Infrarood verwarming

20 december 2022
367
infrarood verwarming

Infrarood verwarming is een nieuw en innovatief systeem van verwarming waarbij, zoals de naam het al zegt, infraroodstraling wordt gebruikt. Infrarood wordt geproduceerd door elektrische verwarmingselementen en reist langs directe lijnen door de lucht. Zo verwarmt infrarood direct je lichaam en objecten in plaats van indirect, zoals bij traditionele verwarming het geval is. Deze manier van verwarmen is de laatste jaren steeds populairder geworden.

Soorten infrarood verwarming

Infrarood verwarming bestaat uit verschillende soorten. Zo is er korte golf infrarood verwarming, medium golf infrarood-verwarming en lange golf infrarood verwarming. Korte golf infrarood verwarming, ook wel terrasverwarming genoemd, wordt vooral buiten of in ruimtes met veel luchtcirculatie gebruikt. Medium golf infrarood verwarming wordt gebruikt voor therapeutische toepassingen, zoals infrarood sauna's, ter ondersteuning bij fysiotherapie en voor het verwarmen van ruimtes. Lange golf infrarood-verwarming is meer gericht op het verwarmen van ruimtes en wordt vooral in huizen toegepast.

Korte golf infrarood verwarming

Korte golf infrarood-verwarming is de meest bekende en meest gebruikte van de drie soorten. Deze manier van verwarmen wordt gebruikt voor terrassen en verwarmt direct de mensen die zich erop bevinden. Het systeem bestaat uit een aantal infrarood lampen die aan het plafond of aan een muur te bevestigen zijn. Het voordeel van korte golf infrarood-verwarming is dat het direct en efficiënt verwarmt en een laag energieverbruik heeft.

Medium golf infrarood verwarming

Medium golf infrarood-verwarming wordt gebruik voor therapeutische toepassingen. Dit type verwarming ondersteunt het genezingsproces van het menselijk lichaam. Het infrarood licht dringt diep door in de huid, waardoor het lichaam wordt verwarmd en zo een positief effect heeft op gewrichten, spieren en organen. Ook wordt deze verwarming gebruikt in infrarood sauna's waardoor mensen kunnen genieten van de vele voordelen en heerlijke gezonde warmte.

Lees ook:  41 manieren om baking soda te gebruiken - natriumbicarbonaat

Lange golf infrarood verwarming

Lange golf infrarood-verwarming is goed voor het verwarmen van een ruimte. Het wordt vooral in huizen gebruikt in de vorm van infraroodpanelen. Een groot voordeel van dit type verwarming is dat de lucht niet wordt verwarmd, maar dat de verwarming direct aan het lichaam wordt afgegeven. Hierdoor kun je effectief je huis, kantoor of een andere ruimte verwarmen, maar kun je energie besparen door alleen te verwarmen waar het echt nodig is.

Voordelen van infrarood-verwarming

De voordelen van infrarood-verwarming zijn dat het direct verwarmt en zorgt voor een gezondere, schonere lucht in huis. Ook is het energiezuinig en duurzaam en is het niet schadelijk voor mens en milieu. In tegenstelling tot conventionele verwarmingssystemen hoeft men bij infrarood geen lucht te verwarmen, waardoor je er langer van kunt genieten, en is het een stuk gezonder. Daarnaast zijn de infrarood panelen een super aanvulling als je al zonnepanelen hebt en terug levert.

Nadelen van infrarood verwarming

De nadelen van infrarood verwarming zijn de kosten en de installatie. Infrarood verwarmen is duurder dan conventionele verwarmingssystemen, omdat het meer energie en tijd vraagt om geïnstalleerd te worden. Daarnaast heb je speciale apparatuur en apparaten nodig om het te gebruiken.

Infrarood verwarming op de badkamer

Infrarood verwarmen kan ook worden gebruikt op de badkamer. Het is een goed alternatief voor convectieverwarming omdat het direct en effectief verwarmt en minder energie kost. Met infrarood verwarmen hoef je dus geen lucht te verwarmen en hoef je geen last te hebben van koude luchtstromen. Daarnaast is het een hygiënisch en gezond alternatief, omdat het de luchtvochtigheid op de badkamer naar een gezond niveau houdt.

Lees ook:  Top 10 wildpluk boeken - eetbare planten

Infrarood verwarmen duurzaam en energiezuinig

Infrarood verwarmen is duurzaam en energiezuinig. Het is een duurzaam verwarmingssysteem omdat het weinig energie verbruikt en het zorgt voor een gezondere, schonere lucht in je huis. Het is ook energiezuinig omdat je alleen het verwarmt wat je ook echt nodig hebt. Bovendien verwarmt het aangename warmte, die heerlijk is om in te wonen.

Infraroodpanelen

Infrarood verwarming kan worden toegepast in verschillende vormen. Zo is er infrarood verwarmen via panelen, via vloerverwarming en door middel van infraroodstralers. Een infraroodpaneel is de meest voorkomende vorm van infrarood verwarming en wordt vaak gebruik in huizen. Een infrarood panelen bestaat meestal uit een aluminium plaat waar elektrische verwarmingselementen aan bevestigd zijn. Deze panelen kunnen in verschillende formaten en vormen worden aangeboden, afhankelijk van wat je precies zoekt.

Bekijk infrarood panelen

Infrarood vloerverwarming

Ook bij infrarood vloerverwarming worden vergelijkbare elektrische verwarmingselementen gebruikt, maar dan zijn ze in tegenstelling tot de panelen in het tegelwerk verwerkt. Infraroodstralers zijn elektrische spiegels waar infraroodstraling via komt. Infraroodstralers kunnen worden gebruikt om een gapend oppervlakte te verwarmen, zoals een badkamer of keuken.

infrarood vloerverwarming

Waar moet je opletten bij het kopen van een infrarood verwarming

Bij het kopen van een infrarood verwarming is het belangrijk om te letten op het wattage dat het apparaat aankan, hoeveel wattage je nodig hebt om het te gebruiken en of het apparaat geschikt is voor de omgeving waar je het gaat gebruiken. Ook is het belangrijk om te letten op het type infrarood verwarming dat je koopt: korte golven, medium golven of lange golven en of het apparaat geschikt is voor je type verwarming.

Lees ook:  Subsidie zonnepanelen particulieren

Samenvatting

In dit artikel hebben we gekeken naar infrarood verwarming en hoe het werkt. We hebben gezien dat infrarood verwarming wordt gebruikt om direct en efficiënt te verwarmen en dat het energiezuinig en duurzaam is. Ook hebben we gekeken naar de verschillende vormen van infrarood verwarming en hebben we gezien wat je moet weten als je een infrarood verwarming gaat kopen. Met alle informatie en kennis die we hier hebben gedeeld, kan je beter beslissen wat de beste oplossing is voor jouw verwarmingsbehoeften.

Bekijk de infrarood panelen

© Doepserleven - 2024