Groene rups bestrijden

11 juli 2022
804
groene rupsen moestuin bestrijden

Groene rupsen hebben in de natuur een belangrijke rol, maar in onze tuin proberen we de groene rups liever te voorkomen. Het heeft namelijk een impact op de (moes)tuin. In onze blog vertellen we je meer over de rups en het voorkomen en bestrijden.

Welke rupsen kom je in de tuin tegen?

Rupsen zijn de larven van vlinders of motten en komen in de moestuin veel voor. Als het eitje is uitgekomen, wilt de larve zoveel mogelijk voedsel eten om snel te groeien. De rupsen zijn dol op scheuten, bladeren en plantwortels.

Rupsen vinden we bij allerlei verschillende planten, maar ze hebben een sterke voorkeur voor bepaalde planten. De rups eet namelijk graag koolsoorten. De buxusrups is dan weer gek op de buxus en is weer te bestrijden op een andere manier.

Oorzaak groene rupsen

Je hebt niet zomaar last van een rupsenplaag, daar zit een reden achter. Vaak mist er bijvoorbeeld diversiteit in de moestuin. De natuurlijke vijand van de rups is niet goed aanwezig, maar hij heeft wel genoeg vijanden. Je dient dus meer bloemen in de tuin te krijgen die sluipwespen aantrekt en vogelhuisjes.

Herken een rupsenplaag

De rups is een snelle vermenigvuldiger en dat zie je. Bij een rupsenplaag zal je zien dat er veel van de bladeren is opgegeten of stukken zelfs helemaal kaal.

groene rups bestrijden

Gevoelige planten voor rupsen

Planten op zich zelf zijn niet perse gevoeliger voor een rupsenplaag. Maar juist de rups heeft een bepaalde voorkeur. Vaak zijn dat koolsoorten, sint-jacobskruid, de buxus en zo nog wat andere planten.

Lees ook:  Wat is biodiversiteit en waarom is het zo belangrijk?

Bekijk ongedierte in de moestuin

Rupsen voorkomen is beter dan genezen

Gelukkig kun je rupsen ook goed voorkomen en hoef je niet direct te bestrijden met chemische producten. Je kunt het ook op een natuurlijke manier bestrijden

  • Rupsen kunnen niet goed tegen de sterke geur van bieslook en salie. Zet deze daarom rond je planten die last kunnen krijgen van een rupsenplaag
  • Bescherm jonge planten met een net. Dit zie je vaker terugkomen bij de moestuin. Zo voorkom je dat vlinders hun eitjes kunnen leggen en dit uitloopt tot een rupsenplaag.

Bestrijden

Rupsen hebben een heel aantal natuurlijke vijanden die je naar je moestuin kunt halen. Vogels houden van rupsen door de hoge proteïnegehalte. Hang dus vogelhuisjes op om de inheemse vogels te verwelkomen in jouw tuin.

Heb je last van de rups van een koolwitje? Dan kun je de Oost-Indische kers kopen  en deze in de buurt van je planten zetten. Je offerte de plant om je andere planten te beschermen. Het is dus geen afschrikker.

De sluipwesp is een bekende vijand van de rups. De sluipwespen leggen hun eitjes in de rupsen waardoor de larven van de wesp zich voeden met de  groene rups. Je haalt wespen gemakkelijk in je tuin door dood houtafval neer te leggen.

Lukt het je niet met deze methodes? Dan kun je altijd nog het volgende middel gebruiken dat natuurlijk gemaakt is.

Ingrediënten natuurlijk middel tegen de rups

  • 400 ml water
  • 100 ml azijn
  • 4 tenen knoflook in kleine stukjes gesneden
  • 1 kleine ui in stukjes gesneden
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 el groene zeep
Lees ook:  Asperge Kweken

Producten tegen rupsen

aaltjes rupsen bestrijden

Wil je rupsen bestrijden op een natuurlijke manier? Dan is Pokon Aaltjes Tegen Rupsen de oplossing. Deze aaltjes (nematoden) bestrijden rupsen zoals zijderups, eikenprocessierups en buxusrups. Dit product bevat 25 miljoen aaltjes voor 50m².

Bestel hier

© Doepserleven - 2024