Epsom zout of magnesiumsulfaat - Of je sport nu ultra hardlopen of tuinieren is, af en toe pijntjes en kwaaltjes horen bij het leven. Hoewel ernstige of aanhoudende verwondingen een reis naar de dokter kunnen vereisen, kunnen lichte pijn en zwelling meestal thuis worden behandeld. Een van de meest bekende doe-het-zelf-pijnstillers is Epsom-zoutweken. Naast lichamelijke voordelen heeft Epsom zout ook voordelen voor planten en nog veel meer.
Allereerst wat is Epsom zout?
Wikipedia zegt “Magnesiumsulfaat (MgSO4) is een magnesiumzout van zwavelzuur. Vaak wordt voor magnesiumsulfaat de naam bitterzout gebruikt en daarnaast de minder frequent gebruikte namen Engels zout of epsomzout. Magnesiumsulfaat is bekend vanwege de sterk laxerende werking.”
Dus ondanks de naam zijn Epsom-zouten niet zoals het spul dat je op je friet doet. Ze worden zouten genoemd vanwege hun chemische structuur. Het "Epsom"-gedeelte is een plaats in Engeland waar ze worden gevonden in natuurlijke bronnen.
Je kunt ze vinden in de meeste drogisterijen, meestal rond de aspirine en laxeermiddelen. Veel supermarkten en natuurvoedingswinkels hebben ze ook. Een grote doos kost slechts een paar euro.
Epsom zout is niet hetzelfde als Dode Zeezout, een mengsel van mineralen dat alleen in de Dode Zee in het Midden-Oosten voorkomt. Het water en het licht daar zouden helpen bij huidziekten, artritis en andere gezondheidsproblemen.
Hoe werkt Epsom-zout in het lichaam?
Wanneer het wordt opgelost in water, geeft Epsom-zout sulfaat- en magnesiumionen af. De magnesiumsulfaatdeeltjes worden vervolgens opgenomen door de huid en/of spieren. Deze mineralen werken hun magie door ontstekingen en pijnlijke spieren te behandelen, gifstoffen te verwijderen en meer.
Voeg 2 kopjes Epsom-zout toe aan een badkuip met zeer warm water (dubbel zoveel als je een diep bad hebt) en laat het minstens 12 minuten weken.
Trakteer jezelf drie keer per week op een bad voor een optimaal resultaat.
Voordelen van Epsom zout
1. Epsom zou helpt bij artritis pijn en zwelling
Sinds de oudheid gaan mensen die op zoek zijn naar ontspanning of pijnverlichting naar het water en dompelen zich onder in warme mineraalbaden bij natuurlijke bronnen. Er is zelfs een woord, balneotherapie, voor het therapeutische gebruik van baden in mineraalwater, dat meestal wordt aangeboden in spa's.
Veel mensen met artritis of andere chronische pijn houden Epsom zout in de badkamer en sprenkelen het in de badkuip voor extra verlichting of ontspanning.
2. Epsomzout tegen kneuzingen en verstuikingen
Weken in een warm Epsom zoutbad zal de zwelling van verstuikingen en kneuzingen verminderen.
Lees ook Zeoliet als wondermiddel
3. Epsom helpt tegen slapeloosheid
Vanwege het vermogen om de huid te kalmeren en spieren te ontspannen, kan Epsom zout bijdragen aan een goede nachtrust. Neem vlak voor het slapengaan een lekker warm Epsom zoutbad en zeg vaarwel tegen slapeloosheid.
4. Epsom zout helpt tegen psoriasis, een ziekte die een rode, jeukende, schilferige huid veroorzaakt
Magnesium helpt ontstekingen te verminderen, wat de oorzaak is van veel gezondheidsproblemen. Door ontstekingen te verminderen, kan magnesium de algehele gezondheid, functie en uiterlijk van de huid helpen verbeteren.
Hoewel er tal van claims over folk remedies zijn, zijn er niet veel onderzoeken om ze te ondersteunen. Het nemen van dit soort bad zal waarschijnlijk geen pijn doen, maar als je gezondheidsproblemen hebt, raadpleeg dan eerst je arts.
Waar kun je Epsom zout nog voor gebruiken?
Buiten baden in Epsom zout zijn er nog tal redenen dit wondermiddel uit de kast te halen voor nog meer lichamelijke kwalen.
5. Epsom zout helpt tegen ingegroeide teennagels en vermoeide, gezwollen voeten
Meng 1-2 eetlepels Epsomzout in een liter warm water en laat je voet 15 minuten per keer weken. Doe dit de eerste dagen meerdere keren per dag. Droog je voet altijd volledig af na het weken. Door uw ingegroeide of geïnfecteerde teen te weken, kun je de pijn en druk van een infectie verlichten. Het kan ook helpen om pus uit je teen te halen.
6. Epsomzout verwijdert splinters
Dompel in Epsom-zout om de splinter eruit te halen. Het werkt echt!
7. Epsom zout als gezichtsmasker
Je kunt Epsom-zout gebruiken om een reinigend gezichtsmasker te maken dat op een vochtige huid wordt aangebracht voor maximale absorptie. Op internet staan verschillende recepten.
8. Epsom verlichting van zonnebrand
De ontstekingsremmende eigenschappen van Epsom-zout maken het een geweldig hulpmiddel voor de behandeling van milde irritatie door zonnebrand.
Neem een lege spuitfles. Meng 2 eetlepels Epsom-zout met 1 kopje water en spuit vervolgens op het getroffen gebied.
Bekijk ons pinterest bord met veel epsomzout recepten
9. Epsom verlicht insecten beten
Om veelvoorkomende insectenbeten te verlichten, meng je gewoon 2 eetlepels Epsom-zout met 1 kopje water; dompel een katoenen washandje in de oplossing; en breng aan op het getroffen gebied. Opluchting!
Epsomzout in de tuin
Het gebruik van epsomzout voor planten in de tuin bevordert niet alleen hun gezondheid en levendigheid. Magnesiumsulfaat schrikt ook ongedierte af, maakt gazons weer prachtig mooi en komt zelfs ten goede aan kamerplanten.
10. Epsomzouten in de tuin geeft zaden een betere start
Magnesium stimuleert de ontkieming van zaden door de celwanden te versterken en meer energie te geven voor groei. Zwavel gaat gemakkelijk verloren tijdens het kiemproces, dus breng na het zaaien een drupje van 1 eetlepel Epsom-zout voor elke 5 liter water aan op de grond.
Voor graszaden en wilde bloemen, strooi een kopje Epsom-zout per 20 m2, meng het in de grond en geef grondig water. Breng tijdens het groeiseizoen elke maand opnieuw een Epsom-zoutoplossing aan op zaailingen.
11. Epsom-zout helpt wortelschok te voorkomen
Getransplanteerde wortels hebben tedere zorg nodig. Om wortelschok te voorkomen, wat verwelking en bladverkleuring veroorzaakt, mengt u 1 eetlepel Epsom-zout voor elke 5 liter water en brengt u dit aan op de wortels van pas verpotte planten tot ze verzadigd zijn. Of probeer 1 tot 2 theelepels epsom zout rechtstreeks aan het gat toe te voegen voordat je een struik of bloemen verplant. Na het aanstampen van de grond, grondig water geven.
12. Magnesiumsulfaat is een natuurlijk afschrikmiddel voor ongedierte
In plaats van gewoon tafelzout te gebruiken om slakken uit te drogen en te doden, verban je het ongedierte met Epsom-zouten en geef je wortels en bloemen een boost in het proces.
Meng voor algemene ongediertebestrijding een eetlepel Epsom-zout met 2 liter water en gebruik een sproeier om op de bladeren aan te brengen.
Voor slak- en slakkenbestrijding, strooi droge Epsom-zouten in de tuin rond de basis van planten.
13. Een bladspray met Epsom-zout verhoogt de levendigheid van planten
Mineraaltekorten kunnen de fotosynthese verstoren, de groene kleur van bladeren uitlogen en de opname van voedingsstoffen verstoren.
Als meer volwassen bladeren geel worden en gaan krullen, kan dit wijzen op een magnesiumtekort.
Probeer een bladspray van een eetlepel Epsom-zout gemengd met vier kopjes water. Magnesium absorbeert goed als het rechtstreeks op de bladeren wordt aangebracht.
14. Epsomzout voor tomaten - en ander fruit en groenten - is een grote smaakversterker
Tijdens het groeiseizoen elke maand een eetlepel Epsom-zout mengen met elke 5 liter water en royaal aanbrengen op de wortels van fruit- en notenbomen, wijnstokken en bessen.
Een andere techniek is om drie keer per jaar twee eetlepels droge epsomzouten aan te brengen op een wortelbed gebied van drie meter.
Paprika's en tomaten hebben ook baat bij het toevoegen van wat Epsomzout aan de tuingrond. Voeg voor het planten van zaden een tot twee eetlepels Epsom-zout toe aan de grond van elk gat. Breng tijdens het groeiseizoen een bladspray van twee eetlepels zout aan op elke 5 liter water. Een keer per maand op bladeren aanbrengen.
15. Magnesiumsulfaat bevordert een weelderige gazongroei
Als jouw bodem positief test op magnesiumtekort, zullen Epsomzouten jouw gazon helpen maximale groei en weelderigheid te bereiken. Pas 1,5 kilo zout toe voor elke 50 m2 gazon met een strooier. Strooi de zouten lichtjes en geef je gazon water met een slang of een sproeisysteem.
16. Het gebruik van Epsomzout voor planten in huis kan hun opname van voedingsstoffen verbeteren
Epsom-zouten zijn pH-neutraal en zacht voor planten, inclusief kamerplanten in pot. Om de inname van voedingsstoffen te verhogen, meng je 1 eetlepel Epsom-zout met 2 liter water en spuit je op bladeren in plaats van op de wortels, voor maximale opname. Je kunt de zouten ook rechtstreeks aan de grond toevoegen: 1 theelepel zouten voor elke 30 cm planthoogte. Probeer elke maand Epsom-zouten aan uw kamerplanten toe te voegen, waarbij je subtiele veranderingen in de levendigheid en groei van bladeren in de gaten houdt.
17. Boomstronken gemakkelijker verwijderen door ze eerst uit te drogen met Epsomzout
Professionele stronkverwijderingsservices kunnen tussen €160 en €500 kosten, afhankelijk van de grootte van de stam. Voor een doe-het-zelf-methode om een boomstronk te verwijderen, kun je Epsom-zout gebruiken om eerst de overblijfselen van een omgehakte boom te doden.
Boor gaten rondom de bovenkant van de stronk met een elektrische boor; deze gaten moeten ongeveer de helft van de diepte van de stronk zijn en een paar centimeter uit elkaar liggen.
Giet vervolgens droge Epsom-zouten in de gaten en voeg langzaam water toe om de zouten te bevochtigen, maar niet te verzadigen.
Bedek de stronk met een zeil om regen af te weren en het droogproces te garanderen.
De zouten zullen het hout gedurende enkele weken uitdrogen en als het hout uitdroogt, kun je het grootste deel van de stronk met een bijl weghakken en al snel opgraven en het wortelsysteem weggooien.
18. Als je eenmaal Epsom-zout voor rozen hebt gebruikt, ga je niet meer terug
Het magnesium in Epsom-zouten is goed voor zowel nieuwe als gevestigde rozenstruiken en helpt als aanvulling op een rozenmest met langzame afgifte die stikstof, kalium en fosfor bevat.
Voordat je een nieuwe rozenstruik plant, voeg je een eetlepel Epsom-zout toe aan de bodem van elk gat.
Voor gevestigde rozen, voeg een eetlepel zout toe voor elke 5 liter water en besproei het gebladerte wanneer planten in de lente beginnen te bladeren en nogmaals tijdens de bloei.
Epsom zout in huis
Buiten lichamelijke voordelen heeft Epsom zout ook vele voordelen in huis. Hier een aantal manieren waarop je Epsom zout in huis kunt toepassen.
19. Schone badkamertegels met epsomzout
Epsom-zout verwijdert die grungy look. Meng het in gelijke delen met vloeibaar afwasmiddel, dep het dan op de aanstootgevende delen en begin met schrobben. Epsom-zouten werken samen met het wasmiddel om het vuil te reinigen en op te lossen.
20. Verwijder aangebrand voedsel uit potten en pannen met epsom zout
Schrob de pan met ongeveer 1/4 eetlepel Epsom-zout en wat warm water en spoel af.
21. Vorst je ramen voor Kerstmis met epsom
Meng 1 - 1/2 kopjes kokend water met 1 kopje Epsom-zout en 3 eetlepels vloeibaar afwasmiddel. Breng het mengsel met een spons aan op je ramen - voor een realistische look veeg je de spons in een boog in de onderste hoeken. Wanneer het mengsel opdroogt, zien de ramen er mat uit.
22. Vervang de met chemicaliën beladen wasverzachter door epsom zout
Voeg 2 eetlepels Epsom-zout toe aan een wasgoed. Als je wilt dat de was lekker ruikt, kun je je favoriete etherische olie (25-50 druppels) toevoegen aan het Epsom-zout en alles in een luchtdichte container bewaren; of koop gewoon kant-en-klaar geurend Epsom-zout.
Epsom-zout bijwerkingen
Hoewel Epsom-zout veel toepassingen en voordelen heeft, is het ook erg belangrijk om kennis te nemen van de weinige bijwerkingen op het lichaam.
Overbelasting van magnesiumsupplementen kan misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid veroorzaken. In het ergste geval hartproblemen en overlijden.
Allergische reacties
Verkeerd gebruik als laxeermiddel kan spijsverteringsproblemen veroorzaken of verergeren.
Lees ook De magische werking van baking soda