Hoe kun je water besparen? - 40 manieren - van toilet tot moestuin!

26 november 2021
703
bespaar water

Waarom water besparen?

Naast het besparen van geld op jouw water rekening, helpt waterbesparing ook om watervervuiling in nabijgelegen meren, rivieren en lokale stroomgebieden te voorkomen. Door water te besparen wordt ook de uitstoot van broeikasgassen bij de behandeling en distributie van water voorkomen.

Het besparen van water kan ook de levensduur van jouw rioleringssysteem verlengen door de bodemverzadiging te verminderen en de vervuiling door lekken te verminderen. Overbelasting van gemeentelijke rioleringen kan er ook voor zorgen dat onbehandeld rioolwater naar meren en rivieren stroomt. Hoe kleiner de hoeveelheid water die door deze systemen stroomt, hoe kleiner de kans op vervuiling. In sommige gemeenschappen is een dure uitbreiding van het rioleringssysteem vermeden door het water in de hele gemeenschap te besparen.

 

Water besparen op het toilet

1. Gebruik het toilet niet als asbak of prullenbak

Elke keer dat je een sigarettenpeuk, gezichtsdoekje of ander klein beetje afval doorspoelt, verspil je liters water. Gooi ze in de vuilnisbak, of beter nog, recycle ze!

2. Plaats plastic flessen of een eco saver waterbesparing in jouw toiletbak

Om waterverspilling te verminderen, doe je een paar centimeter zand of kiezelstenen in elk van de twee plastic flessen. Vul de flessen met water, schroef de deksels erop en plaats ze in jouw toiletpot, veilig uit de buurt van de bedieningsmechanismen. Dit kan tien of meer liters water per dag besparen. Zorg ervoor dat er zeker 10 liter water in de tank achterblijft, zodat deze goed doorspoelt. Als er niet genoeg water is om een ​​goede spoeling te krijgen, zullen gebruikers de hendel te lang ingedrukt houden of meerdere keren doorspoelen om alles weg te spoelen. Of koop een flotter voor in de spoelbak.

3. Check of je een lek hebt op jouw toilet

Om te controleren op een toiletlek, doe je kleurstof in de tank. Als er kleur in de pot verschijnt zonder door te spoelen, is er een lek dat moet worden gerepareerd.

4. Spoel niet altijd door na een plasje

Als je het vies vind doe je gewoon de deksel omlaag.

Hoe kan je water besparen bij de was?

5. Gebruik de kledingwasmachine voor alleen volledige ladingen

2 halve machines op kort programma verbruiken meer water dan 1 volle lading.

6. Overweeg een wasmachine met hoog rendement

De meest efficiënte wasmachines verbruiken slechts zeven liter per lading, vergeleken met maar liefst 54 voor een traditionele wasmachine. Een hoogrenderende (HE)-wasmachine moet zichzelf gedurende zijn levensduur gemakkelijk terugbetalen in water- en energiebesparingen. Wasmachines met een Nieuw Energie laber-classificatie verbruiken 35 – 50% minder water en 50% minder energie per wasbeurt. Neem een kijkje in deze lijst van wasmachines met energie label A

 

Hoe bespaar je water in de douche?

7. Installeer waterbesparende douchekoppen, douchetimers en kraanbeluchters met laag debiet

Goedkope waterbesparende douchekoppen zijn eenvoudig te installeren door de huiseigenaar. Lange douches kunnen elke onnodige minuut 15 liter water verbruiken. Een waterbesparend douchekop verbruikt zo’n 4,5 tot 7 liter water per minuut. Wil je lekker douchen met een fijne goede straal? Kijk dan eens naar de LaVidaLuxe® Douchekop - ZILVER - TurboSpa® - 40% Waterbesparend - 200% meer Druk

8. Neem kortere douches

Een manier om het waterverbruik te verminderen, is door de douche uit te zetten na het inzepen en vervolgens weer aan te zetten om te spoelen. Je kunt ook een eenvoudige douchetimer installeren.

 

water besparen

Hoe kun je water besparen met je kranen en gootstenen?

9. Kies voor een waterbesparende kraan

Neem een waterbesparende kraan zoals deze voor nog geen €50,- kun je maar liefst 30% water besparen!

10. Zet het water uit nadat je je tandenborstel nat hebt gemaakt

Het is niet nodig om het water te laten lopen tijdens het tandenpoetsen. Maak gewoon je borstel nat en vul een glas voor mondspoeling.

11. Spoel je scheermes af in de gootsteen

Vul de gootsteen met een paar centimeter warm water. Dit spoelt je scheermes net zo goed af als stromend water, met veel minder waterverspilling.

Lees ook:  Artisjok kweken zaaien en oogsten

12. Laat bij het afwassen het water niet lopen om af te spoelen

Als je een dubbele wastafel hebt, vul dan een met zeepsop en een met spoelwater. Als je een spoelbak met één spoelbak hebt, gebruik dan een afwas teil of een pan vol water als tweede bak. Bij gebruik van een vaatwasser is het meestal niet nodig om de vaat voor te spoelen.

13. Laat de kraan niet lopen terwijl je groenten schoonmaakt

Spoel ze gewoon af in een gootsteen met een stop of een pan met schoon water.

14. Bewaar een fles drinkwater in de koelkast

Kraanwater laten lopen om het af te koelen voor drinkwater is een verspilling. Bewaar drinkwater in de koelkast in een veilige drinkfles. Als je waterflessen vult om mee te nemen op wandelingen in de buitenlucht, overweeg dan om een ​​persoonlijk waterfilter te kopen, waarmee gebruikers veilig water uit rivieren of meren of andere beschikbare watermassa's kunnen drinken. Lees hier ons artikel de 10 beste waterfilters voor iedere situatie

Hoe kun je controleren of kranen en leidingen lekken?

15. Controleer kranen en leidingen op lekken

Een klein druppeltje van een versleten kraan kan maar liefst 75 liter water per dag verspillen. Grotere lekken kunnen honderden liters verspillen. Sommige kraanlekken worden gemakkelijk opgemerkt, maar andere vergen wat meer moeite om te lokaliseren. Droog gootstenen en kuipen grondig af en laat ze een uur staan. Als je nattigheid opmerkt, heb je een lek gevonden. Om lekken van kraanhandvatten te vinden, droog je het gebied eromheen voordat je water laat lopen. Je ziet water naast hen verzamelen als er een lek is.

16. Gebruik jouw watermeter om te controleren op verborgen waterlekken

Lees de huiswatermeter af voor en na een periode van twee uur wanneer er geen water wordt gebruikt. Als de meter niet precies hetzelfde aangeeft, is er een lek.

Hoe kun je verder nog water besparen?

17. Isoleer jouw waterleidingen

Het is gemakkelijk en goedkoop om jouw waterleidingen te isoleren met voorgesneden schuimbuisisolatie. Je krijgt sneller warm water en Je verspilt geen water terwijl het opwarmt.

18. Recycle jouw water waar je kunt

Verzamel het koude water dat je laat lopen voordat het warm genoeg is om te douchen en gebruik het om planten water te geven of het toilet door te spoelen (ook wel emmerspoeling genoemd).

19. Eet minder waterintensief voedsel

Onze voeding is goed voor ongeveer de helft van al het water dat we gebruiken. Al het voedsel heeft een watervoetafdruk, maar sommige zijn veel groter dan andere. Minder rundvlees eten, een van de meest water intensieve voedingsmiddelen, is een slim begin. Door over te stappen van dierlijke producten naar een plantaardig dieet, kan je watervoetafdruk aanzienlijk verkleinen.

20. Koop minder

Consumentenproducten zijn een vaak over het hoofd geziene bron van watergebruik, goed voor tot een derde van de watervoetafdruk van de meeste mensen. Door van alles minder te kopen, van kleding tot elektronica tot huishoudelijke artikelen, kun je jouw watervoetafdruk drastisch verkleinen.

 water besparen

Hoe kun je water besparen in de tuin en buiten huis?

21. Laat de tuinslang niet lopen tijdens het wassen van jouw auto

Maak de auto schoon met een emmer zeepsop. Gebruik de slang alleen om te spoelen; deze eenvoudige oefening kan wel 300 liter besparen bij het wassen van een auto. Gebruik een sproeikop bij het spoelen voor een efficiënter gebruik van water.

22. Gebruik een bezem, geen tuinslang, om opritten en trottoirs schoon te maken

Bladeren of vlekken van jouw looppaden met water verwijderen is een manier om ze te verwijderen, maar door eerst met een bezem te borstelen om het vuil los te maken, vermindert je waterverbruik en bespaar je op de lange termijn tijd.

23. Bedek zwembaden om verdamping te verminderen

Zwembaden kunnen elke week een centimeter of meer water verliezen door verdamping. Temperatuur, vochtigheid, wind en de ligging van het zwembad kunnen allemaal van invloed zijn op hoe snel het water verdampt. Om elk seizoen duizenden liters zwembadwater te besparen, moet je een afdekking voor jouw zwembad aanschaffen.

Lees ook:  Paardenbloem onkruid of medicijn, waar is het goed voor?

24. Controleer op lekken in leidingen, slangen, kranen en koppelingen

Lekkages buiten het huis lijken misschien niet zo erg, omdat ze niet zo zichtbaar zijn. Maar ze kunnen net zo verspillend zijn als lekken binnenshuis. Controleer regelmatig om ze druppelvrij te houden. Gebruik slangringen bij spie- en slangaansluitingen om lekken te voorkomen.

25. Hergebruik afvalwater waar mogelijk

"Grijs water" is het water dat uit de gootstenen, badkuipen en wasmachine van jouw huis loopt en dat kan worden gebruikt om planten water te geven (in tegenstelling tot "zwart water" uit toiletten, dat moet worden behandeld).

Je kunt grijs water op een kleine manier opvangen met een emmer in je keuken of douche, of een grijswatersysteem installeren, dat water van je riolering naar je landschap leidt. Hoewel ze nog niet overal legaal zijn, veranderen de codes zodat meer mensen kunnen profiteren van deze bron van anders verspild water. De eenvoudigste systemen halen alleen water uit de wasmachine, wat kan oplopen tot duizenden liters per jaar. Als je grijs water in jouw landschap gebruikt, zorg er dan voor dat u alleen milieuvriendelijke en plantaardige zeep en reinigingsmiddelen in jouw huis gebruikt, zodat je jouw planten niet overspoelt met industriële chemicaliën.

Hoe kun je water besparen in de moestuin?

26. Onderhoud jouw irrigatiesysteem

Als je een irrigatiesysteem gebruikt, controleer dan aan het begin en het einde van elk seizoen of het correct werkt. Verwijder eventuele zichtbare verstoppingen en pas de instellingen aan de behoeften van jouw planten en de tijd van het jaar aan. Planten hebben minder water nodig bij koeler weer en meer bij warmer weer, en een juiste instelling bespaart niet alleen water, maar zorgt er ook voor dat planten de juiste hoeveelheden krijgen. Zorg er ook voor dat de timer 's ochtends water geeft om verlies door verdamping te verminderen en te voorkomen dat er 's nachts vocht op planten blijft staan.

27. Water tijdens de vroege delen van de dag; Vermijd water geven als het winderig is

De vroege ochtend is over het algemeen beter dan de schemering, omdat het de groei van schimmel helpt voorkomen. Vroeg water geven en laat water geven verminderen ook het waterverlies door verdamping. Vroeg op de dag water geven is ook de beste verdediging tegen slakken en ander ongedierte in de tuin. Probeer geen water te geven als het winderig is: wind kan sprinklers van het doel afblazen en de verdamping versnellen. Een geautomatiseerd irrigatiesysteem met een ingebouwde vochtsensor kan ervoor zorgen dat je alleen water geeft als dat nodig is en op het meest efficiënte tijdstip van de dag. Als je een timer gebruikt, overweeg dan om een ​​regen- of vochtsensor toe te voegen om onnodig water geven te voorkomen.

28. Voeg organische stof toe aan jouw tuinbedden

Door organisch materiaal aan jouw grond toe te voegen, wordt de opname en het vasthouden van water verhoogd. Reeds beplante percelen kunnen jaarlijks worden ‘topdressed’ met compost of organische stof. Verander een gezonde dosis compost in nieuwe tuinbedden bij het voorbereiden van de grond voor het planten.

29. Regenwater oogsten voor het besproeien van groentebedden

Gebruik regentonnen of een opvangsysteem om waardevol regenwater van jouw dak op te vangen. Planten geven de voorkeur aan onbehandeld water, zodat jouw tuin gezonder is en je bespaart op jouw waterrekening.

30. Gebruik een bodemvochtmeter om te meten wanneer je jouw tuin water moet geven

Voorkom te veel of te weinig water in jouw tuin met een eenvoudig te gebruiken bodemvochtmeter. De meter laat je snel weten of de grond droog is, je hoeft dus alleen water te geven als de plant het echt nodig heeft.

31. Beheers onkruid om de concurrentie om water in de tuin te verminderen

Onkruid gebruikt ook water! Als je geen onkruid verwijderd, nemen de tuinindringers water op dat bedoeld is voor je planten. Een goede laag mulch rond jouw planten bespaart niet alleen bodemvocht, maar helpt ook onkruid onder controle te houden.

Lees ook:  Tiny House Energie - Elektriciteitsopties

Hoe kun je water besparen bij gazons en struiken?

32. Plant Droogtebestendige Gazons, Heesters en Planten

Als je een nieuw gazon plant of een bestaand gazon doorzaait, gebruik dan droogtebestendige grassen. Veel mooie struiken en planten gedijen met veel minder water dan andere soorten. Vervang kruidachtige vaste plantenborders door inheemse planten. Inheemse planten gebruiken minder water en zijn beter bestand tegen lokale plantenziekten.

33. Plant hellingen met planten die water vasthouden en de afvoer helpen verminderen.

Groepeer planten op basis van hun waterbehoefte.

34. Leg een laag mulch rond bomen en planten

Mulch vertraagt ​​de verdamping van vocht en ontmoedigt de groei van onkruid. Het toevoegen van organisch materiaal zoals compost of schorsmulch zal het vermogen van de grond om vocht vast te houden vergroten. Druk de mulch naar beneden rond de stam van elke plant, waardoor het wegvloeien van water wordt voorkomen of geminimaliseerd.

35. Geef jouw gazon alleen water wanneer het nodig is

Een goede manier om te zien of jouw gazon water nodig heeft, is door op het gras te gaan staan. Als hij weer omhoog springt als je beweegt, heeft hij geen water nodig. Als het vlak blijft, is het gazon klaar om water te geven. Door het gras hoger te laten groeien, zal ook het vasthouden van water in de bodem worden bevorderd.

Tijdens droge periodes kun je helemaal stoppen met water geven en wordt het gazon bruin en slapend. Zodra het koeler weer aanbreekt, zullen de ochtenddauw en regen het gazon weer zijn normale kracht geven. Dit kan resulteren in een bruin zomergazon, maar het bespaart veel water.

36. Laat jouw gazon diep weken

Wanneer je het gazon water geeft, moet je dit lang genoeg doen zodat het vocht tot aan de wortels kan doordringen, waar het het beste tot zijn recht komt. Een lichte besprenkeling kan snel verdampen en heeft de neiging om ondiepe wortelsystemen aan te moedigen. Zet een leeg tonijnblikje op je gazon - als het vol is, heb je ongeveer de juiste hoeveelheid water gegeven. De meeste gazons hebben ongeveer een centimeter water per week nodig, dus let op hoeveel regen er is gevallen en voeg daar op water toe.

37. Gebruik efficiënte bewateringssystemen

Je kunt de hoeveelheid water die wordt gebruikt voor struiken, perken en gazons aanzienlijk verminderen door het strategisch plaatsen van druppel-slangen en een regenton-wateropvangsysteem;

Zorg ervoor dat je planten en struiken niet te veel water geeft, omdat dit de gezondheid van planten kan verminderen en vergeling van de bladeren kan veroorzaken. Gebruik bij handmatige bewatering een variabele sproeikop voor gerichte bewatering.

38. Plant in 'Hydro-Zones' om het waterverbruik te maximaliseren

Door planten met vergelijkbare waterbehoeften te groeperen, verspil je geen water aan planten die het niet nodig hebben. Zet je minder dorstige planten bij elkaar, en doe hetzelfde met dorstigere planten. Geef alleen bepaalde zones regelmatig water en geef droogtetolerante aanplant minder vaak water.

39. Plant bomen in de tuin voor schaduw

Naast het koeler maken van jouw huis en het opslaan van koolstof, kan het toevoegen van schaduwbomen de behoefte aan water verminderen. Door planten en grond te beschermen tegen de middagzon, helpen schaduwbomen water te besparen.

Samenvatting water besparen

Thuis water besparen vereist geen noemenswaardige kosten. Hoewel er waterbesparende apparaten en waterbesparende systemen zijn, zoals regentonnen, druppelirrigatie en on-demand water verwarming, die duurder zijn, kan het grootste deel van de waterbesparende methoden tegen lage kosten worden bereikt.

Door gebruik te maken van waterbesparende functies kun je jouw waterverbruik binnenshuis met 35% verminderen. Dit betekent dat het gemiddelde huishouden, dat 100.000 liter per jaar verbruikt, 35000 liter water per jaar kan besparen.

Heb jij nog een handige tip? Laat het ons weten in de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2023