...

Maak je eigen aanmaakblokjes

28 januari 2022
38
aanmaakblokjes maken

Een vuurtje stoken is niet altijd zo eenvoudig als je zou hopen. Of je nu een vuurtje maakt in je open haard of geniet van de natuur rond het kampvuur, soms kunnen we allemaal wel wat hulp gebruiken.

Aanmaakblokjes voor op de camping, nood aanmaakblokjes, zelfgemaakte aanmaakblokjes voor open haarden, lichtgewicht aanmaakblokjes voor backpacken. Noem maar op en we hebben het in onze zelfgemaakte aanmaakblokjes lijst.

Wat is het beste DIY aanmaakblokje?

Ik vermoed dat je al een huis vol items hebt die bestemd zijn voor de prullenbak, maar die je in plaats daarvan kunt gebruiken om sneller een vuur te maken! Zelf aanmaakblokjes maken is makkelijker dan je misschien denkt! En je kunt ze GRATIS maken, wat nog beter is! Na letterlijk DUIZENDEN vuren te hebben aangestoken in onze kampvuur weten we hoe moeilijk het is om een ​​vuur te maken als het nat is of waait. Daarom is het zo handig om een ​​voorraad aanmaakblokjes bij de hand te hebben!

Hier is onze lijst met favoriete aanmaakblokjes:

  1. Droger pluisjes + Toiletrol

Ja, je leest het goed. De meest effectieve manier die ik persoonlijk heb gevonden om een ​​laaiend vuur te maken, is er waarschijnlijk een waar je nog nooit aan hebt gedacht de pluisjes van de droger. Voeg de pluisjes samen met een toiletrolletje en je hebt de perfecte firestarter. Dit brand vlot, maar door er wat wax bij te doen blijft het langer branden. Maar dat doen wij niet, want we gebruiken ze voor de kachel en dan is wax juist niet goed.

  1. Rietstro bundelen met een touwtje

Als je stro of riet hebt, kun je het gedroogd goed gebruiken als aanmaakblokje. Je bundelt het netjes en bind het vast met een touwtje. Om het netjes te maken, kan je het afknippen. Zo krijg je mooie bundeltjes die goed branden. Dit kan je ook weer gemakkelijk in de kachel gebruiken.

  1. Vaseline met watjes

Een bekende is vaseline met watjes. In de bushcraft en outdoor wereld komt deze vaker terug. En dat is ook logisch, want het werkt super en is gemakkelijk te maken. Je gebruikt wat watjes en doet hier wat vaseline overheen wrijven. Steek het gemakkelijk aan met een firestarter

  1. Wijnkurk dompelen in petroleum

Dit is een goede die lang brand. Gebruik een (echte) kurk en dompel deze in petroleum. Zorg dat de kurk zich goed volzuigt. Je kunt de kurk bewaren (afgesloten), maar ook direct gebruiken. Deze oplossing brandt erg lang en is een goede manier om in slechte omstandigheden toch een goed aanmaakblokje te hebben.

  1. Tampon met kaarsvet

Wellicht iets vreemd, maar een tampon werkt ook om een vuurtje mee te starten. De watten zijn namelijk goed bij elkaar geperst en met kaarsvet is dit bijna alsof je een goede kaars / aanmaakblokje hebt. Dit is wel af te raden voor kachel binnen. Maar buiten in het bos werkt het prima!

  1. Eierdoos gevuld met zaagsel, stro, en kaarsvet

Een eierdoos is op zoveel manieren te gebruiken. En een goede is om er je eigen aanmaakblokjes van te maken. Deze werken super voor buiten, maar wederom niet handig voor de kachel. Pak een eierdoos en vul deze in zijn geheel met zaagsel, stro en watten. Het geheel kun je daarna met kaarsvet opvullen. Het is een goede mix en brand lang. Als je de hele doos af hebt, kun je ze gemakkelijk afbreken van elkaar of uit elkaar knippen.

Lees ook:  Zelfvoorzienend wonen: dit komt er bij kijken

Lees ook Boeken zelfvoorzienend leven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Doepserleven - 2022
Made with
Web Wings