rookoven
  Dit project zal biet direct nodig zijn, maar we willen ook steeds meer met ons eigen vlees en is een mooie manier om dit te conserveren.
 • Vuurplaats
  En een heerlijke plek dicht bij het huis waar we in de zomer lekker kunnen zitten met vrienden en familie. Niet geheel onbelangrijk natuurlijk. En een kampvuurtje op z'n tijd met een barbecue of dutch oven is heerlijk.
 • Een aantal hondenhokken en afgesloten ren
  We hebben wel eens gast honden en nu moeten dan alle dieren in hun ren als ze niet samen gaan. Maar een paar hondenhokken waar ze lekker droog zijn en een stuk ren hebben is ideaal als het nodig is. Vooral de ren, liever hebben dan niet.

Lees ook:  Wat kun je allemaal recyclen

konijnen verzorging verblijf

Keukenprojecten

Dit zijn niet echt projecten die we kunnen afvinken, maar meer recepten etc. We willen nog veel uitproberen en een aantal dingen ook blijven doen.

 • Wecken en inmaken.
  Dit hebben we nu een paar keer gedaan en gaat al goed. Hier willen we steeds meer ervaring in op doen en onze voorraad steeds betrouwbaarder krijgen voor de winter. Want dan levert de tuin te weinig op.
  Lees ook Zelf wecken en inmaken
 • Brood bakken.
  Tussen neus en lippen door wel eens gedaan maar hier kunnen we nog veel leren. Zeker voor een lekker broodje in het weekend is dit wel goed om te kunnen.
 • Tofu maken.
  Een keer is dit gedaan en het werkte ook nog goed. Zeker iets om te blijven doen en was prima te doen.
 • Mede maken.
  Dit recept zijn we tegen gekomen en zag er gemakkelijk uit. Echt iets om te proberen en in het weekend van te genieten. Met een voorraadkelder kunnen we het toch goed opslaan.
 • Vlierbessensap maken
 • en so much more....

Hebben jullie nog toffe project ideeën? Laat het ons weten en dan gaan we ze misschien wel toevoegen aan onze lijst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2024