Kalkpoten bij kippen komt door de kalkpootmijt. De mijt is bijna niet te zien, zo klein is deze. De kalkpootmijt graaft zich tussen de schubben bij de kippenpoten. De mijt kan gemakkelijk worden overgedragen naar andere kippen door de zitstok of via het strooisel. Maar maak je geen zorgen, het niet overdraagbaar naar mensen of andere dieren (wel voor andere vogels). Net als bloedluis houden de mijten van een warme en vochtige omgeving.
Symptomen bij kalkpoten
Hoe kun je kalkpoten bij kippen herkennen? Er zijn een aantal bekende symptomen die laten zien dat jouw kippen last hebben van kalkpootmijt.
- Ze hebben jeuk en dik opgezette poten
- Er kan bloed op de poten zitten
- Grijsachtig vuil zit tussen de schubben
- De schubben gaan uit elkaar staan.
Hoe kan je kalkpoten bij kippen voorkomen?
Het is bijna niet te voorkomen. Dat komt omdat je ze bijna niet kunt zien. Pas als je de symptomen herkent, is het eigenlijk al te laat. Je kunt dan proberen de schade te beperken. Ze houden net als bloedluis van een vochtige omgeving en daarom is het aan te raden om het hok goed schoon te maken en droog te houden. Laat het hok ’s ochtends luchten en verschoon het regelmatig goed. Hebben ze toch last van de symptomen, dan moet je zo snel mogelijk beginnen met het behandelen tegen de kalkpootmijt. Dit kan je doen door bijvoorbeeld Finecto protect te gebruiken.
Kalkpoten behandelen
Hoe behandel je kalkpoten?
Als de mijt zich gevestigd heeft, moet je de kip behandelen. Net als bij bloedluis kun je gebruikmaken van Finecto oral in het voer.
In de video zie je hoe wij kalkpoten bij onze kip hebben behandeld.
Dit zijn de stappen:
Het is belangrijk dat de korsten van de poten af gaan, om dit te doen moet je de kip een voetenbadje geven:
- Maak een voetenbadje met lauw warm water
- Doe hier een beetje Dettol bij
- Laat de kip hier 10 minuten in
Als de poten goed geweekt hebben probeer je korsten te verwijderen. Doe dit met een oude tandenborstel. Als er wondjes komen is dit niet zo'n ramp want het littekenweefsel zal ervoor zorgen dat de mijten minder snel terug komen.
Vervolgens is het ook belangrijk dat je de poten in vet of oliet. Door het in vetten, belemmer je de luchttoevoer en sterven de mijten af.
Hoelang je je kip zal moeten behandelen is lastig te zeggen en sterk afhankelijk van de ernst van de situatie. Zoals je in de video ziet had onze kip het nog niet zo erg en was na 1 week al genezen, dit kan echter ook langer duren.
Het voer dien je 21 dagen te doen, het oliën is gedurende 14 dagen om de 2 dagen (afhankelijk van de ernst).
Zorg dat het hok ook goed behandeld is en dat kun je ook met de speciale sprays doen, maar ook met bijvoorbeeld witkalk om het voor de beestjes minder aantrekkelijk te maken. Ook is het goed om bij plagen het hok eens helemaal grondig schoon te maken en met een hoge druk uit te spuiten.
Heb je veel kippen en is het tijdrovend om alle kippen stuk voor stuk de poten in te smeren? Dan kan je ook een bakje gebruiken de poten er in zetten of het bakje voor de ingang van hun hok zetten. Zo stappen ze er zelf in.